Sport

Sjakk: Jan Nepomnjasjtsjij blir Carlsens VM-motstander

Russeren Jan Nepomnjasjtsjij (30) spilte remis samtidig som Anish Giri tapte, og dermed blir han Magnus Carlsens (30) kommende VM-motstander

Remis mot Maxime Vachier-Lagrave ga 0,5 poeng, og det gir ham 8,5 poeng i kandidatturneringen i Jekaterinburg i Russland etter 13 av i alt 14 runder.

Anish Giri tapte med svarte brikker mot Aleksandr Grisjtsjuk og blir liggende på 7,5 poeng, og da kan han uansett ikke ta igjen Nepomnjasjtsjij selv om det gjenstår en 14. spillerunde tirsdag.

Begge spillerne kan i siste instans havne på 8,5 poeng om Giri vinner tirsdag og «Nepo» taper, men da vinner Nepomnjasjtsjij på innbyrdes oppgjør. Nepomnjasjtsjij har én seier og én remis mot nederlenderen Giri i turneringen.

Ingen andre spillere i kandidatturneringen har noen mulighet til å ta igjen Nepomnjasjtsjij i toppen.

– Dette er en milepæl i karrieren og i livet, sa Nemponjasjtsjij på pressekonferansen i Jekaterinburg

Fjerde gang

VM-kampen i sjakk spilles i Dubai fra 24. november til 16. desember senere i år. Det blir fjerde gang at Carlsen skal forsvare VM-tittelen.

Carlsen har vært regjerende verdensmester siden 2013. Den siste VM-kampen ble spilt i 2018.

Ifølge statistikken har Carlsen og Nepomnjasjtsjij møttes 72 ganger inkludert hurtig- og lynsjakk. Carlsen var vunnet 21 seirer mot russerens 14. 37 partier har endt med remis.

God til å regne

Før Magnus Carlsen startet på den pågående Champions Chess Tour 5, sto det mellom Giri og Nepomnjasjtsjij i VM-kvalifiseringen. Da TV 2 ba Carlsen om å vurdere spillernes styrker og svakheter, svarte han om Nepomnjasjtsjij:

– Han er veldig god til å regne, han òg. Han kan være veldig godt forberedt, men begge to har en tendens til å spille litt overfladisk, sa Carlsen om kompisen.

Til sitt eget nettsted Chess24 kom han mandag kveld med følgende rekasjon

– Dette er interessant. Han er en veldig, veldig sterk utfordrer. Han spiller alltid agressivt, samtidig som han ofte gir motstanderen muligheter. Dette kommer til å bli en svært spennende duell.

Carlsen og Nepomnjasjtsjij har kjent hverandre siden de var barn, og det blir sagt at det er god kjemi mellom dem.

Koronapandemien satte en stopper for VM-kampen som skulle ha vært spilt i 2020. (NTB)


Mer fra Dagsavisen