Sport

Norsk bot etter truseprotest i beachhåndball – kulturministeren reagerer

Det norske kvinnelandslaget er bøtelagt for å ha brutt trusepåbudet i beachhåndball. Kulturminister Abid Raja er blant dem som reagerer sterkt.

Beachhåndball-NM avlyses også i år. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB

Debatten om hvorvidt beachhåndballkvinnene må spille i truser har rast den siste tiden. Som følge av at det norske landslaget spilte i tights i den siste kampen i EM, er det nå ilagt en bot.

I regelverket til Det internasjonale håndballforbundet (IHF) står det at kvinnenes uniform er truser og bikinioverdel. Det har vakt skarpe reaksjoner.š

Landslagene for menn kan spille i singlet og shorts.

«Kvinner skal bruke bikini. Toppen skal være en tettsittende sports-BH med dype utskjæringer ved armene. Trusene må ikke være mer enn ti centimeter på sidene», lyder uniformsregelen.

Urimelig regel

Norges beachhåndballkvinner har den siste uken spilt EM. Under mesterskapet har flere uttalt seg om det som omfattes som en urimelig regel.

I bronsefinalen besluttet derfor laget seg for å spille i tights, og dermed bryte den omdiskuterte regelen. Det endte altså med bot.

Kulturminister Abid Raja er blant dem som reagerer skarpt på den beslutningen.

«Dette er fullstendig latterlig! Fy søren så mye holdningsendringer som må til i gammelgrodd internasjonalt gubbevelde i idretten! Herregud!”, skriver han på Twitter.

«Det verste er at de bare ikke skjønner likestillingspoenget en gang! Er’e mulig liksom?!”, fortsetter statsråden.

Oppgitt håndballpresident

Håndballpresident Kåre Geir Lio er heller ikke imponert over håndballtoppene.

– Vi må forholde oss til de EHF bestemmer, men jeg må si at det er urimelig og uklokt å akseptere at reglene er sånn, sier han til Dagbladet.

Lio sa til NTB tidligere i juli at han forventer at regelen er skrotet neste år.

– Her sover de i timen. Det er skammelig og urimelig overfor jentene. Hver sommer jeg har vært president siden 2015, har jeg svart på spørsmål om dette og ikke snakket om medaljer de har hentet og gode forestillinger de har gjort, sa håndballpresidenten den gangen.