Sport

18 år gamle Emma Raducanu med historisk US Open-triumf

Den britiske 18-åringen Emma Raducanu vant US Open med seier over canadiske Leylah Fernandez i to strake sett. Dermed sto hun for en enestående bedrift.

18 år gamle Emma Raducanu fra Storbritannia ble den første kvalifiseringspilleren til å vinne en Grand Slam, da hun fullførte sitt eventyr med å vinne US Open-finalen lørdag kveld.

Raducanu brukte en time og 51 minutter på å skrive tennishistorie med 6-4, 6-3 i finalen mellom to useedede tenåringer. Hun er den første i moderne tennis som har vunnet en Grand Slam-tittel etter å ha spilt kvalifisering.

Fernandez avverget to matchballer i egen serve da Raducanu ledet 5-2. Deretter spilte hun seg til to bruddballer i britens serve. Raducanu måtte så få behandling etter å ha skrubbet opp kneet, men med bandasje på det blødende kneet holdt hun nervene under kontroll, avverget bruddballene og servet hjem seieren.

– Jeg håper jeg får møte Leylah mange flere ganger, og forhåpentligvis i finaler. Hun har spilt utrolig tennis, og nivået i finalen var ekstremt høyt, sa Raducanu.

– Jeg vil også takke publikum for å ha fått meg til å føle meg hjemme, helt fra min første kamp i kvalifiseringen. Dere hjalp meg gjennom noen vanskelige øyeblikk, og jeg håper vi ga dere en god kamp i dag.

Hun var nummer 150 på verdensrankingen da hun kom til New York for å spille kvalifisering til årets siste Grand Slam-turnering. Hun måtte vinne tre kamper for å komme til hovedturneringen, og deretter vant hun sju kamper til – alle uten å avgi sett.

Uhørt prestasjon

Hun er den første kvalifiseringsspiller som har tatt seg til en Grand Slam-finale siden de fire store turneringene i 1968 ble åpnet for proffspillere, og dermed selvsagt også den første som løfter trofeet. Det fikk hun fra tennislegenden Billie Jean King.

Raducanu var også første britiske kvinne i en stor singlefinale siden Virginia Wade vant Wimbledon i 1977 – 25 år før den nye US Open-mesteren ble født.

Britenes nye tennisyndling ble født i Canada, og foreldrene er henholdsvis fra Romania (faren) og Kina (moren), men familien flyttet til Storbritannia da hun var to år gammel, og hun har vokst opp der.

Rakettkarriere

Hun spilte sin aller første WTA-turnering i juni og var nummer 338 på verdensrankingen da hun fikk wildcard til Wimbledon-turneringen i sommer. Hun viste sitt potensial da hun spilte seg helt til 4. runde. Det ga henne sjansen til å spille kvalifisering til US Open, og allerede i sin andre Grand Slam-turnering nådde hun helt til topps.

Søndagens finalemotstander Fernandez var også useedet. Med 73.-plass på verdensrankingen burde hun vært favoritt i finalen, men hun greide ikke å henge med motstanderen i den første US Open-finale mellom to tenåringer siden Serena Williams slo Martina Hingis i 1999.

Raducanu er yngste kvinnelige Grand Slam-vinner siden Maria Sharapova vant Wimbledon som 17-åring i 2004.