Sport

25 av 103 Raja-millioner til idretten i Oslo – dette får de lokale idrettslagene

6450 idrettsaktører får denne uken utbetalt i overkant av hundre millioner kroner i koronanødhjelp fra Kulturdepartementet. 475 registrerte idrettslag og foreninger i Oslo mottar til sammen 25, 36 millioner.

Det er klart etter at Lotteri- og stiftelsestilsynet har behandlet søknadene som er kommet inn til den første av Kulturdepartementets tre tilskuddsordninger til idretten og frivilligheten i 2021.

I alt 255 millioner kroner fordeles til 20.633 aktører i frivilligheten.

Midlene fra ordningen det nå utbetales penger fra, tildeles organisasjoner som mottok momskompensasjon i fjor.

Norges idrettsforbund (NIF) søkte om midler på vegne av idretten. I alt ga det en samlet utbetaling på 103 millioner kroner. Den største enkeltutbetalingen til idretten på drøyt 2,3 millioner kroner går til idrettsforbundet, mens Norges Fotballforbund får i overkant av 2,2 millioner kroner.

I alt tilgodeses 6450 aktører i idretten med penger. 475 av dem er registrert i Oslo, og blir kompensert med litt i overkant av 25 millioner kroner.

Lokale mottakere

Mest får Idrettsforbundet, som blir kompensert 2,33 millioner kroner, foran fotballforbundet og skiforbundet som får henholdsvis 2,25 millioner og 1,56 millioner kroner.

Av listen som er publisert fra Lotteri- og stiftelsestilsynet går det fram at Vålerenga fotball får 291.000 kroner i koronakompensasjon i denne runden. KFUM Oslo blir kompensert med 186.354 kroner, mens divisjonskollega Grorud mottar 78.012 kroner fra Abid Raja.

Skeid i divisjonen under får 91.784 kroner i kompensasjon, mens Frigg blir kompensert med 92.700 kroner. Breddeavdelingen i Lyn fotball, som også inkluderer damelaget i Toppserien, mottar 154. 111 kroner, mens herrelaget får 34. 124 kroner kompensert. Skiavdelingen i klubben blir kompensert med 103.483 kroner.

Blant hockeyklubbene er det Manglerud Star som mottar mest i kompensasjon, med 53.442 kroner. Grüner blir kompensert med 47.147 kroner, mens Vålerengas iskrigere mottar 46.677 kroner i kompensasjon.

Likviditetskrise

Idrettspresident Berit Kjøll påpekte overfor NTB i forrige måned at idretten har et akutt behov for tilførsel av midler som følge av problemene viruspandemien har skapt.

– Det er likviditetskrise for svært mange av våre organisasjonsledd, idrettslag og særforbund, så det er viktig at vi får tilførsel av likviditet raskt, og det er rett rundt hjørnet, sa hun.

Kultur- og likestillingsminister Abid Raja (V) peker på at momskompensasjonen er frie midler, og at det dermed ikke kreves noen rapportering rundt hvordan midlene som utbetales, brukes.

– Dette er viktig, særlig nå under koronakrisen hvor organisasjonene har behov for midler til drift. Jeg er glad for at så mange organisasjoner har benyttet seg av denne muligheten og at pengene kan utbetales umiddelbart, sier han.

Tre ordninger

Kulturdepartementet har opprettet tre tilskuddsordninger for idretten og frivilligheten i 2021. Ved siden av ordningen som rettes mot aktører som fikk momskompensasjon i 2020, er ytterligere en halv milliard satt av til å kompensere frivillige aktører som har mistet inntekter eller hatt økte kostnader forbundet med smitteverntiltak rundt sine aktiviteter.

Den sistnevnte ordningen er blitt kritisert for ikke å treffe godt nok, og nylig varslet kulturministeren at ordningen skal justeres for å imøtekomme dette. Det ligger an til at et bredere spekter av tapte inntekter vil bli dekket.

Den tredje ordningen retter seg mot avlyste og gjennomførte publikumsarrangementer av nasjonal verdi. Denne omfatter blant annet nasjonale og internasjonale mesterskap på seniornivå samt vinterens avlyste verdenscuparrangementene på ski. Her er det er satt av 350 millioner.

Mer fra Dagsavisen