Sport

Fullt flaggbråk i ishockey-VM etter flyepisoden

Arrangørene av ishockey-VM har fjernet Hviterusslands flagg som følge av episoden der et fly ble tvunget ned i Minsk. Det har ført til kraftige reaksjoner.

Flagget til den hviterussiske opposisjonen vaier i vinden i Riga. Foto: Martins Zilgalvis/F64 Agency via AP / NTB

Arrangørene av VM-sluttspillet i Latvia fjernet mandag det hviterussiske flagget i Riga. Det skal ifølge nyhetsbyrået TT ha blitt erstattet med flagget til opposisjonen i Hviterussland.

Årsaken er at Ryanair-fly nylig ble tvunget til å lande i Minsk. Om bord var den regimekritiske journalisten Roman Protasevitsj. Han ble arrestert etter at flyet var på bakken.

Beslutningen om å fjerne det hviterussiske flagget skal ha blitt tatt av borgermesteren i Riga i samråd med landets utenriksminister. Markeringen faller i svært dårlig jord hos Det internasjonale ishockeyforbundet (IHF).

Bråk

«IHF er ikke enig i grepene som i går ble tatt av borgermester i Riga og den latviske utenriksministeren om å bruke flagget til en deltakende nasjon i ishockey-VM til å sende en politisk beskjed», heter det i en uttalelse fra forbundet.

IHF skriver videre at handlingene til den hviterussiske regjeringen ikke kan sees i sammenheng med spillerne som nå spiller VM.

«Spillerne er ønsket velkommen til Latvia som gjester og skulle ikke ha måttet se flagget deres bli fjernet fra publikums åsyn uten deres samtykke», heter det videre fra forbundet.

IHF opplyser at det nå har anmodet borgermesteren i Riga om at også forbundets offisielle flagg øyeblikkelig fjernes fra området i hovedstaden der deltakernasjonenes flagg vises. Det samme gjelder VM-flagget.

Ikke-politisk

I begrunnelsen henvises det til at Det internasjonale ishockeyforbundet (IHF) er en ikke-politisk idrettsorganisasjon. Den ønsker derfor ikke å bli koblet til det som omtales som en politisk markering mot Hviterussland.

Nato-sjef Jens Stoltenberg er blant dem som har krevd internasjonal gransking etter det han omtaler som Hviterusslands statlige kapring av et Ryanair-fly nylig.

– Dette var farlig og uakseptabelt. Det viser at regimet angriper grunnleggende menneskerettigheter som ytringsfriheten og uavhengige medier, sa Stoltenberg.

EU oppfordret mandag europeiske flyselskap til å unngå hviterussisk luftrom.

(©NTB)