Fantastisk fotballdrama da Sveits sendte Frankrike ut

(Frankrike - Sveits 3-3, 4-5 etter straffer). Keeper Yann Sommer reddet straffesparket til Frankrike-stjernen Kylian Mbappé og sendte Sveits til EM-kvartfinale i et ellevilt fotballdrama i Bucuresti mandag.

Mbappé var alene om å ikke score i straffesparkkonurransen etter at det sto 3-3 etter 120 minutters spill.

Lagene byttet lenge på å score fra krittmerket da kampen skulle avgjøres. Frankrikes keeper Hugo Lloris var nærmest å redde da han fikk hånda på forsøket fra Ruben Vargas, men klarte ikke holde ballen ute.

Presset lå tungt på PSG-stjernen Kylian Mbappé da han gikk fram som franskmennenes femtemann. Forsøket endte med å bli for svakt.

Dermed detonerte et heroisk kjempende sveitsisk mannskap en fotballbombe av de helt sjeldne. Keeper Sommer sto til slutt igjen som den store helten sammen med tomålsscorer Haris Seferovic.

De franske kjempefavorittene fikk på sin side aldri den enkle veien til kvartfinalene som mange hadde sett for seg. Til slutt måtte det straffesparkkonkurranse til å avgjøre dramet i Bucuresti.

I forkant hadde aktørene i Bucuresti levert et fotballfyrverkeri som inneholdt noe nær alt.

Gyllent Benzema-comeback

Ellevill sveitsisk feiring i Bucuresti sent mandag kveld. Foto:

I den sveitsiske leiren var gleden enorm etter kampslutt, og med god grunn. Arsenal-profilen Granit Xhaka og lagkameratene hadde vært gjennom en berg-og-dalbane i følelser. Etter å ha manges EM-favoritt på gaffelen allerede tidlig i annen omgang, snudde kampen to ganger.

1-0-scoringen i første omgang som ga sveitserne en tidlig ledelse og sendte sjokkbølger gjennom den franske leiren var flott. Et presist innlegg havnet på hodet til Haris Seferovic, som styrte ballen ned i hjørnet bak keeper Hugo Lloris.

Frankrike slet på sin side med å komme til klare målsjanser, og kunne havnet i ytterligere trøbbel da Sveits fikk straffe etter ti minutters spill i annen omgang. Keeper Hugo Lloris reddet imidlertid forsøket fra Ricardo Rodríguez på mesterlig vis.

I stedet smalt det i motsatt ende. Karim Benzema ble foran EM hentet tilbake på laget etter mange års fravær. Den avgjørelsen så ut til å kunne være gull verdt.

Spissveteranen, som scoret 23 mål for Real Madrid denne sesongen, vartet opp med en lekker detalj da han tok med seg ballen og vippet inn 1-1-scoringen. Langt enklere var 2-1-målet, der Benzema igjen var sistemann på ballen etter forarbeid av Kingsley Coman, Kylian Mbappé og Antoine Griezmann.

Pogba-perle

Kampens vakreste scoring var det Paul Pogba som sto for. Foto:

Den sveitsiske straffebommen så ut til å ha gitt Frankrike et formidabelt momentum, mens sveitserne virket en smule resignerte.

Paul Pogba fikk kjempetreff fra distanse da han sendte ballen i krysset til 3-1 med et kvarter igjen å spille. Da så all spenning ut til å være blåst bort, men et hardt kjempende sveitsisk mannskap ville det annerledes.

Reduseringen til 2-3 var av det vakre slaget signert Seferovic, og med få sekunder igjen av ordinær tid fullbyrdet innbytter Mario Gavranovic opphentingen og skjøt den elleville EM-kampen til ekstraomganger.

De forble målløse, og dermed måtte straffer til. Der var Sveits best.

I kvartfinalen er det duket for oppgjør mellom Sveits og Spania i St. Petersburg. Den kampen går kommende fredag.

Spania måtte ha ekstraomganger for å sikre sin kvartfinalebillett mot Kroatia mandag. Kampen endte 5-3 etter 120 minutters spill.

EM menn mandag, sluttspill, åttedelsfinaler:

Frankrike – Sveits 3-3 (0-1) e.o., straffer 4-5

Spilt i Bucuresti, Romania.

Mål: 0-1 Haris Seferovic (15), 1-1 Karim Benzema (57), 2-1 Benzema (59), 3-1 Paul Pogba (75), 3-2 Seferovic (81), 3-3 Mario Gavranovic (90).

Straffene: Mario Gavranovic 0-1, Paul Pogba 1-1, Fabian Schär 1-2, Olivier Giroud 2-2, Manuel Akanji 2-3, Marcus Thuram 3-3, Ruben Vargas 3-4, Presnel Kimpembe 4-4, Admir Mehmedi. 4-5, Kylian Mbappé (reddet).

Dommer: Fernando Rapallini, Argentina.

Gult kort: Raphaël Varane, Kingsley Coman, Benjamin Pavard, Frankrike, Nico Elvedi, Ricardo Rodríguez, Granit Xhaka, Manuel Akanji, Sveits.

Frankrike (3-4-1-2): Hugo Lloris – Raphaël Varane, Clément Lenglet (Kingsley Coman fra 46.), Presnel Kimpembe – Benjamin Pavard, Paul Pogba, N’Golo Kanté, Adrien Rabiot – Antoine Griezmann (Moussa Sissoko fra 88.) – Karim Benzema (Olivier Giroud fra 94.), Kylian Mbappé.

Sveits (3-4-1-2): Yann Sommer – Nico Elvedi, Manuel Akanji, Ricardo Rodríguez (Admir Mehmedi fra 87.) – Silvan Widmer (Kevin Mbabu fra 73.), Remo Freuler, Granit Xhaka, Steven Zuber (Christian Fassnacht fra 79.) – Xherdan Shaqiri (Mario Gavranovic fra 73.) – Haris Seferovic (Fabian Schär fra 96.), Breel Embolo (Ruben Vargas fra 79.).

Åttedelsfinaler:

Kroatia – Spania 3-5 e.o. (i København, Danmark), Frankrike – Sveits 3-3 e.o., straffer 4-5 (i Bucuresti, Romania).

Spilt søndag: Nederland – Tsjekkia 0-2 (i Budapest, Ungarn), Belgia – Portugal 1-0 (La Cartuja i Sevilla, Spania).

Spilt lørdag: Wales – Danmark 0-4 (i Amsterdam, Nederland), Italia – Østerrike 2-1 e.o. (Wembley i London, England).

Spilles tirsdag: England – Tyskland (Wembley i London, England), Sverige – Ukraina (Hampden Park i Glasgow, Skottland).

Kvartfinaler:

Fredag 2/7: Sveits – Spania 18.00 (i St. Petersburg, Russland), Belgia – Italia 21.00 (i München, Tyskland).

Lørdag 3/7: Tsjekkia – Danmark 18.00 (i Baku, Aserbajdsjan), Sverige/Ukraina – England/Tyskland 21.00 (i Roma, Italia).