Sport

Statsministeren lovet ingenting i møte med idretten

Idretten fikk lagt fram sine synspunkter i onsdagens møte med statsminister Erna Solberg (H), men kan ikke regne med lettelser i nærmeste framtid.

Møtet ble holdt tolv dager etter at idrettspresident Berit Kjøll ba om en hastesamtale etter at seriestansen i toppidretten på nytt ble videreført.

– Vi har hatt et godt møte, innledet Solberg og fortsatte:

– Vi har ikke lovet noe på dette møtet. Formålet var å lytte. Vi skal forsøke å se på tilpasninger vi har i systemet. Men smittetallene vi ser nå, indikerer innskjerpinger – ikke åpninger. Vi må regne med at de nasjonale tiltakene ikke vil lettes noe særlig. Samtidig er det håp, for flere vil bli vaksinert framover.

Under møtet la idretten fram flere krav. Idrettspresidenten listet dem opp da hun traff pressen etterpå:

* Åpne hele barne- og ungdomsidretten

* Åpne for nasjonalt seriespill i toppidretten

* At flest mulig av unge voksne kan komme i aktivitet igjen

* Lokale tiltak framfor nasjonale

* Bedre kommunikasjon med myndighetene før avgjørelser blir tatt

Kjøll la vekt på at idretten ikke påfører samfunnet mer smitterisiko. I samtalene med Solberg og kulturminister Abid Raja (V) ble det også lagt fram forslag om en trafikklysordning. Tanken er at den skal brukes lokalt framfor nasjonale tiltak overfor idretten.

– Vi ser fram til å få en god tilbakemelding på det. Vi håper det vil løse det vi har igjen av denne maratonen, sa Kjøll.

Full stans

I over seks uker har toppidretten hatt full stans i alt seriespill. Det skjedde etter en klar anbefaling fra Solberg på talerstolen i Stortinget 18. januar.

Siden er seriestoppen blitt forlenget flere ganger og gjelder i øyeblikket fram til midten av mars.

For halvannen uke siden sa i tillegg myndighetene nei til treningskamper. Det har særlig skapt utfordringer for fotballen i opptakten til ny sesong. Etter kort tid ble seriestarten for kvinnenes to øverste divisjoner flyttet bort fra 20. mars.

Eliteserien for menn har 2. påskedag som startdato. Den kan bli utsatt om det ikke snart kommer lettelser.

Ville ha avklaring

Generalsekretær Ottar Eide i Norges Ishockeyforbund sa før onsdagens møte at han forventet en avklaring.

– Det er en utfordring med smittesituasjonen i Norge, men jeg synes idretten til nå har betalt veldig mye gjennom å være nedstengt i så lang tid, sa Eide til NTB.

Flere idretter sliter med å få kalenderen til å gå opp som følge av en mengde utsatte kamper. Eliteserien i futsal er allerede innstilt, mens bandyen vil trøble med å fullføre sesongen nå som vinteren går mot slutten.

Breddeidretten for voksne er hardt rammet av koronapandemien. Der har det vært konkurransenekt i snart ett år. I denne perioden har det også vært restriksjoner for organisert trening.