Sport

Alaphilippe med hattrick i Flèche Wallonne etter knallsterk avslutning

Julian Alaphilippe avgjorde på de siste meterne opp beryktede Mur de Huy, passerte Primoz Roglic og vant sykkelrittet Flèche Wallonne for tredje gang.

En stor klynge gikk løs på den bratte bakken som avslutter den belgiske vårklassikeren, etter at nederlandske Maurits Lammertinks solobrudd ble innhentet en kilometer før mål.

Roglic så ut til å ha avgjort da han skaffet seg et stort forsprang vel halvveis i den avsluttende bakken. Han hadde 15 meter på de øvrige, men stivnet mot slutten. Alaphilippe tok innpå for hvert tråkk og passerte sloveneren på de aller siste meterne.

Dermed kunne den franske verdensmesteren fra Deceuninck-Quickstep-laget heve armene i triumf.

– Jeg nøt denne seieren. Det var veldig deilig å gjøre det i VM-trøya, sa Alaphilippe, som gestikulerte med pekefingeren mot Roglic.

– Jeg sparte på kreftene hele dagen, og jeg visste akkurat hva som trengtes i finalen.

Fantastisk statistikk

Han er spesialist på rittet og har vunnet det de tre siste gangene han har deltatt. Etter seirene i 2018 og 2019 droppet han Flèche Wallonne rett etter VM-triumfen. Han ble nummer to de to første gangene han deltok, i 2015 og 2016.

Roglic syklet rittet for første gang og så ut til å ha undervurdert hvor lang og bratt bakken var, men han tok tapet med fatning.

– Julian var definitivt den sterkeste, og han fortjente å vinne. Jeg tok sjansen på et tidlig angrep. Om jeg hadde hatt litt sterkere bein ville jeg ha vunnet, men en annen var bedre i dag, sa han.

– Det var et bra ritt, og jeg er fornøyd med formen foran Liège-Bastogne-Liège (søndag). Jeg gleder meg til det rittet.

Leknessund beste norske

Alejandro Valverde tråkket inn til tredjeplassen, seks sekunder etter tetduoen.

Andreas Leknessund ble beste norske på 53.-plass. DSM-rytteren var ikke langt bak tetklynga inn i Mur de Huy, men han tapte en god del opp den siste bakken og krysset mål halvannet minutt bak vinneren.

August Jensen fullførte på 138.-plass. Hele UAE Emirates-laget, med norske Vegard Stake Laengen, trakk seg før start på grunn av positive koronaprøver.

Mer fra Dagsavisen