Sport

Rørt og lettet Falla etter 3.-plassen i Ruka

Maiken Caspersen Falla (31) sesongdebuterte i verdenscupen og viste at hun blir å regne med også denne sesongen.

31-åringen fra Gjerdrum gikk inn til tredjeplass på den klassiske sprinten i Ruka. Svenske Maja Dahlqvist vant foran Johanna Hagström.

I fjor tapetserte svenskene seierspallen. Denne gangen ville også en norsk sprintveteran være med.

Det var ingen selvfølge.

– Det betydde mye i dag. En av de bedre tredjeplassene mine, innrømmet Falla overfor NTB.

I likhet med sist sesong har Falla igjen hatt en trøblete sesongoppladning der det ikke har fungert som hun skulle ha ønsket. Hun måtte stå over den nasjonale sesongåpningen på Beitostølen med en forkjølelse.

– Jeg har hatt et håp om at jeg skulle klare å komme meg tilbake, og det viktigste har vært å finne den gode flyten og den gode følelsen. Resultatene har kommet litt i andre rekke. Men når du både får den gode følelsen og den flyten du har gjennom en sprintdag som i dag, og på trening den siste uka, da er det gøy! Da merker du at det er dette jeg har lyst til å drive med, sa en emosjonell Falla.

Usikker

Da NTB snakket med henne på høydesamlingen i Livigno i slutten av oktober, var det en svært så usikker utgave av veteranen vi møtte. Hun hadde ingen anelse om hvordan sesongen kom til å bli. Hun følte ikke at kroppen spilte på lag.

Til tross for medalje i VM i Oberstdorf sist vinter, begynner det å bli en stund siden hun har følt seg stabilt god.

Falla har vært et sikkert mesterskapskort for Norge i en årreke.

– Jeg er fortsatt usikker, men det er veldig godt å få med seg en god start. Det er ikke hver dag du får til en plass i verdenscupen. Jeg prøver å sette pris på det og skal nyte det her. Jeg er ikke langt unna seieren.

Hun forteller at veien fram har vært kronglete.

– Men jeg lever nok litt på treningsgrunnlag, erfaring og en del vilje.

Akkurat det hersker det ingen tvil om.

Optimisme

Det hører med til historien at Falla stort sett alltid har prestert i Ruka, og det hører også med til historien at OL-sprinten går i en annen stilart.

Uansett ga fredagens løp henne sårt tiltrengt selvtillit, selv om hun er forberedt på at resultatene kan svinge i ukene som kommer

– Hva betyr dette for det som venter?

– Nå føler jeg at jeg kan senke skuldrene litt. De har vært ganske høye gjennom høsten, og jeg har følt at jeg har vært langt bak på trening. Jeg har følt at jeg har fått juling på alle økter. Dette viser at jeg har gjort en bra nok jobb til å være der oppe. Nå gjelder det å stå i det, og da kan alt være mulig.

– Svenskene er gode?

– For all del, men samtidig er jeg ganske optimistisk. De går fort, men det er ikke umulig å gjøre noe med dem.

Maiken Caspersen Falla var eneste norske innslag i semifinalen. Lotta Udnes Weng ble nest beste norske. Hun var for øvrig involvert i en episode på oppløpet som gjorde at Anna Svendsen gikk glipp av en plass i semifinalen.

Verdenscup langrenn i Ruka, Finland fredag, sprint:

Kvinner:

1) Maja Dahlqvist, Sverige, 2) Johanna Hagström, Sverige, 3) Maiken Caspersen Falla, Norge, 4) Johanna Matintalo, Finland, 5) Katri Lylynperä, Finland, 6) Frida Karlsson, Sverige.

Øvrige norske slått ut i semifinale: 11) Lotta Udnes Weng. Slått ut i kvartfinale: 17) Anna Svendsen, 21) Ane Appelkvist Stenseth, 22) Mathilde Myrvold. Slått ut i prologen: 36) Heidi Weng.

Mer fra Dagsavisen