Sport

OL-lege Torgalsen trygg før lekene – nesten fullvaksinert norsk tropp

Vaksineopplegget for de norske OL-utøverne er godt i gang, og de aller fleste i og rundt troppen kommer til å være koronavaksinerte når lekene starter 23. juli.

Oslo 20210527. 
Olympiatoppens lege Thomas Torgalsen som er ansvarlig for OL.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Det forteller Norges ansvarlige lege for sommer-OL, Thomas Torgalsen til NTB. Han har om dagen fullt opp med OL-relaterte oppgaver og oppfølging av utøvere foran Japan-lekene.

– Det er veldig mye å håndtere med tanke på smittevernreglene og all informasjonen som skal ut til troppen. Det er mye jobb å få alle til å gjennomføre det. Og så har du vaksinasjonsopplegget som IOC og Pfizer har kommet med. I tillegg er det ganske krevende med innreisereglene til Norge og å unngå hotellkarantene og slikt, sier den rutinerte idrettslegen.

– Vil alle i den norske troppen være vaksinerte ved OL-start?

– Ja, med få unntak. Det er en veldig positiv holdning til vaksinasjon. Vi følger litt med, og det ser ut til at nesten alle takker ja. Noen får kanskje noen utfordringer med de datoene som er satt opp, men det er ganske stor fleksibilitet i systemet, og vi jobber bilateralt med dette, sier Torgalsen.

Han tror at en høyst tilfredsstillende andel av den norske troppen vil være fullvaksinert når de skal kjempe om medaljer i Tokyo.

– Vi har jo planlagt OL uten vaksine, så dette blir en slags bonus. Det er vel rimelig å anta at vis du har 80 prosent vaksinerte, så ligger du bra an. Jeg tror det blir betydelig flere.