OL i Tokyo

OL-eventyret endte i bølgene – Strandli og Brun ute etter dramatisk velt: – Et mareritt

OL-drømmen til Are Strandli og Kristoffer Brun brast da ro-duoen havnet i vannet like før mål i semifinalen. De to var helt nedbrutt etter uhellet.

Are Strandli og Kristoffer Brun veltet under semifinalen i dobbeltsculler. Foto: Lise Åserud / NTB

Den norske båten i dobbeltsculler lettvekt var et hett medaljebud før lekene startet, og flere hadde den norske duoen som klare medaljefavoritter foran OL. Onsdagens semifinale foregikk med heftig vind på rostadion Sea Forest Park i Tokyo.

Irlands verdensrekord i det neste heatet er et bilde på det.

Bildene viser at de to gikk rundt like før målgang, da den norske duoen kjempet om å ta seg til finale. Noen minutter senere ble Strandli hentet opp av redningsbåter, mens Brun padlet ensom til mål. Hendelsen skjedde under sterk vind.

– Det er helt grusomt. Det er vanskelig å sette ord på. Vi ligger godt an, og så roter vi litt, og så mister jeg åren og den skjærer ned i vannet. Plutselig ligger vi i vannet i avslutningsfasen av en OL-semifinale. Det er helt uvirkelig, sa Strandli til den norske pressen med en svært nedbrutt Brun ved siden av seg.

– Det er som et mareritt man ikke helt har våknet opp av. Jeg er utrolig lei meg på vegne av Kristoffer og hele laget, sa Strandli.

Landslagstrener Johan Flodin fulgte løpet i en bil langs vannet og beskrev hendelsen som et sjokk. Hans kollega, trener Kjetil Undset, var i målområdet og fulgte det hele via storskjerm.

– Jeg har aldri sett noe lignende på dette nivået, i hvert fall ikke en medaljekandidat som det her. Det er ekstreme forhold. Det er nok ikke gutta som er sløve, det er forholdene som er ekstreme, sa han.

– Det blir tøft å reise seg fra dette her, sa Strandli.

– Spesielle scener

Siden de ikke kom seg til mål for egen maskin, blir det heller ingen B-finale for duoen. De står oppført på de offisielle listene til B-finale, men duoen blir etter alle solemerker diskvalifisert som følge av at bare Brun satt i båten da den kom i mål.

– Dette er bilder vi aldri trodde vi skulle se i Tokyo. Dette er spesielle scener. Dette er svært, svært spesielt, sa Eurosport-kommentator Nito Simonsen da Strandli fikk hjelp opp fra vannet.

– Det ser ut som teknisk trøbling. Dette er vondt å se på. Det er sjokkerende bilder. Vi får håpe det går bra med begge to, supplerte ekspert Stian Kjennvold.

Trøst av Tufte

Norge så ut til å ha finaleplassen i sin hule hånd under store deler av løpet, men fikk det tyngre utover i løpet og ble hentet inn av flere konkurrenter på tampen. Og på slutten ble det altså velt og ingen A-finale.

Etterpå fikk de klemmer og trøst av OL-veteran Olaf Tufte. Strandli fikk den verst tenkelige avslutningen internasjonalt. Han skal nemlig legge opp etter OL.

De tre beste fra hvert heat går videre til A-finale på fredag.