Sport

Locatelli senket Sveits med to mål – Italia først til åttedelsfinale i EM

(Italia - Sveits 3-0). Sassuolo-spiller Manuel Locatelli sørget for at Italia som første lag i fotball-EM er klar for åttedelsfinale. Han scoret to ganger da Sveits ble slått 3-0.

Ciro Immobile er også tomålsscorer i EM. Han misset et par kjempesjanser før han rett før slutt fastsatte resultatet.

Et italiensk lag uten baklengsmål på 965 minutter er i ferd med å seile opp blant de heteste EM-favorittene. Roberto Mancinis lag har vunnet sine to første kamper på overbevisende vis.

«Gli Azzurri» er nå ubeseiret i 29 kamper, hvorav de ti siste uten baklengsmål. Allerede søndag kan Mancinis lag tangere den italienske rekorden på 30, satt under trenerlegenden Vittorio Pozzo (som førte Italia til to VM-titler) fra 1935 til 1939.

Italia er allerede sikret å bli blant de to beste i sin gruppe og står igjen som gruppevinner om det blir minst ett poeng mot Wales. Det blir imidlertid Italias siste kamp hjemme i Roma i dette mesterskapet.

Som gruppevinner blir det åttedelsfinale i London og eventuell kvartfinale i München. Både semifinaler og finale i mesterskapet spilles på Wembley.

Kortvarig glede

Lagkaptein Giorgio Chiellini trodde han hadde gitt Italia ledelsen i det 19. minutt. Han knuste to motspillere i lufta på et hjørnespark fra Lorenzo Insigne. Ballen falt ned foran føttene hans sammen med den ene av motspillerne, Manuel Akanji. Chiellini skjøt den mellom beina på den andre sveitseren, Granit Xhaka, og i mål.

Jubelen varte likevel ikke lenge. Målet ble gransket av VAR, og bildene viste at ballen var borti armen til Chiellini før den falt ned. Dommeren annullerte for hands.

Noen minutter senere gikk Chiellini til italienernes bekymring av banen med skade, men det skulle ikke vare lenge før hjemmetilhengerne på Stadio Olimpico kunne juble.

Helhjertet

I det 26. minutt sto Manuel Locatelli noen meter inne på egen halvdel og tok imot et sveitsisk klareringsspark. På volley sendte han klubbkameraten Domenico Berardi på løp nedover høyresiden.

Berardi fintet og rykket fra Ricardo Rodríguez og tok seg nesten til dødlinja før han slo skrått ut i feltet. Der var Locatelli i enden av et helhjertet løp, og han trengte bare å sette foten på ballen for å gjøre 1-0.

Der Tyrkia i åpningskampen tettet igjen bakover og håpet å stoppe Italia, prøvde Sveits å presse høyt og nekte italienerne å få i gang spillet sitt. Ingen av dem lyktes, og tross Chiellinis skade slapp et Italia-forsvar uten baklengsmål siden oktober i fjor knapt sveitserne til en sjanse.

Til pause var 1-0-ledelsen fullt fortjent, og den kunne fort vært større.

Doblet

Etter sidebytte startet sveitserne friskt og så ut til å ha noe på gang, men håpet ble slukket av Locatelli. Etter en italiensk opprulling fra høyre fikk han ballen fra Nicolò Barella og brukte venstreslegga fra 20 meters hold. Ballen sneiet en sveitser og føk inn ved stolpen mens keeper Yann Sommer var utmanøvrert.

Steven Zuber hadde et godt forsøk på å sprekke nullen til Italia da han kom til skudd fra noe spiss vinkel i det 65. minutt, men Gianluigi Donnarumma svarte med en fotparade og tok seg også av returen.

Italia fortsatte å dominere. Immobile hadde et par kjempesjanser til å øke til 3-0 alene med keeper, men traff ikke mellom stengene. Det gjorde han derimot på et distanseskudd i det 89. minutt.

KAMPFAKTA

Italia – Sveits 3-0 (1-0)

Spilt i Roma, Italia.

Mål: 1-0 Manuel Locatelli (26), 2-0 Locatelli (52), 3-0 Ciro Immobile (89).

Dommer: Sergei Karasev, Russland.

Gult kort: Mario Gavranovic, Breel Embolo, Sveits.

Italia (4-3-3): Gianluigi Donnarumma – Giovanni Di Lorenzo, Giorgio Chiellini (Francesco Acerbi fra 24.), Leonardo Bonucci, Leonardo Spinazzola – Nicolò Barella (Bryan Cristante fra 87.), Jorginho, Manuel Locatelli (Matteo Pessina fra 86.) – Domenico Berardi (Rafael Tolói fra 69.), Ciro Immobile, Lorenzo Insigne (Federico Chiesa fra 69.).

Sveits (3-4-1-2): Yann Sommer – Nico Elvedi, Fabian Schär (Steven Zuber fra 57.), Manuel Akanji – Kevin Mbabu (Silvan Widmer fra 57.), Remo Freuler (Djibril Sow fra 84.), Granit Xhaka, Ricardo Rodríguez – Xherdan Shaqiri (Ruben Vargas fra 76.) – Haris Seferovic (Mario Gavranovic fra 46.), Breel Embolo.