Sport

Johaug fornøyd med pers selv om hun ikke klarte OL-kravet: – Prøvde så godt jeg kunne

Therese Johaug var rundt åtte sekunder fra å klare OL-kravet på 10.000 meter lørdag. Hun fortalte likevel at planen aldri har vært å reise til Tokyo.

Johaug kom i mål på 31.32,88 etter en sterk sisterunde. OL-kravet på 31.25 var derfor Johaug litt under åtte sekunder unna.

Samtidig fortalte hun til NRK etter løpet at hun uansett ikke hadde tenkt å dra til Tokyo om hun hadde kvalifisert seg.

– Uansett om jeg hadde tatt kravet skal jeg ikke reise til OL. Målet mitt er OL i Beijing til vinteren. Jeg gjør dette for å få motivasjon, sa Johaug.

– Utrolig moro

Tiden til langrennsstjerna var uansett klar bestenotering. Hun satte sin daværende personlige rekord på distansen på 31.40,67 under Impossible Games i juni 2020. Lørdag løp hun rundt åtte sekunder raskere.

– Det var først og fremst utrolig moro. Da jeg hørte at det var en 10 000 meter her på Bislett, så hadde jeg veldig lyst til å være med, sa en alltids like blid Johaug til NRK etter målgang.

– Jeg kjente at jeg måtte jobbe mye tidligere enn i fjor, men jeg hadde lyset som noe jeg kunne se mot. Det ble litt for tungt midtveis og jeg kjente at hvis jeg skulle stå løpet ut, så måtte jeg slippe det litt. Fremdeles så synes jeg at jeg klarte å stå løpet ut og jeg er utrolig fornøyd med pers, fortsatte Johaug.

Johaug fortalte også at hun satte seg opp mot OL-kravet som en motivasjon og for å ha noe å løpe etter.

– Det hadde vært moro å ha tatt det, men jeg er utrolig stolt over løpet i dag, sa Johaug, og la til at hun var bedre forberedt til løpet i fjorårets Impossible Games.

Grøvdal klarte OL-kravet

Johaug løp sammen med Karoline Bjerkeli Grøvdal i solskinnet på Bislett stadion lørdag. Langdistanseløperen Grøvdal var – ikke overraskende – i en klasse for seg selv mot Johaug.

Grøvdal var i mål på tiden 30.50.84. og klarte OL-kravet med god margin. Hun har allerede kvalifisert seg til 5000 meteren i Tokyo. Løpet lørdag var også bestenotering på distansen for Grøvdal. og bare noen få sekunder årsbeste i verden på 30.45,81.

Hun er med det den 104. kvinnen i verden og 24. fra Europa som løper på under 31 minutter på 10.000 meter gjennom tidene.

Åpnet forsiktig

Johaugs lyshare klokket inn på 31.24, altså sekundet under OL-kravet. Det var Johaug til slutt ni sekunder unna.

32-åringen fra Dalsbygda åpnet forsiktig og holdt tidsplanen i de innledende rundene, men så sliten ut etter 5000 meter. OL-kravet virket veldig fjernt med tre-fire runder igjen, men etter en meget sterk sisterunde, var Johaug bare åtte sekunder bak kravet.

Johaug har imponert på friidrettsbanen tidligere. I 2019 ble hun norgesmester på nettopp 10.000 meter. Da deltok ikke Grøvdal.

Kristiansen med rekord

Lørdagens konkurranse er erstatningsarrangement for Holmenkollstafetten. Den er også i 2021 avlyst som følge av pandemien.

Johaug skulle etter planen ha løpt 10.000 meter under friidretts-EM i Paris i fjor sommer, men den planen gikk i vasken da mesterskapet ble avlyst som følge av viruskrisen.

Det er Ingrid Kristiansen som har norgesrekorden på 10.000 meter med 30.13,74.

Mer fra Dagsavisen