Sport

Klæbo sikret norsk gull på lagsprinten med monsteretappe

Med en kjempeavslutning gikk Johannes Høsflot Klæbo inn Russland og sikret VM-tittel i lagsprint sammen med Erik Valnes i Oberstdorf.

Av Espen Hartvig og Egil Sæther

Dermed fortsatte Klæbo en total sprintdominans i verdensmesterskap og OL. Han og makker Valnes (sølv bak Klæbo i individuell sprint tidligere i VM) var bare best i solsteken i Oberstdorf.

Seieren ga Valnes hans første VM-tittel på det andre forsøket. Han var tydelig rørt etter rennet.

– Det er klart man blir rørt. Det er spesielt, det er stort, sa han til NTB.

Valnes påpekte at det ikke er hver dag at en fyr fra Troms går til topps i et ski-VM.

– Det er jo helt rått å gå på lag med en god lagkamerat. Det er nesten feige lag å gå med ham. Vi har ganske mange treningsøkter. Vi pusher hverandre og prøver å gjøre hverandre så gode som mulig, og da får man tilbake, fortsatte Valnes.

Dramatisk

Søndagens triumf kom etter en dramatisk avslutning. Russeren Aleksandr Bolsjunov gikk fra Valnes på nest siste etappe og sendte Gleb Retyvikh ut fire sekunder foran Klæbo.

Les også: Nedtur for sprintjentene da Sverige vant

– Det var enorm lettelse da Klæbo kom først over målstreken. Det så så lett ut da han tok igjen russeren Han var som en sprettball da han passerte ham. Klæbo er lett som en fjær, sa Valnes.

Klæbo tok igjen Retivykh halvveis på sisteetappen og var overlegen i den siste bakken.

– Jeg følte meg pigg, og det gikk ganske greit å hente den ryggen. Det handlet om å finne gode løsninger inn til mål. Det var viktig å finne et fritt spor der det var litt skarpere føre, sa Klæbo.

– Får det servert

– Det må bli terningkast seks for dette etter gull. Jeg er imponert av gutta mine, sa sprinttrener Aril Monsen til NTB etter seieren.

Han pekte på at Klæbo gikk en annen linje enn Retyvikh opp den siste bakken.

– Det er klart bedre gli der Johannes går. Han får det jo servert. Vi fikk høre av folk ute i løypa at det var godt føre der folk ikke hadde gått. De trenger nesten ikke fortelle slike ting til Klæbo, tilføyde han.

Klæbo gjentok bragden fra Seefeld for to år siden da han hadde med seg Emil Iversen på laget.

Søndag var det to 24-åringer som sikret gull foran tomme tribuner i Sør-Tyskland. Valnes har kommet inn i verdenstoppen i løpet av de to siste sesongene.

Les også: Ski-VM 2021, her er fullt program dag for dag

Fem gull

På ti VM-renn som senior står Klæbo med fem gull. Det er en seiersuttelling på 50 prosent.

Han har også allerede forsvart to av sine tre titler fra Seefeld-mesterskapet i 2019. Da gjenstår bare å vinne fredagens stafett for å kopiere gulltrippelen fra forrige VM.

I OL har Klæbo tre gull (to sprint og stafett) på fire konkurranser etter dominansen i Sør-Korea for tre år siden.

Klæbo gikk sitt beste distanserenn i mesterskap lørdag. Da kom han inn på fjerdeplass på tremila med skibytte. Russeren Aleksandr Bolsjunov vant foran tre nordmenn. Klæbo var med helt i toppen svært lenge i en meget krevende konkurranse.

Trønderen debuterte i VM i 2017 og fikk bronse (individuelt) og fjerdeplass (lagsprint) i Lahti-mesterskapet.