Sport

Kina: USA kommer til å betale prisen for politisk boikott av vinter-OL

Kina reagerer kraftig mot USAs diplomatiske boikott av vinter-OL i Beijing og sier at den baserer seg på løgner og rykter.

Zhao Lijian langet ut mot USA på tirsdagens pressekonferanse. Foto: Andy Wong / AP / NTB

Kinas utenriksdepartement sier at boikotten vil få konsekvenser.

– USAs forsøk på å blande seg inn i vinter-OL i Beijing på bakgrunn av ideologiske fordommer som er basert på løgner og rykter, vil bare avsløre deres skumle hensikter, sier talsperson Zhao Lijian og ber USA «slutte å politisere idrett».

Kina sier også at «USA vil betale prisen for sine feil».

Innstilt

Mandag ble det kjent at ingen offisielle amerikanske representanter vil være til stede i OL i februar. Den diplomatiske boikotten skyldes særlig Kinas behandling av den uiguriske minoriteten i Xinjiang-provinsen vest i landet.

– Vi er fullt og helt innstilt på å kjempe for menneskerettighetene både her hjemme og i utlandet, og vi er sikre i vår sak, sa Det hvite hus' pressetalskvinne Jen Psaki.

USA har ikke tatt til orde for utøverboikott av vinterlekene som varer fra 4. til 20. februar.

Ingen norsk boikott

Storbritannia og Australia har også signalisert at en diplomatisk boikott kan bli aktuelt. Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) har sagt at en norsk boikott ikke er aktuelt.

«Det er lang tradisjon for at den norske regjeringen er til stede på olympiske og paralympiske leker, som Norges idrettsforbunds gjester», skriver Huitfeldt i en kommentar til NTB.

Uigurene er en tyrkisk-tatarisk, muslimsk folkegruppe som hovedsakelig bor i den autonome regionen Xinjiang nordvest i Kina. Landet er anklaget for grove overgrep mot uigurene, men har avvist brudd på menneskerettighetene.