Sport

VM-debutanten hjem med fire gull. - Mental trening hjelper

Sturla Holm Lægreid ble den store VM-kongen. Før sesongen hadde knapt noen hørt om ham. Han forklarer susessen med noen mentale teknikker.

Holm Lægreid fikk én strafferunde på siste skyting, men gikk likevel inn til sitt fjerde VM-gull i Pokljuka. Johannes Dale sikret dobbelt norsk.

Lægreid hadde truffet samtlige blinker før siste skyting og kom alene inn til den avgjørende skytingen. Han pådro seg én bom, men da Jakov Fak og Simon Eder også bommet, var det ingen tvil om at Lægreids andre individuelle gull var i boks.

VM-debutant til komet

– Det er helt sykt. Det er helt vilt. Jeg har prøvd å ikke fokusere på at det er VM, og det ser ut som har funket, sa Lægreid til NRK etter rennet.

Og nettopp mental trening er det han mener er noe som ligger bak suksessen.

- Jeg har også noen yoga-lignende øvelser som hjelper å ta bort spenning rundt skytingen. Det handler jo om å treffe blinkene, sier den nøkterne 24-åringen.

Lægreid ble VM-kongen i mesterskapsdebuten. Tidligere i uken ble han verdensmester på normaldistansen. I tillegg tok han to stafettgull for Norge.

– Fire gull er helt sykt. Jeg hadde drømt om en individuelle medalje. Fire gull er over de villeste fantasier. Jeg kunne ikke drømt om dette.

24-åringen var favoritt før fellesstarten, selv om mannen som er blitt kalt «tidenes skiskytterkomet» ikke har fått sine beste resultater på fellesstart. Han sto med 6.-plass som beste resultat i verdenscupen før søndagens renn.

Opptur for Bø

Tarjei Bø, som hadde slitt i VM med 9.-, 14.- og 70.-plass individuelt, fikk en opptur og ble 6.-mann. Lillebror Johannes Thingnes Bø ble nummer åtte.

– Det er kjempekjedelig. Jeg hadde god kropp og de beste skiene jeg har hatt i dette mesterskapet. Det funket ikke på standplass, sa han til NRK etter rennet.

Thingnes Bø var offensiv ut fra start søndag og tok kontroll på feltet, men fikk det tyngre på standplass og røk på to bom allerede på første skyting. Storebror Tarjei, Lægreid og Dale fikk derimot ned blinkene.

På 2. skyting var det derimot kun Lægreid og Thingnes Bø som fikk ned alle blinkene. Dermed var førstnevnte eneste nordmenn i en fem mann stor tetgruppe, mens Dale og lillebror Bø var 25 og 29 sekunder bak.

Rask skyting

Etter rask og treffsikker skyting på første stående var kvintetten blitt til en trio, mens Dale og Bø måtte ut i henholdsvis en og to strafferunder. Tarjei Bø traff derimot samtlige blinker og var plutselig inne i medaljekampen.

Inn til siste skyting gikk Lægreid fra Fak og Eder. Det straffet seg med en bom, men ingen var likevel i nærheten av å true 23-åringen. Fak og Eder gikk ut som 2.- og 3.-mann, men ble hentet av Johannes Dale og Quinton Fillon Mailet, som til slutt tok sølv og bronse.

– Det er så deilig å avslutte på en god måte. Nå kan jeg dra hjem med god samvittighet. Det er veldig deilig. Jeg fikk til et godt løp, men de to bommene var unødvendige. Tullebom, sa Dale til NRK.

100. gull

Vetle Sjåstad Christiansen, som ble vraket til de tre første individuelle øvelsene, greide ikke å følge opp lørdagens stafettbragd. Han endte på 16.-plass etter fire bom.

Lægreids gull er Norges 100. i et internasjonalt seniormesterskap i skiskyting. 84 av gullene har kommet i VM, mens 16 har kommet i OL.

Det første gullet kom på Terningmoen i Elverum i 1965 da vingelsingen Olav Jordet ble verdensmester på normaldistanse. Den gang tok Norge også gull i lagkamp, der tidene til de tre beste ble lagt sammen.