OL i Tokyo

Lettet Gulliksen da håndballgutta slo Frankrike og gikk videre i OL: – Vi hadde ingenting å tape

De norske håndballgutta sikret kvartfinaleplassen i OL med 32-29-seier over Frankrike. Motstanderen blir Danmark.

Kevin Gulliksen fikk sjansen fra start og spilte godt mot Frankrike i OL. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Danmark tapte overraskende 30-33 for Sverige i OL-håndballen for menn, men møter likevel Norge i kvartfinalen tirsdag. Det blir det første mesterskapsmøtet mellom Norge og Danmark siden 2019-VM. Da vant danskene klart både i gruppespill og finale.

– Nå har jeg en god følelse. Det løsner mer og mer for oss, og i dag viste gutta fantastisk moral. De sloss og bet fra seg, sa landslagssjef Christian Berge til Discovery etter oppgjøret mot franskmennene.

– Det er fantastisk å klare det på egen hånd. Det er mye bedre enn å sitte og bite negler og vente på andre, sa Sander Sagosen til NTB om det å sikre avansement uten hjelp.

Landslagssjefen valgte å vrake Kristian Bjørnsen og stilte med Kevin Gulliksen. Han scoret på seks av sju skudd og briljerte både i angrep og forsvar. Magnus Abelvik Rød ble også foretrukket framfor Harald Reinkind i startoppstillingen.

– Jeg er lettet over at vi gikk videre selvfølgelig, og fornøyd med min egen prestasjon. Jeg hadde ikke vært fornøyd om jeg kom inn her og hadde hatt tre bom og tre mål. Du krever at du skal levere når du er på banen, så det er litt deilig å vite at det sitter. Samtidig har de fleste på benken her også mye selvtillit, så alle fra benken kan komme inn og gjøre en sånn kamp, sier Gulliksen til NTB.

Ga bort

Frankrike hadde sikret gruppeseieren uansett resultat mot Norge, men så ut til å legge bra med energi i kampen likevel.

Det var norsk 13-9-ledelse godt ut i førsteomgangen, og det tross tre misbrukte straffekast (to av Sagosen og Magnus Jøndal). Frankrike kom tilbake og utlignet til 14-14 og 15-15.

Så bommet Kevin Gulliksen like godt også med Norges fjerde straffe i siste sekund av omgangen.

Christian O'Sullivan og Sagosen fikk mer orden på straffene i den andre omgangen. Det bidro til at de norske gutta fikk nok poeng til å sikre cupspill.

Norge gikk fra 24-24 til 27-24. Det klarte ikke Frankrike å utlikne.

– Det at vi er kvalifisert uten å måtte være avhengig av andre er en god følelse. Vi ville ikke være i en situasjon der andre kunne bestemme, så vi ble enige om å gå utpå der og gjøre det vi kunne. Vi hadde ingenting å tape, så vi skulle vise en mentalitet og en lagånd som vi kanskje ikke har fått ut tidligere i mesterskapet. Det synes jeg vi får til godt, sier den tidligere Bækkelaget-spilleren videre.

O’Sullivan undersøkt i Tokyo

Da denne avisen gikk i trykken i går, var det fortsatt uavklart rundt håndballguttas nøkkelspiller Christian O’Sullivan. Han ble sendt videre til en ny undersøkelse i Tokyo for å sjekke tommelskaden. Han skadet seg tidlig i 2. omgang i OL-seieren over Frankrike søndag. Oslogutten ble først sendt til et sykehus, men etter et par timer der bar det videre til et nytt.

Der skulle han utredes videre, skriver håndballforbundet i en melding til OL-mediene i Japan.

Det er dermed uklart om O’Sullivan kan spille Norges kvartfinale tirsdag.

– Dersom det ikke blir påvist noe brudd eller andre skader, så tror jeg det er snakk om hvor mye smerte han tåler å spille med, sa Norges fysioterapeut Harald Markussen i intervjusonen.

Nå må Berges mannskap lade opp til møtet med dansk dynamitt.

– Vi satte oss selv under ekstremt press ved å tape for Tyskland og visste at vi måtte ha poeng for å ta oss til kvartfinale. Men jeg har genuin tro på gutta og trodde vi skulle klare det, sa lagkaptein Bjarte Myrhol til kanalen. Han var ikke så opptatt av motstander i kvartfinalen.

– I kvartfinale i mesterskap kan alt skje, det har historien vist.

Magnus Abelvik Rød ble også skadd mot Frankrike, men det skal ikke være usikkert med ham og en kvartfinale.

Norge har ikke deltatt i herrehåndball i OL siden 1972. Før Frankrike-kampen hadde laget slått Brasil og Argentina, men tapt for Spania og Tyskland.

Dette er de tre andre kvartfinalene tirsdag, kamptider ikke klare: Frankrike – Bahrain, Egypt – Tyskland og Spania – Sverige.

Kampfakta:

De olympiske sommerleker i Tokyo, Japan søndag, håndball menn, gruppe A:

Norge – Frankrike 32-29 (15-15)

Yoyogi nasjonalstadion, ingen tilskuere

Norge: Kristian Sæverås, Torbjørn Bergerud – Sander Sagosen 7, Bjarte Myrhol 4, Magnus Fredriksen 2, Petter Øverby, Kent Robin Tønnesen, Magnus Jøndal 1, Kristian Bjørnsen, Magnus Gullerud 3, Christian O’Sullivan 4, Harald Reinkind 4, Kevin Gulliksen 5, Magnus Abelvik Rød 2.

Toppscorere Frankrike: Nikola Karabatic og Hugo Descat 5.

Dommere: Gjorgji Nachevski/Slave Nikolov, Nord-Makedonia.

Utvisninger: Norge 1 x 2 min., Frankrike 3 x 2 min.

Norge er klar for kvartfinale.