Sport

Kina slår tilbake mot USA etter boikott-uttalelse: – I strid med den olympiske ånden

USA skal ta opp boikott-spørsmålet i forbindelse med OL i Kina. Vertslandet sier anklagene mot landet er «århundrets løgn», og at det bryter med OL-ånden.

Presset på Kina har økt på grunn av anklager om brudd på menneskerettighetene. USA skal diskutere mulighetene for en boikott av Beijing-OL neste år.

– Det er absolutt noe vi ønsker å diskutere, sa talsmann for det amerikanske utenriksdepartementet, Ned Price, tirsdag.

Senere gjentok han at USA ikke vil komme med en kunngjøring angående lekene i Beijing nå og skrev på Twitter: «2022 er fortsatt et stykke unna, men vi vil fortsette å jobbe tett med våre allierte og samarbeidspartnere for å definere vår felles bekymring og tilnærming (til OL).»

Politikk og sport

Onsdag svarte Kina med å kalle påstandene USA har fremsatt om at kinesiske myndigheter står bak folkemord mot uigurene «århundrets løgn fra topp til bunn».

– Når det gjelder ideen om en såkalt felles boikott av OL i Beijing, vil jeg understreke at å politisere idrett strider mot fundamentale olympiske prinsipper, og det skader rettighetene og interessen til hvert lands utøvere og den globale olympiske saken, sa talsmann for Kinas utenriksdepartement Zhao Lijian.

Han la også til at en boikott «ikke ville bli akseptert av det internasjonale samfunnet».

Avviser

Aktivister og flere republikanske politikere i USA har i økende grad tatt til orde for boikott. President Joe Biden og hans administrasjon har flere ganger holdt døren åpen for å boikotte OL uten å ha kunngjort en bestemt retning.

Bakgrunnen er anklagene om at Kina har internert over 1 million uigurer og medlemmer av andre muslimske minoriteter i leirer i Xinjiang vest i landet.

Kinesiske myndigheter avviser også anklagene om tvangsinternering og tvangsarbeid. De sier leirene er opprettet for å gi uigurene utdanning og bedre økonomiske vilkår, samtidig som de skal bidra til å bekjempe ytterliggående islamisme.