Sport

Uefa gir seg ikke i superligasaken – vil fjerne spansk dommer

Real Madrid, Barcelona og Juventus blir ikke straffet av Uefa for medvirkningen i superligaprosjektet inntil videre, men siste ord er ikke sagt.

Real Madrid får inntil videre ingen straff fra Uefa for superligaprosjektet. Foto: Manu Fernandez / AP / NTB

Det europeiske fotballforbundet (Uefa) så ut til å strekke armene i været mandag kveld, men tirsdag meldte forbundet at det vil fjerne dommeren Manuel Ruiz de Lara fra saken. Det er dommeren som gjorde at Uefa valgte å droppe sanksjonene mot klubbene i superligaprosjektet.

I en pressemelding hevder forbundet at det har vært «betydelige uregelmessigheter» i prosessen.

I tillegg anker Uefa de tidligere avgjørelsene gjort i den spanske domstolen.

I en pressemelding fra Uefa sent mandag kveld kom det fram at den juridiske prosessen som ble satt i gang, og deretter satt på pause i juni, ble annullert.

Real Madrid, Barcelona og Juventus var de tre gjenværende klubbene i superligaprosjektet. I mai ble det opprettet etterforskning av de tre klubbene.

Ingen bøter

I tillegg meldte Uefa at de ni andre klubbene ikke trenger å betale bøter. De ni klubbene var også en del av superligaplanene, men trakk seg raskt da prosjektet fikk enorm kritikk verden over. Uefa og klubbene ble enig om en bot på 15 millioner euro, men disse pengene vil foreløpig ikke bli krevd inn.

Det skjedde etter at en domstol i Madrid tidligere i år avgjorde at Uefa ikke kan sanksjonere klubbene. Saken ble deretter sendt til EU-domstolen som skal ta stilling til om Uefa skal rette seg etter dommen. Sist uke avgjorde domstolen i Madrid at Uefa hadde fem dager på seg til å følge forrige dom fordi klubbene må beskyttes til saken er ferdigbehandlet.

I Uefas pressemelding mandag het det at deres avgjørelse var for å unngå «unødvendige komplikasjoner» med den pågående saken i Madrid.

Sinne og kritikk

Tolv klubber offentliggjorde natt til mandag 19. april planer om å danne sin egen turnering. Kontraktene var signert, men under to døgn senere havarerte prosjektet.

Sinne blant fansen og beinhard kritikk fra politikere og medier, særlig i England, bidro til kollapsen.

Manchester City var først ute med å bekrefte at de ville hoppe av. Raskt fulgte Manchester United, Liverpool, Arsenal, Chelsea og Tottenham etter. Senere gjorde spanske Atlético Madrid og Milano-klubbene Inter og Milan det samme.

– Forpliktende avtale

Real Madrid, Barcelona og Juventus uttrykket på sin side at de ikke hadde gitt opp planene om en framtidig superliga.

Real Madrid-president Florentino Pérez uttalte dette i sommer:

– Det er en forpliktende avtale og superligaen fortsetter. De (Uefa og Fifa) truer oss for beskytte sin dominerende posisjon, og de engelske lagene falt under den tvangen, sa Perez i et intervju med den spanske sportsavisen Marca.