Sport

Kjartanssons tøffe periode: – Kjente ikke glede

Vidar Örn Kjartansson (31) har vært ute av VIF-troppen siden mai, da han pådro seg brudd i foten i kampen mot Sandefjord. Nå forteller spissen om den tøffe perioden på sidelinjen, både før og etter skaden.

VALLE (Dagsavisen): Det begynner å bli noen uker siden Vidar Örn Kjartansson var å se på banen for Vålerenga. Spissen rekker heller ikke Europa-kampene mot Gent 22. og 29. juli, men satser på å være klar for spill igjen i august.

Da spissen pådro seg bruddet like før månedsskiftet til juni, var det snakk om at det ville ta rundt seks uker før islendingen kunne trene normalt igjen. Etter seks uker midtveis i juli, trener 31-åringen fortsatt ikke med laget på feltet.

– Det har ikke gått så fort jeg hadde håpet på. Men nå har jeg trent to ganger om dagen 20 dager på rad, så jeg gjør det jeg kan for å komme tilbake så fort som mulig. Forhåpentligvis kan jeg begynne å løpe igjen på fredag, og hvis alt går bra etter det håper jeg å være klar igjen om to uker, forteller Kjartansson til Dagsavisen.

Vidar Örn Kjartansson etter onsdagens Vålerenga-trening.

Var ikke motivert

De fleste fotballspillere har det tøft når de ikke får gjort jobben sin grunnet skader. I Kjartanssons tilfelle, hadde ikke spissen hodet helt på rett plass selv før bruddet skjedde mot Sandefjord i mai.

Islendingen scoret kun ett mål på de seks første kampene av sesongen, som er relativt uvanlig for spissen som scoret ni mål på 14 kamper i fjor høst.

– Det har vært tøft for meg denne sesongen, og grunnen er ganske enkel. Livet har sine opp- og nedturer, og jeg har hatt en nedtur så langt i år. Jeg kjente ikke på glede, motivasjon eller sult, og det gjaldt også på fotballbanen. I tillegg spilte vi våre første kamper foran maks 50 tilskuere, og det gir jo ikke akkurat mye motivasjon, forklarer islendingen ærlig.

Kjartansson har vært heldig så langt i sin karriere og unngått mye skader, fram til i år. Han forteller at sist gang han var ordentlig skadet var for flere år siden, mens så langt i år har han hatt tre-fire småskader før bruddet i mai. I tillegg til skadene, bekreftet han også samlivsbrudd overfor VG i mai.

Spissen har med andre ord ikke hatt det lett på hjemmebane så langt i 2021.

– Sulten til å gjøre det bra på banen var borte, og jeg hadde det vanskelig. Hvis man blander de tingene sammen, spiller man ikke bra. Derfor var jeg ikke god på begynnelsen av sesongen, og det vet jeg også. Jeg skal ikke finne på noen andre unnskyldninger for det. Sånt skjer i livet, men akkurat nå føler jeg meg veldig bra, sier Kjartansson motivert.

Savnet

De siste kampene har han sittet sammen med VIF-fansen på den ene langsiden på Intility Arena. Etterhvert som tribunene har blitt fylt opp gradvis med henholdsvis 600, 2000, 5000 og 7000 tilskuere, har islendingen kjent på savnet.

– Jeg savner virkelig å spille fotball, spesielt når man ser at fansen er tilbake på tribunene og når man ikke har spilt på en stund selv. Jeg klarer ikke vente til å spille igjen, og jeg gleder meg helt enormt. Det er helt annerledes for meg nå enn for to måneder siden. For å være ærlig, så følte jeg ikke fotballen i det hele tatt. Jeg var ikke “into it”, og jeg nøt det ikke.

Kjartansson har ikke vært på banen for VIF siden mai, og savner å spille kamper. Her er han i duell med landsmann Hólmar Örn Eyjólfsson under årets første serierunde mot Rosenborg. 
Foto:

Han har hatt en lignende periode tidligere, men det er ikke ofte det skjer, forklarer “Ørnen”.

