Sport

Nå er det OL-programmet Lundby vil angripe

Maren Lundbys historiske gull i et VM med like muligheter gir 26-åringen troen på at det hjelper å si fra. Likevel er kampen om rettferdighet langt fra over.

Maren Lundbys gull i den store Schattenbergbakken i Oberstdorf onsdag var som skrevet i stjernene. Lundby tangerte flere rekorder og vant i bakken hun har vært en sterk stemme for å få på VM-programmet.

Nå håper Toten-jenta at stemmen hennes blir enda mer hørt i framtiden.

– Det gir meg kanskje mer tro på at det hjelper å si fra. Selv om denne sesongen føler jeg at jeg har jobbet mye med det uten at det er skjedd: Det har blitt mer og mer avlyst, men det har også vært en spesiell situasjon. Det gir en tro på at det hjelper, men det går litt tregt til tider, sa Lundby til NTB etter gullbragden.

– Om vi hadde sluppet å ha de kampene og hatt likt konkurranseprogram som guttene, hadde det vært fint, la hun til.

Lundby reagerer på at neste års OL i Beijing ikke skal ha konkurranse i den store bakken for jenter.

– Vi kan håpe på 2026, men det er litt rart at vi ikke er der ennå.

– Gi oss tid

Framover vil gullvinneren bruke sin stemme for å få til flere hopprenn i storbakken i verdenscupen og for å få til skiflyging for jenter.

– Det er mye gøyere å hoppe i den store bakken. Det gir mer underholdning for TV-seere og for oss., mener hun.

I blandet lagkonkurranse ble det hoppet i den lille bakken. Der ble det sølv til Halvor Egner Granerud, Robert Johansson, Silje Opseth og Lundby. Den konkurransen viste store forskjeller blant de beste og svakeste. Landslagstrener Alexander Stöckl mener man må ta tiden til hjelp.

– Fortsatt er det mange lag som ikke er i stand til å ha to jenter som er gode nok for stor bakke, og da ser det dumt ut igjen, og det er dårlig for produktet. Bare gi oss nok tid. Jeg er ikke så utålmodig, men jeg tipper jentene er det – spesielt nasjonene som har gode jenter. Det er for øyeblikket kun fem av 12-14 nasjoner som kan stille med to jenter som er gode nok til å hoppe bakken ned, sa Stöckl etter VM-sølvet for blandet lag.

– Et bra produkt

Opseth, som tok femteplass i storbakken onsdag og var veldig nær en medalje med fall, mener man er nærmere nå enn det Stöckl mener. I tillegg vil hun løse nivåforskjellen med å kutte i startlisten.

– Jeg vet at de beste av oss er gode nok til å hoppe flere konkurranser i en stor bakke. Jeg er ganske sikker på at to jenter fra hver nasjon kunne deltatt i en miks i stor bakke, sier hun.

– De 10-15 beste i verdenscupen kunne fint hoppet skiflyging. Det ville uten tvil vært et bra produkt. I så fall er det bare å kutte ned på antallet som får starte, så blir produktet bra i mine øyne, slår 21-åringen fast.

De norske hoppjentene er ferdige i Oberstdorf. Guttene har igjen lagkonkurranse og individuell konkurranse i den store bakken. Det går uten koronasmittede Halvor Egner Granerud.