Sport

Utrolige Wout van Aert snøt Cavendish for rekorden – vant på Champs-Élysées

Det var knyttet spenning til om Mark Cavendish skulle gå forbi Eddy Merckx sine 34 etappeseire på siste etappe. Det skjedde ikke da van Aert vant, dagen etter han vant en tempoetappe. Tidligere i Touren vant belgieren også en etappe i fjellene.

Wout van Aert slo alle på oppløpet i Paris, etter at han tidligere i Touren har vunnet en tempoetappe og en fjelletappe.

Mark Cavendish var i en egen klasse i spurtetappene under årets Tour de France. Med sine fire etappeseire var det ventet at han skulle være med og kjempe om etappeseieren også på velkjente Champs-Élysées.

Det var han også, men han kom til kort på oppløpet. Han hadde muligheten til å passere Eddy Merckx’ 34 etappeseire, men Wout Van Aert ville det annerledes. Han stakk av med seieren og ødela dermed festen for Cavendish.

Seieren var Van Aerts tredje i årets ritt. Han vant etappe nummer elleve, som var en tøff fjelletappe, og lørdagens tempoetappe, som var nummer 21 i rekken.

Tredje seier

Dermed har han gjort en spesiell trippel med seier på både fjell-, tempo- og spurtetappe. Han snakket etter hans andre seier om at han nærmer seg å være en komplett sykkelrytter.

– Denne touren har vært fantastisk. Det har vært en berg-og-dalbane, sa Van Aert etter seieren.

Det var belgierens første seier på historiske Champs-Élysées, noe han satte stor pris på.

– Det er forbi mine forventninger. En seier som dette er uvurderlig. Tusen takk til laget mitt.

Det var en skuffet Cavendish som tapte spurten. Han hamret hånden i styret etter mållinjen. Han sto til slutt uten opptrekkerhjelp og ble stengt inne i spurten.

Grønn trøye likevel

Det ble som ventet brudd, men det ble – som vanlig – hentet inn igjen helt på slutten. Da var det duket for spurtoppgjør der Van Aert som nevnt stakk av med seieren.

Cavendish og Deceuninck-Quick Step kan imidlertid se tilbake på en meget godt ritt. Før rittet var det ikke ventet at Cavendish skulle være med, men en skade på storspurteren Sam Bennett frigjorde plass til veteranen. Han overrasket alle da han tok sin første seier på den fjerde etappen av årets ritt.

Han tok deretter seirene på etappe nummer seks, ti og tretten. Han vant den grønne spurttrøya, som han også gjorde for ti år siden. Det er rekord, da ingen har vunnet den grønne trøyen med så stort mellomrom.

Pogacar vant

Som ventet var det Tadej Pogacar som kunne juble for sammenlagtseier. Han hadde den gule trøyen hele veien inn fra etappe nummer åtte, og hna var aldri i fare for å miste den.

Han har til tider lekt seg med sine tøffeste konkurrenter opp fjellene i årets ritt. Den største overraskelsen av dem alle var danske Jonas Vingegaard, som tok en imponerende 2.- plass sammenlagt i sitt første Tour de France.

Pogacar vant dermed både den gule sammenlagttrøya, den hvite ungdomstrøya og den polkamønstrete klatretrøya. Sammenlagtseieren var Pogacars andre på to år i Tour de France.

Hans største konkurrenter før touren falt alle av tidlig. Både hans landsmann Primoz Roglic, som brøt, og Geraint Thomas, måtte alle gi tapt for velt og uhell tidlig i rittet.