Sport

Klanen-talsmann i podkasten Trikkeligaen: Hevdet Trøim truet VIF med konkurs

Talsmann for Klanen, Erling Rostvåg, forteller fra innsiden fra VIFs styrerom i denne ukas podkast, Trikkeligaen. Han forteller blant annet om investorens makt og måten Moa Abdellaoue ble hentet til klubben på.

Klanen er landets sterkeste supporterklubb og dagens talsmann, Erling Rostvåg, fikk sitte som observatør i fotballstyret i mange år. I dagens styre har ikke Klanen noen plass, så historiene hans stammer fra noen år tilbake.

Han forteller om indre spenninger i Klanen med flere supportergrupper, men også om samholdet og kreativiteten. Men mest interessant blir det når han snakker om investor Tor Olav Trøims rolle, mannen som i praksis har vært klubbens økonomiske redningsmann på godt og vondt.

Les også: Valle-returen var akkurat det Kjartansson trengte. Men 2021 kan bli storscorerens siste Vålerenga-år (+)

Alltid VIF-gjeld

Men det mange ikke vet, er at også Klanen har og har hatt økonomiske muskler.

Erling Rostvåg

Erling Rostvåg. Foto: Aslak Borgersrud

Han forteller:

– Klanen har ved et par anledninger har vært en slags garantist for Vålerenga i forhandlinger med blant annet Tor Olav Trøim. Sånn at de kan gå inn i forhandlinger med han uten at det er et diktat. Vålerenga Fotball skylder penger til Tor Olav Trøim. Det har skjedd flere ganger. Til enhver tid siden 2006. Enten en million eller 35 millioner. Hvis Vålerenga skal forhandle med Tor Olav Trøim om noe, så kan han til enhver tid si «hvis jeg ikke får det som jeg vil, så krever jeg inn gjelda». Og da går Vålerenga konk.

Les også: Dønnum om utenlandsplanen: – Har vært klar lenge (+)

– Er det sånn han holder på?

– Ja.

– Fortsatt?

– Jeg veit ikke. Dessverre ble vi kasta ut av styret. Det tror jeg er fordi Tor Olav Trøim ikke vil ha oss der.

Trikkeligaen er en podkast fra Dagsavisen om oslofotball. Den kan høres på Apple Podcasts her, på Spotify her, eller der du vanligvis finner podkaster. I tillegg kan du høre den i spilleren under:

Åtte millioner

I 2009 var det forhandlinger om samarbeidsavtalen mellom fotballklubbent og AS-et. De spisset seg til. Rostvåg forteller:

– På et eller annet punkt i de forhandlingene mangler Vålerenga 8 millioner kroner. I 2009. Så sier Trøim: Greit, jeg skal dekke lønna, men da må vi signere ny samarbeidsavtale nå. Dette er ikke Vålerengas hovedstyre interessert i. De vil krangle på hvert punkt. Så da går de til Klanen og sier «har dere 8 millioner kroner, eller?»

Klanen regnet ut hvor mye de hadde i diverse krisefond, og hvor mye de eventuelt kunne skaffe om de solgte alle eiendeler.

Les også: VIF-treneren om Holm-skaden: – Det er synd. Jeg så på Odin som en forsterkning av elleveren (+)

Deretter skal de ha ringt tilbake til klubben og sagt «greit, vi har 8 millioner.»

– Da kan Vålerenga gå i forhandlinger med Trøim og si «det går bra, du kan bare kreve inn den gjelda.» Men så gjør han jo ikke det. Han vil jo ikke stå i media som fyren som prøvde å slå Vålerenga konkurs. Han vil jo stå i media som Vålerengas redningsmann, sier Rostvåg.

Men han nedtoner også investorenes betydning:

– Veldig mange tror at 20-30 prosent av alle penga Vålerenga har brukt noensinne er fra John Fredriksen og Trøim. Men fram til splittelsen mellom elite og bredde så sto de for 2-3 prosent av pengebruken. Dette er jo summer som god økonomisk styring kan håndtere, sier han.

Dagsavisen har forelagt disse sitatene til Vålerengas ledelse i dag, med videreformidling til Tor Olav Trøim.

VIF-ledelsen sier at de ikke har noe behov for å kommentere dette.

Hentet Moa hjem

I 2015 hentet Vålerenga overraskende Moa Abdellaoue hjem fra tysk fotball. I følge Rostvåg var dette iscenesatt av Trøim, som plutselig hadde skaffet Moa, men orienterte VIF-ledelsen at de måtte betale lønna på en million.

Daværende sjef i Vålerenga Fotball, Stig-Ove Sandnes, skal ha blitt overrasket. Rostvåg gir Sandnes mye av æren for at økonomien kom i orden i klubben.

– Sandnes gjorde en skikkelig ryddejobb, og er en av Vålerengas viktigste redningsmenn, sier han.

Les også: VIF om jakten på Molde-talentet: – Har egentlig vært interessert i flere år (+)

Stig-Ove Sandnes, som i dag styrer Intility Arena, som Vålerenga eier, har en litt annen versjon av måten de hentet Moa på.

– Det er jo mulig Erling Rostvåg kan ha oppfattet det slik. Men sannheten er at jeg og trener Kjetil Rekdal hadde kontakt med Moa fra januar det året. Han var mye skadet og framtiden var usikker. Så fikk vi hentet ham hjem, selvfølgelig med investorens hjelp, og vi presenterte ham på Ullevaal til stor begeistring i august. Da var vi inne i en kjempesesong, men det sprakk dessverre litt på slutten, sier Sandnes til Dagsavisen.

Rostvåg har vært involvert i Klanen siden tidlig på 2000-tallet og jobbet blant annet i Tifo-gruppa som mottok flere priser for sin kreativitet i 2005 og 2005.

Mer fra Dagsavisen