Sport

Casper Ruud til topps i Gstaad – tok sin annen strake ATP-tittel

Casper Ruud fortsetter å storspille på ATP-touren i tennis. Søndag utklasset han den franske 20-åringen Hugo Gaston 6-3, 6-2 i finalen i sveitsiske Gstaad.

Casper Ruud løfter trofeet i Gstaad som vinner av sin andre ATP-turnering på rad, og sin fjerde totalt.

Triumfen i Sveits er Ruuds fjerde i seniorkarrieren og den andre på rad på ATP-touren. 22-åringen vant også i svenske Båstad sist helg.

Ruud var 3.-seedet i Gstaad-turneringen og møtte bare én seedet spiller (Benoît Paire, kvartfinale). Han var storfavoritt foran finalen mot 155.-rangerte Gaston, og det skulle også vise seg at det var klasseforskjell på spillerne, selv om den unge franskmannen yppet seg tidlig.

– Dette var nok den tøffeste kampen i løpet av disse to ukene. Hugo spiller veldig raskt og lar deg ikke få så mye rytme. Han kan spille variert, og selv om det ble 6-3, 6-2, hadde han mange sjanser, sa Ruud i seiersintervjuet med arrangøren.

Allerede i første game kom han under 0-40 i egen serve, men han berget seg med en fin opphenting. I det lange fjerde gamet brøt Ruud Gastons serve, og det la grunnlaget for settseieren.

Ruud ble brutt i påfølgende game, men brøt tilbake på direkten. Settet vant han 6-3.

Trives i høyden

Den norske tennisstjernen har fra før fortalt at han trives i høyden i Gstaad, som ligger drøyt 1000 meter over havet i de sveitsiske alpene. Han forsøker å utnytte tynnluften til sin fordel ved å spille med mye toppspinn og serve knallhardt.

Han lyktes tidvis meget godt mot Gaston, selv om han ikke servet like godt som tidligere i turneringen. Dessuten gjorde Ruud tre dobbeltfeil i første sett.

– Det tøffeste med Hugo var at han kunne slå vinnere på returer på mine gode server. Da blir du litt stresset i serven din og blir usikker på hvor du skal slå. Og det startet han med allerede i første game, forklarer Ruud til NTB.

I det andre settet spilte Ruud solid fra starten av og skaffet seg to bruddballer i første game som han ikke klarte å utnytte. Han vant imidlertid i egen serve og fulgte opp med å bryte Gaston til 2-1-ledelse.

– Jeg forsøkte å spille ordentlig for hvert poeng, og det ble nok nøkkelen her i dag. Jeg ville gi alt i finalen, og heldigvis gikk det min vei, sier Ruud.

Best da det gjaldt

Ruud tok også ledelsen 3-1 før et intenst og meget langvarig game fulgte. Ruud hadde bruddball fire ganger, men Gaston klarte å snu det til sin fordel.

Nordmannen fikk ikke noe gratis mot den talentfulle franskmannen. Hans neste servegame ble også av det ganske langvarige slaget, men Ruud klarte å avverge tre bruddballer fra Gaston og øke til 4-2.

Publikum i Gstaad fikk topp underholdning i det andre settet, og i neste game var det Ruud som skaffet seg hele fem bruddballer. Spillerne fulgte hverandre tett på dette tidspunktet, men Ruud klarte til slutt å dra i land en 5-2-ledelse.

Dermed kunne han serve inn settet og kampen med 6-2 i det neste gamet.

Kan klatre

For seieren i Sveits får Ruud med seg en premiesjekk på 430.000 kroner, men ikke minst fortsetter han å samle viktige ATP-poeng. Det setter ham i posisjon til både å kunne klatre på verdensrankingen og å kunne spille seg inn blant de åtte spillerne som får delta i ATP-tourfinalen i Torino i november.

Per nå er Ruud ranket som verdens 14. beste spiller. Den plasseringen beholder han når listen oppdateres mandag, men han er nærmere spillerne foran seg etter seieren i Gstaad.

I neste uke skal Ruud spille en ny grusturnering i østerrikske Kitzbühel. Der nådde han semifinalen i 2019, som var forrige utgave av turneringen. I år er Ruud 1.-seedet i turneringen, og det er ikke utenkelig at han kan fullføre et hattrick på ATP-touren.

– Jeg må fortsette å spille bra tennis og ha en god innstilling, og kroppen må holde seg smertefri. Jeg håper å kunne kjempe om tittelen der også, sier Ruud.