– Det har skjedd en gang før i karrieren min, men jeg nøt virkelig ikke fotball i pre-season i år. Det var veldig tøft med korona og at vi kunne ikke dra noen steder. Vi var bare her på stadion føltes det ut som. Så det er den virkelige grunnen for mine svake prestasjoner i år. Men nå tenker jeg ikke mer på den tiden. Nå handler det om å komme tilbake i form, og begynne å score mål igjen, forklarer Kjartansson.

Frykter ikke for startplassen

Fra sidelinjen og to uker på Island i juni har Kjartansson fått se Vålerenga tape én gang, spilt uavgjort fire ganger og vunnet to kamper. Spissen er klar på at VIF burde ha endt opp med flere poeng enn de har gjort.

– Vi fikk ikke helt den starten vi hadde håpet på i begynnelsen av sesongen, men nå er det langt bedre flyt i spillet vårt. Vi er mer kreative og lager flere sjanser enn tidligere, da det var mye som manglet og det stoppet litt opp offensivt flere ganger. Men det er klart at vi ikke er fornøyde med resultatene, da vi skulle hatt langt flere poeng enn det vi har. Vi har mistet for mange poeng når vi har spilt uavgjort, understreker han.

I Kjartanssons fravær har hjemvendte Henrik Udahl gjort sine saker svært godt i spissrollen. Etter sin første kamp fra start for VIF har Udahl scoret fem mål på sju kamper. Det har imponert spissmakkeren.

– Han har vært veldig god. Han er en svært god avslutter, og det er ikke noe annet å si om det enn at jeg forventet at han kom til å gjøre det bra også. Gode lag trenger flere gode spillere i alle posisjoner, og det har vi i Henrik og meg, sier islendingen.

Til tross for Udahls scoringsform, frykter ikke 31-åringen for plassen når han er tilbake fra skade.

– Tror du at Udahl har tatt plassen din i førsteelleveren?

– Nei, det tror jeg ikke. Jeg er her for å spille kamper, og jeg tenker ikke på alle spillerne. Nå tenker jeg på å bli skadefri og å komme tilbake i form. Samtidig forstår jeg at det er vanskelig å sette spillere som er i form ut av laget og på benken, men jeg er her for å spille hver eneste kamp. Derfor ser jeg ikke på det som at noen har tatt plassen min, men både jeg og mange andre er imponert over det Henrik har gjort, sier Kjartansson.

Nytt eventyr i utlandet?

Til Dagsavisen i februar fortalte islendingen at han fortsatt var lysten på et nytt opphold utenfor Norden, og nevnte Tyskland som et land som frister dersom det skulle være interesse fra Bundesliga. Nå forteller han at han vil avslutte med stil i Vålerenga før en eventuell overgang og et nytt utenlandseventyr.

– For å være ærlig ville jeg aldri ha forlatt Vålerenga på denne måten, med en treg start på sesongen, lite mål fra min side og til slutt skaden nå. Jeg har ikke engang fått spille ordentlig foran fansen siden jeg kom tilbake. Planen var å fullføre denne sesongen først, og så se hvilke muligheter jeg hadde ved sesongslutt. Så vi får se om klubber er interesserte da, men så lenge jeg får spille er jeg fornøyd hvor jeg er. Nå er jeg nære å kunne spille igjen, så vi får se etter hvert.

Dersom islendingen skal finne seg en ny arbeidsgiver, legger han spesielt stor vekt på klubbens supporterskare.

– Det er klart at det er mye morsommere å spille i en klubb hvor du kjenner på presset fra supporterne, som her i Vålerenga. Du føler deg mer som en fotballspiller i sånne klubber hvor man hører fansen godt. Jeg er 31 år nå, og håper jeg har fire-fem-seks gode år som fotballspiller igjen, og jeg vil ha et eventyr i utlandet til, avslutter Kjartansson, som har spilt i både Kina, Russland, Tyrkia, Israel, Sverige og naturligvis Island tidligere.

Mer fra Dagsavisen