Sport

UD ber om redegjørelse for gruve-millioner til Koss-stiftelse

Myndighetene, som har støttet Right To Play med 500 millioner siden år 2000, vil ha dialog om Johann Olav Koss’ stiftelses samarbeid med flere gruveselskaper.

Koss er grunnleggeren av stiftelsen og var blant annet øverste sjef i perioden 2010 til 2015. TV 2 melder at stiftelsen opplyser at den fikk 28 millioner kroner fra minst ni gruveselskaper.

Flere av selskapene er omstridte. Blant andre Barrick Gold, som ble svartelistet av oljefondet i 2009. Spørsmål om akkurat dette selskapet har ikke kanalen fått svar på av Right To Play.

– Våre regnskap og rapporter er offentlige, og rapporter fra dette arbeidet viser at samarbeidet har hatt en positiv effekt på menneskerettigheter og de humanitære forholdene i områdene, skriver styreleder Ted Skattum i en epost.

Norske myndigheter har støttet Koss-stiftelsen med over 500 millioner kroner helt fra starten i år 2000.

– Utenriksdepartementet har ikke tidligere vært kjent med samarbeidet som TV 2 viser til, men basert på de nye opplysningene vil vi be om en orientering fra Right To Play. Ansvaret for oppfølging ligger hos Right To Play, men det er naturlig at UD og Norad har en dialog med organisasjonen om hvordan den samarbeider med privat næringsliv, skriver underdirektør Tuva Bogsnes i Utenriksdepartementet (UD) til TV 2.