Sport

Når Norge sier nei

Det konkurreres over hele Europa på ski og skøyter. Men Norge sier nei. Logisk?

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Ut fra smittevernhensyn: Ja. Ut fra Norges status i sportsverdenen, som noen er bekymret for: Uproblematisk. Det korte svaret er jo at det er en grunn til at både smitte- og dødstall er veldig lave i Norge.

Vi er mer bekymret for breddeidretten og alle dens utøvere som faktisk hindres i å trene enn at toppidrettsutøvere ikke får konkurrere på norsk snø i mars måned.

Men det er selvsagt et paradoks at alle utøverne som nå kjemper om VM-medaljer i Cortina d’Ampezzo (alpint) og Pokljuka (skiskyting) ikke får konkurrere i Kvitfjell og i Holmenkollen. Enda rarere blir det nok for hopp, kombinert og langrenn som alle må glemme Holmenkollen i år. Der skulle vi jo til og med få se den gamle femmila i gammeldags format, med individuell start som i Oddvar Brås dager.

Les også: Ingen karanteneunntak for idretten – masseavlysninger av verdenscuprenn i Norge

Men det er også et paradoks at toppidretten ruller og går over hele verden, innkapslet i sine egne bobler. Stort sett går det bra.

Likedan med fotballen der de fleste europeiske ligaer er i gang. Vålerengas kamp i mesterligaen var unntaket. Den måtte spilles i Danmark. Og kanskje tapte VIF-damene store inntekter på straffemissen der nede.

Men det er noe med perspektivene. Det er umusikalsk at klubb-VM i fotball avgjøres i Qatar mens det er reiserestriksjoner over hele verden. Nå legges det omfattende planer for gjennomføring fotball-EM over hele Europa i sommer før Tokyo skal formes som en boble slik at sommer-OL lar seg gjennomføre der i juli og august.

«The show must go on», sa daværende IOC-president Avery Brundage etter München-massakren i 1972. Showet fortsetter. Men ikke i Norge.

Les også: Åtte dagers karantene for VIF-jentene, startet med forsinkelse

Mer fra: Sport