Sport

Kvinnelandslaget tanker selvtillit – tosifret for niende gang

Kvinnelandslaget i fotball vant tosifret mot Armenia og fikk en god start på VM-kvalifiseringen. Laget tanker selvtillit før de viktige kampene i oktober.

Landslagssjef Martin Sjögren så sine spillere tanke selvtillit mot Armenia etter vårens nedturer. Landslagsdebutant Guro Bergsvand hadde all grunn til å smile etter å ha scoret det første målet i målfesten på Ullevaal. Foto: Terje Pedersen / NTB

Etter mange avlyste samlinger og kamper på grunn av norske koronatiltak måtte landslaget i vår tåle tre tap på rad med sammenlagt 1-10. Sjumålstapet i Nederland var det største for Norges kvinnelandslag noensinne.

VM-kvalifiseringen starter med kamper mot to av gruppas tre svake lag. I oktober venter de to farlige rivalene i gruppa, Polen og Belgia. Likevel har det meste av øvingen handlet om Armenia og Kosovo. Sistnevnte er motstander på bortebane tirsdag.

– Vi har trent litt på hvordan vi skal spille i framtiden, men det har vært mest fokus på hvordan vi skulle møte Armenia, sa Lisa-Marie Utland etter å ha scoret tre ganger som innbytter i torsdagens målfest på Ullevaal.

Martin Sjögren valgte en ny formasjon, 3-4-2-1, og så sine spillere utspille armenerne etter alle kunstens regler. Tross 10-0-seier var uttellingen på sjansene faktisk ganske dårlig.

Forserte

– Effektiviteten var skral i første omgang, men vi gjorde en veldig god forsering siste 20 minutter, gasset på og kom opp i ti mål. Uansett styrkeforhold er det ikke alltid man greier det, sa landslagssjefen.

– Det var stor forskjell på motstanden i dag fra det vi møtte sist, men vi viste en del godt angrepsspill og scoret mange mål.

Det var sjette gang siden 2010, og niende gang totalt, at kvinnelandslaget scoret tosifret i en kamp.

Kosovo, som berget 1-1 borte mot Albania torsdag, er motstander i Pristina tirsdag. Det bør gi en ny klar norsk seier. Kosovo er nummer 115 på Fifa-rankingen, Armenia 128 og Albania 75.

– Vi gjennomførte kampplanen, skapte uendelig mange målsjanser og scoret ti mål. Vi er fornøyde, men vi skal også være ydmyke og vite at det kreves betydelig mer for å vinne gruppa, sa Sjögren.

Humør

I oktober blir det bortekamp mot Polen (29 på Fifa-rankingen) og hjemmekamp mot Belgia (19.-plass). Norge trakk trolig de vanskeligste motstandere fra seedingsnivå to og tre.

Nå i september handler det likevel mest om å fordrive den dårlige følelsen fra kampene i vår.

– Det skjer litt med humøret i gruppa etter en kamp som i dag, og det er bra. Vi har pratet litt om hvordan det var på forrige samling, og vi prøver å ta lærdom av det. Vi vet at vi må skjerpe oss, og det er bare å fortsette som dette, sa Utland.

Hun startet på benken, men kom inn for Karina Sævik ved pause og scoret med sin første berøring. Det var ikke et planlagt bytte.

– Karina flagget en liten kjenning i baksiden av låret, så vi tok ingen sjanser med henne, sa Sjögren.

Skryteliste

Dette er alle kampene hvor Norges kvinnelandslag har scoret tosifret antall mål:

* 2021: Armenia 10-0 (h)

* 2020: Færøyene 13-0 (b)

* 2016: Kasakhstan 10-0 (h)

* 2014: Albania 11-0 (b)

* 2012: Bulgaria 11-0 (h)

* 2010: Makedonia 14-0 (h)

* 1995: Slovakia 17-0 (h), Taiwan 12-1 (n)

* 1991: Sveits 10-0 (b).