OL i Tokyo

Birgit Skarstein vant suverent gull i Tokyo: – Det var som en drøm

Birgit Skarstein (32) hadde satt seg som mål å vinne medalje i Paralympics i Tokyo. I søndagens finale kunne ingen stoppe Skarstein, som sikret gullmedalje.

Birgit Skarstein smilte ekstra bredt etter å ha fått tildelt gullmedaljen etter den fantastiske oppvisningen i Paralympics. Foto: Torstein Bøe / NTB

I lekene i 2016 endte Skarstein opp med den sure fjerdeplassen og i Tokyo siktet roeren seg inn på en plass på pallen.

Skarstein gikk i klar ledelse fra start og ledet med nesten 13 sekunder ned til israelske Moran Samuel halvveis på 2000 meteren.

– Strategien var litt å skremme de andre med et skikkelig skremmeskudd fra start og psyke de litt ut, fortalte Skarstein til NRK etter gulløpet.

Med den klare ledelsen handlet alt bare om å unngå å havne i vannet, miste en åre eller andre glipptak.

Ledelsen fortsatte å øke og dermed kunne Skarstein sikre sin første gullmedalje i Paralympics på tiden 10.56,88. Det var også Norges første Paralympics-gull i Tokyo.

– Fantastisk. Det var som en drøm. Det var akkurat sånn som jeg hadde trent på det, sa Skarstein.

Banendring like før start

32-åringen fra Levanger kvalifiserte seg direkte til finalen ved å vinne forsøksheatet natt til fredag.

Det gjorde at Skarstein fikk fordelen av å starte i den beste banen, som vanligvis pleier å være bane 4. Men ettersom det var krevende vindforhold i Tokyo, som det også var under OL, byttet Skarstein til bane 1.

– Det var litt sånn tricky» vind, så man måtte regulere hele tiden og være på hugget for å ikke gjøre noen mistak. Vi fikk brukt alle triksene i boka, sa Skarstein om forholdene.

Den nybakte gullvinneren var klar på hvor viktig landslagstrener i roing, Johan Flodin, har vært for henne. Svensken gir seg som trener etter Paralympics.

Slo rivalen

I forkant av lekene i Tokyo listet Skarstein opp Samuel, franske Nathalie Benoit og brasilianske Claudia Santos som de største konkurrentene.

Samuel var den aller største rivalen, men var aldri i nærheten. Skarstein fokuserte på seg selv og ledet hele veien inn til gull.

– Rett før løpet tenkte jeg på tre ting. Sette årene, dra og kjapt tilbake, repeterte Skarstein.

Samuel sikret sølvet, mens Benoit vant bronse.

I 2016 knep Samuel bronsen foran Skarstein. Da vant Rachel Morris fra Storbritannia gull, mens kinesiske Wang Lili tok sølv. Verken Morris eller Lili stilte i Tokyo.