Fotball

NFF-styret har bestemt seg for å innføre VAR i Eliteserien

Norges Fotballforbund (NFF) går inn for videoassistert dømming (VAR) i Eliteserien fra 2023-sesongen.

Det ble vedtatt på mandagens styremøte i NFF og offentliggjort under en pressekonferanse på Ullevaal stadion tirsdag.

– Det er teknisk, praktisk og økonomisk mulig å gjennomføre, og det vil bli innført fra 2023-sesongen, sier fotballpresident Terje Svendsen.

– Det skal settes i gang et prosjekt med testing nå. Det vi har sagt er et ja til VAR i norsk fotball. Svarene på hvordan det skal løses, skal prosjektet som nå går i gang, gi et svar på, sier Svendsen.

Fotballpresident Svendsen la til at det ventes en årlig kostnad på 15-20 millioner kroner for VAR. Ambisjonen er at verktøyet også skal implementeres i sluttspill i Toppserien. Det er planlagt høsten 2023.

Vil høre fra fansen

I oktober var det overveldende flertall for å innføre videodømming i Eliteserien under en avstemming blant de 32 medlemsklubbene i Norsk Toppfotball. Bare Lillestrøm stemte imot.

NFF og dommerne har tidligere stilt seg positive til VAR-innføring på norske baner, men flere supportere har reagert på prosessen.

– Vi ser fram til å få alle synspunkter på bordet. Så erkjenner vi at det har vært barnesykdommer med VAR, sier Svendsen.

Generalsekretær i fotballforbundet, Pål Bjerketvedt, la til at han føler at VAR er kvitt barnesykdommene, samt at det er viktig for å utvikle norsk fotball på høyt nivå.

– Vi er jo der nå at det ikke er noen vei tilbake om vi skal henge med i internasjonal fotball, samt at vi har dommere som behersker teknikken nasjonalt og internasjonalt, sier Bjerketvedt.

– Det er viktig at vi lytter til de erfaringene som er gjort fra andre ligaer, legger han til.

Ambisjonen er at VAR også skal implementeres i sluttspill i Toppserien. Det er planlagt høsten 2023.

Ikke mållinjeteknologi

Bjerketvedt sier imidlertid at de ikke vurderer mållinjeteknologi.

– Foreløpig så er det VAR som er på agendaen hos oss. Vi vurderer ikke mållinjeteknologi nå. For det første er det veldig kostbart, for det andre er det ikke det aller viktigste.

På spørsmål om det ikke da fortsatt kan oppstå feilmarginer med VAR-bilder som ikke vil vise hele bildet, er generalsekretæren klar.

– Det er klart at det komplette systemet er det beste, men det er uforholdsmessig kostbart i forhold til VAR.

---

Dette er videodømming i fotball, kjent som VAR.

* VAR står for Video Assistant Referee og er et støttesystem for å unngå feilaktige dommeravgjørelser i fotball.

* Systemet ble for første gang brukt i et internasjonalt mesterskap i VM for menn i 2018, men ble utprøvd for første gang i Æresdivisjonen i Nederland i 2012-13-sesongen.

* VAR blir utført av et eget dommerteam, som vanligvis sitter på et bakrom på stadion og vurderer avgjørende episoder i kamper via TV-bilder og repriser fra flere vinkler. De gir tilbakemelding til dommeren via hodetelefoner.

* Det er tre faser i VAR: Hoveddommer gir beskjed til VAR eller motsatt om en hendelse som skal ses på, videodommerne ser igjennom hendelsen og gir hoveddommeren beskjed om hva reprisen viser før hoveddommeren tar en avgjørelse basert på tilbakemeldingen eller går ut for å se hendelsen i reprise selv.

* Det er fire kategorier som kan bli vurdert: Mål eller ikke mål, straffe eller ikke straffe, direkte rødt kort og kort gitt til feil spiller.

* VAR blir brukt i en rekke ligaer rundt om i verden, inkludert de fem store i Europa, samt i europacupene Champions League og europaligaen.

* Norges Fotballforbund har vedtatt å innføre VAR i Eliteserien og Toppserien – trolig i 2023.

Kilde: Store Norske Leksikon, Fifa.

---

Mer fra Dagsavisen