Sport

Agdestein om Carlsens VM-press: – Vi er blitt vanvittig bortskjemte

I disse dager jakter Magnus Carlsen på sin femte strake VM-tittel i langsjakk. – Ingenting er opplagt, sier Norges sjakkpresident Simen Agdestein.

Magnus Carlsen hilser på Jan Nepomnjasjtsjij før et VM-parti i langsjakk i Dubai. Foto: Kamran Jebreili / AP / NTB

Etter tre partier står det 1,5-1,5 mellom Carlsen og utfordrer Jan Nepomnjasjtsjij i Dubai. Førstemann til å greie 7,5 poeng vinner, mens et eventuelt omspill er satt til 15. desember.

Uavbrutt på tronen

Carlsen har sittet uavbrutt på VM-tronen i klassisk sjakk siden titteltriumfen i 2013.

– Vi er blitt vanvittig bortskjemte med Magnus som verdensmester i så mange år. Man klarer nesten ikke å forestille seg en tid uten, sier Agdestein til NTB.

– Det er klart det betyr veldig mye å ha ham på toppen. Han skaper en formidabel reklame for sjakken, og det er takket være ham at sjakk er blitt TV-sport, legger han til.

Agdestein sier at ingenting er opplagt. I motsetning til tidligere har han ikke Carlsen som en tydelig favoritt.

– Jeg har før pleid å si 60/40 til Magnus, men nå synes jeg det er 50/50. Dette kan gå i alle retninger.

En stor påkjenning

– Det er like spennende hver gang. Jeg tenker bare på det gigantiske presset Magnus har på sine skuldre, og det blir ikke noe mindre med årene. Jeg tror det er en stor påkjenning for ham.

Mandag var det pause i sjakk-VM.

Sjakkpresidenten påpeker at det kan bli ørsmå marginer som avgjør i Dubai.

– Det skal ikke så mye til. En unøyaktighet kan gi et tapt parti, og da kan plutselig løpet være kjørt. Det er vanskelig å rette opp en VM-kamp når man har havnet under.

Kan bli omspill igjen

Carlsen har ikke ledet en VM-kamp siden 2014. Da forsvarte han tittelen mot indiske Vishy Anand, mens hans to siste triumfer mot Karjakin (2016) og Fabiano Caruana (2018) kom etter omspill.

Foran mesterskapet i Dubai ble seriespillet økt fra 12 til 14 partier. Håpet var at det skulle gi flere seirer, men hittil har ikke grepet gjort slutt på remisrekken. Førstemann til 7,5 poeng blir verdensmester. Et eventuelt omspill skjer 15. desember.


FAKTA

VM-duell sjakk i Dubai søndag (best av 14), 3. parti:

Jan Nepomnjasjtsjij, Russland – Magnus Carlsen 0,5-0,5 (sammenlagt 1,5-1,5).

Neste parti spilles tirsdag.