Sport

USA vant Ryder Cup med rekordmargin – Morikawa senket vinnerputten mot Hovland

USA fullførte utklassingen av Europa i Ryder Cup i golf ved å dominere også avslutningsdagen. Collin Morikawa senket vinnerputten i duell med Viktor Hovland. Til slutt vant USA 19-9 over Europa, som er den største seiersmarginen i Ryder Cups historie.

Viktor Hovland duellerte med Collin Morikawa (til h.) siste dag av Ryder Cup i golf. Foto: Charlie Neibergall, AP / NTB

Det gjorde han på nest siste hull i en kamp som endte uavgjort etter at nordmannen vant det siste hullet. Hovland ble dermed stående med to uavgjorte og tre tap en Ryder Cup-debut som var atskillig mer positiv enn resultatet tyder på, selv om Europa kom til kort.

På 17. hull prøvde Hovland en lang birdieputt fra kanten av greenen i forsøket på å utsette USA-seieren. Morikawa viste god sportsånd ved å hysje på publikum som gjorde sitt beste for å forstyrre. Hovlands putt stoppet rett foran hullet.

Morikawa hadde selv levert et fantastisk innspill, og da han senket sin birdieputt fra en snau meter var USA garantert halvpoenget som holdt til sammenlagtseier.

Hovland så lenge ut til å hindre at USA sikret vinnerpoenget i hans kamp. Morikawa hadde vunnet alle sine tre kamper tidligere i helgen, men nordmannen ga ham beintøff kamp. Med sier på 1., 2, 9., 12., 14. og 15. hull hadde Hovland uavgjort før de to siste hullene.

Uten seier

Morikawa vant fire hull på rad fra 4. hull og igjen på 10. og 13. før han sikret USAs sammenlagttriumf med seier på 17. hull. Samtidig sørget han for at Hovland ikke skulle få oppleve en kampseier i sin ellers sterke Ryder Cup-debut.

Hovland var en av bare tre spillere som var i aksjon i fem kamper av fem mulige. Verdensener Jon Rahm (Europa) og verdenstoer Dustin Johnson (USA) var de to andre. Hovland imponerte med sitt spill. Alle hans kamper var jevne, og det var europeisk ledelse underveis i samtlige, men det ble bare et halvpoeng på de fire parkampene.

Hovland tok et halvpoeng også mot Morikawa. Han misset så vidt med sin birdieputt på det vanskelige 18. hullet på Whistling Straits-banen, men Morikawa misset sin parputt før Hovland omfavnet ham og gratulerte med Ryder Cup-seier.

– Det føles bra, men dette var en laginnsats, sa Morikawa om hvordan det føltes å score vinnerpoenget.

På gråten

Hovlands kamp var den femte av de tolv avslutningsdagen. USA hadde vunnet tre av de fire som var avgjort da hans ble avsluttet. Blant annet ble Europas to beste poengplukkere, verdensener Jon Rahm og hans spanske landsmann Sergio Garcia, utklasset av henholdsvis Scottie Scheffler og Bryson DeChambeau.

Tidligere verdensener Rory McIlroy vant sin kamp mot Xander Schauffele, men han var på gråten da han ble intervjuet og beklaget at han ikke hadde gjort det bedre i parspillet.

– Deltakelse i Ryder Cup er det beste man kan oppleve i golfsporten, sa han.

Hovland vant mange beundrere i sin Ryder Cup-debut, men hadde ikke marginene på sin side da kampene ble avgjort. Amerikanerne puttet strålende gjennom de tre dagene og levnet egentlig ikke Europa-laget en sjanse.

Europa var tittelforsvarer etter seieren i 2018 og hadde vunnet fire av de fem foregående duellene, sju at de åtte siste og ni av de 12 siste. Nå er USA tilbake på tronen.