Sport

Kjønøs favoritt overtar roret på Grorud

Aksel Bergo (52) er mannen som skal følge i fotsporene til Eirik Kjønø som hovedtrener i Grorud.

Aksel Bergo blir altså ny hovedtrener for Grorud etter Eirik Kjønø, som tidligere i vinter forlot Grorud til fordel for Stabæk.

52-åringen kommer fra jobben som seniorrådiver, eller klubbutvikler, som han selv kaller det, i Norges fotballforbund. I første omgang har han kun fått permisjon fra jobben i fotballforbundet for å overta. Kontrakten med Grorud varer ut 2021, men partene håper på et lengere samarbeid.

– Det er spennende. Jeg er veldig glad for at de (NFF) har innvilga permisjon så jeg får lov til å være i Grorud. Det er stor velvilje fra arbeidsgiveren min som gjør at jeg får lov til å være med på dette her, sier Bergo i sitt første intervju med Dagsavisen etter ansettelsen.

Kompetansen han har som klubbutvikler er noe han ønsker å bruke til å løfte Grorud.

– Først handler det om å bli ordentlig kjent med spillergruppa og støtteapparatet, og så må vi skaffe oss en referanse på hva toppfotball er, og hva en toppfotballspiller er. For å sitere noe jeg har fått høre en del ganger fra Lars Lagerbäck: «Toppfotball handler om at alt du gjør har den hensikt å vinne fotballkamper». Det skal foregå med en identitet som er Grorud verdig, forklarer han.

Les også: Derfor tok Kjønø farvel med Grorud: – Dette var tidspunktet (+)

Seriegull og NM-finale

Bergo har også førstehåndserfaring som hovedtrener. I både 2005 og 2006 førte han Kolbotns damelag til seriegull, og ledet Follo til cupfinalen, etter å ha slått Rosenborg i semifinalen, i 2010.

Follo er klubben han har vært lengst tilknytta, men fra 2014 til 2018 var han også assistenttrener for det norske U21-landslaget.

– Jeg liker å kalle meg selv en utviklingstrener. Jeg er opptatt av spillerutvikling. Sånn sett passer jeg profilen her godt, sier han.

– Var det grunnen til at du ville ha denne jobben?

– Det er én av grunnene. Og så er det måten de ønsker å spille og fremstå. Men kanskje aller mest at det er et prosjekt som er større enn bare fotball. Det handler om tilhørighet i den del av Oslo jeg ikke kjenner så godt. Jeg ønsker å bygge en bærekraftig fotballklubb som skal bli en identitetsbærer, og som vil stå som det over tid. I tillegg ønsker jeg en ytterligere forsterkning av toppfotballkulturen. Det er kult hvis folk fra Grorud har lyst til å identifisere seg med klubben, sier han.

Les også: Grorud har fått henvendelser fra hele Europa om den ledige trenerjobben (+)

Kjønøs favoritt

Bergo har også god kjennskap til både Groruds to siste A-lagstrenere, Rolf Teigen og Eirik Kjønø. Dagsavisen kjenner til at Bergo skal ha vært mannen som sto øverst på ønskelista til Eirik Kjønø, som han spilte inn for klubben.

– Jeg har en nær relasjon til Rolf Teigen og til Eiri Kjønø. Så jeg kjenner Grorud godt. Jeg kjenner Grorud ganske mye bedre enn Grorud kjenner meg. Jeg kjenner også til mange av spillerne, ikke personlig, men sportslig. I tillegg kjenner jeg trenerapparatet, som jeg både har jobba og snakka sammen med tidligere, sier Bergo.

Mange har kontaktet Grorud og forhørt seg om den ledige stillingen de siste ukene, og Bergo skvatt litt til da styreleder Richard Pedersen slo på tråden.

– Da ble jeg veldig overraska, men veldig beæra også, for jeg har likt det jeg har sett av Grorud. Jeg var på besøk og merka at det var fort gjort å la seg begeistre av det Grorud vil. Jeg drøftet alle argumenter for og imot, og fant ut at det er ganske mange flere for enn mot.

– Hadde behov for et sterkt «hvorfor»

Bergo forteller at en av de sterkeste argumentene for å ta over Grorud var at klubben har en tydelig idé og tanke om «hvorfor» de gjør som de gjør.

– Det er et veldig sterkt «hvorfor». Det vil si Grorud veit hvorfor de driver som de gjør. Det handler om identitet. Jeg hadde behov for et sterkt hvorfor sjøl. Det handler om noe som er litt større enn seg sjøl og litt utenfor sin egen navle. Det er den viktigste grunnen til at jeg ønsker å bidra.

– Hvor ser du for deg at dette bærer hen denne sesongen da?

– Er ikke Grorud nedrykkstippa da? Det er vel ingenting som er bedre enn å sparke litt nedenfra. Vi har en utfordrerrolle, og skal nyte hver eneste match. De små daglige forbedringene har jeg tru på. Det trigger jo det å være frekk underdog, sier han med en liten latter.

– Men det er vel ikke så artig å være underdog, hvis man bare forblir en underdog?

– Det er jeg helt enig med deg i. Jeg skal ikke fleipe med det. Vi kommer til å gå på banen for å vinne hver eneste kamp. Det vi gjør, gjør vi med den hensikt å vinne, avslutter han.

Les også: Kjønø deltar i jobben med å finne sin egen erstatter (+)

Mer fra Dagsavisen