Sport

Carlsen startet VM med remis: – Ingen av oss er helt på topp ennå

Magnus Carlsen styrte inn til poengdeling i det første VM-partiet mot Jan Nepomnjasjtsjij i klassisk sjakk. Utfallet i Dubai var klart etter snaut fire timer.

Spillerne forlot brettet etter 45 trekk. Samtlige av Carlsens fem åpningspartier i langsjakk-VM har endt med remis. Han har vært verdensmester uavbrutt siden 2013.

Spillerne tok seg til tidskontrollen etter 40 trekk uten store vansker. Da fikk de en time ekstra på klokka, men derfra ble det tidlig trekkgjentakelser og remis.

– Det var litt bra og litt dårlig, men et rimelig resultat til slutt. Det er alltid interessant, for man vet ikke hva man får. Jeg føler vi begge hadde gode og dårlige øyeblikk. Ingen av oss er helt på topp ennå, sa Carlsen til NRK.

Med svarte brikker ofret Carlsen tidlig en bonde fredag. Det ga Nepomnjasjtsjij et stillingsmessig overtak, men det var ikke nok til å bane vei for russisk seier.

Vippet

«Nepo» gikk for en såkalt spansk åpning. Det er blant de mest vanlige startvariantene i sjakkhistorien. Trekkene ble gjort radig unna det første kvarteret, men deretter ble det mye tenketid på begge sider av bordet.

Carlsen brukte blant annet over 20 minutter før han bestemte seg for å flytte en tårnbrikke i en mer aktiv posisjon.

Senere ga et Nepomnjasjtsjij-valg utslag på sjakkcomputeren. Den likte ikke russerens trekk da han slo ut en av Carlsens løpere, og seiersprosentene vippet over i norsk favør.

Men fordelen forsvant med Carlsens kongeflytting i det 27. trekket. Nå ble «Nepo» anslått å ha best stilling, men det var fortsatt ganske jevnt.

– Det var dårlig, og jeg er spesielt misfornøyd med et par ting jeg overså taktisk. Alt i alt et fair resultat. Forhåpentlig blir det bedre framover, sa Carlsen til VG.

Endringer

Rett etter remisen kunne man se duellantene diskutere partiet.

– Jeg var smått optimistisk underveis. Det var en merkelig linje fra svart med en bonde mindre, så jeg håpet å bygge opp noe i midten. Etter at vi utvekslet brikker, kunne jeg ikke håpe på mer enn uavgjort, sa Nepomnjasjtsjij.

Hele 23 av de 25 siste VM-partiene i langsjakk har gitt remis. Før duellen i Dubai ble det gjort endringer i formatet i håp om at det skal gi flere seirer.

– Med tolv partier er det veldig kritisk å havne bakpå, men med 14 får man flere sjanser til å reparere situasjonen, påpeker Norges sjakkpresident Simen Agdestein overfor NTB.

I tillegg får ikke spillerne lenger ekstra tid på klokka før tidskontrollen. De får to timer på å gjøre unna de 40 første trekkene.

Bak innbyrdes

Nepomnjasjtsjij er den eneste toppspilleren som leder innbyrdes mot Carlsen. Tallene viser fire seirer og ett tap. Statistikken strekker seg tilbake til da de var barn.

Åtte år er gått siden Carlsen tok sin første VM-tittel i klassisk sjakk. Den kom mot indiske Vishy Anand, og han forsvarte den mot samme motstander året etter. To nye triumfer kom etter omspill mot Sergej Karjakin i 2016 og Fabiano Caruana i 2018.

Carlsen har også VM-gull i hurtigsjakk (tre) og lynsjakk (fem). Til sammenligning har ikke «Nepo» vunnet noen verdensmesterskap som seniorspiller.

Det spilles nye partier i Dubai lørdag og søndag. Første avbrekk skjer mandag, og det blir én av fem planlagte hviledager.

Førstepremieren er på over 11 millioner kroner. Koronapandemien utsatte mesterskapet med ett år.


Mer fra Dagsavisen