Sport

Terentev-show i Ruka da Klæbo fikk juling

Russeren Aleksander Terentev tok innersvingen på Johannes Høsflot Klæbo og Erik Valnes da han vant sprinten i klassisk stil i finske Ruka.

Alexander Terentev vant finalen i sprint i verdenscupen i langrenn i Ruka fredag. Johannes Høsflot Klæbo (til venstre) blir nummer to og Erik Valnes nummer tre.
Foto: Torstein Bøe / NTB

Erik Valnes slo Johannes Høsflot i fjorårets renn, men begge var sjanseløse da russeren satte på turboen opp den siste bakken. 21-årige Terentev vant sprinten under U23-VM i fjor.

Kanskje har vi aldri sett noen med et like perfekt «Klæbo-klyv» som Terentev presterte i Ruka-bakken.

– Han var kvikk. Jeg gjorde det kunne jeg, men jeg var ikke god nok. Da må man ta til takke med 2.-plass. Jeg er egentlig ikke så skuffet. Jeg er godt fornøyd med at jeg er der. Selv om jeg følte at jeg gjorde en del dumme feil generelt i dag, så klarte jeg i hvert fall å kare til meg en pallplass. Det skal jeg ta med meg. Det var ingen kjempedag, sa Klæbo i pressesonen.

– Blir Terentev mannen å slå denne sesongen?

– I klassisk sprint blir det nok det. I hvert fall i slike bakker som det er her. Måten han springer bakken på er imponerende. Det er bare å komme seg hjem å for å trene, og så får vi se hvordan det er på skøytesprint. Det blir spennende. Teknikken er kjent, bare litt videreutviklet ser det ut som. Jeg får finne på en versjon Klæbo 3.0.

Brutalt

Klæbo fikk et par glipptak da russeren avanserte, og da ble skuldrene litt høyere. Han ble kort og godt og parkert av den tre år yngre russeren.

– Det oppleves som brutalt. Er det ikke den ene russeren, så er det den andre, men vi gjør så godt vi kan og trener på. I dag var jeg ikke bedre enn nummer to, og da skal jeg være den første til å si at det var imponerende det Terentev gjorde. I dag hadde jeg verken jeg eller Valnes noen sjanse, sa Klæbo.

Klæbo sto over den nasjonale åpningen på Beitostølen med forkjølelse og var heller ikke i sitt vante jeg i semifinalen.

– Jeg rotet fælt i semifinalen og fant aldri flyten. Heldigvis følte jeg tidlig at det gikk fort, og jeg følte meg ganske trygg på at jeg ville gå videre på tid, men jeg ikke inn i finalen med noen god følelse.

Uansett var det Terentev som var bestemann i Ruka-sprinten.

Skryt

Erik Valnes lot seg også imponere over det vinneren presterte i det finske, kalde vinterværet.

– Jeg tenkte at jeg skulle angripe Klæbo jeg også og følte at jeg var litt på tur fram, og så kom det bare en kanonkule opp på siden av meg. Det så ut som han bare dro seg fram på et vis. Det var bare ufattelig bra, sa Valnes.

Sprintlandslagstrener Arild Monsen var av den samme oppfatningen. Her kom det plutselig opp en russer som de norske bare så vidt kjente til. De visste at han var U23-verdensmester sist år, og han har også vist seg fram i verdenscupen.

Men det var stort sett det. Han var overrasket over at Terentev var så bra som han fikk vist fram.

– Dette er det høyt nivå over. Jeg må si at jeg ble imponert. I dag tapte vi for en bedre motstander og en bedre skiløper. Det er det ingen tvil om. Han bar startnummer én med verdighet inn. Klæbo-klyvet har vi sett her i mange år, og i år så vi et Terentev-klyv, og det var ikke noe dårligere det.

– Har vi noen gang sett noe bedre?

– Nei. Valnes bra i fjor også, men det er begrenset hvor fort at du kan komme opp den bakken. Det var en imponerende oppvisning. Men dette kan fort snu. Dette var bare én konkurranse.

Håvard Solås Taugbøl gikk inn til femteplassen og Pål Golberg ble nummer åtte.

Aaron Aakre Rysstad tok seg til kvartfinale, men der ble stopp med sisteplass.

Emil Iversen klarte ikke å ta seg videre fra prologen.

Verdenscup langrenn i Ruka, Finland fredag, sprint:

Menn:

1) Aleksander Terentev, Russland, 2) Johannes Høsflot Klæbo, Norge, 3) Erik Valnes, Norge, 4) Richard Jouve, Frankrike, 5) Håvard Solås Taugbøl, Norge, 6) Joni Mäki, Finland.

Øvrige norske, slått ut i semifinale: 9) Pål Golberg. Slått ut i kvartfinale: 30) Aaron Aakre Rysstad. Slått ut i prologen: 49) Emil Iversen.

Kvinner:

1) Maja Dahlqvist, Sverige, 2) Johanna Hagström, Sverige, 3) Maiken Caspersen Falla, Norge, 4) Johanna Matintalo, Finland, 5) Katri Lylynperä, Finland, 6) Frida Karlsson, Sverige.

Øvrige norske slått ut i semifinale: 11) Lotta Udnes Weng. Slått ut i kvartfinale: 17) Anna Svendsen, 21) Ane Appelkvist Stenseth, 22) Mathilde Myrvold. Slått ut i prologen: 36) Heidi Weng.