Sport

Kjønøs suksessoppskrift må følges for å erstatte ham selv

«Kjøp ungt, utvikle, og selg videre» har vært Eirik Kjønøs mantra i Grorud. Nå må klubben gjøre det samme for å erstatte ham.

Vinteren 2017/18 tok Kjønø over et Groruds A-lag i 2. divisjon, med ni spillere på kontrakt. Fire år senere er de klare for sin andre sesong i 1. divisjon. Men uten Eirik Kjønø.

Denne uka valgte han nemlig å takke for seg etter totalt sju år i Grorud. Fredag var han på plass på Nadderud for å hilse på sine nye kollegaer, og undersrkive konrtakten med de blå. Mandag starter et nytt kapittel, som assistenttrener under Janne Jönsson i Stabæk.

Les også: Eirik Kjønø gir seg i Grorud – blir assistent i eliteserieklubb (+)

Valget kom brått på for noen, ikke like brått for andre. For selv om den offisielle korrespondansen mellom Stabæk og Grorud angående Kjønø ikke har pågått i mer enn snaut to uker, har bærumsklubben sikla på Kjønø helt siden juni 2019. De fleste visste nok at Kjønø, som ble kåret til årets unge trener i både 2018 og 2019, kom til å forlate Oslos østkant en dag.  At valget falt på Stabæk var helt naturlig.

Stabæk er en klubb Kjønø ved flere anledninger har dratt opp som et eksempel til etterfølgelse. De henter unge talenter, utvikler dem og selger dem videre, for så å reinvestere i nye prospekter.

###

Eirik Kjønø og Grorud skiller lag. Foto: Haakon Frydenberg Thon

I september sa Kjønø dette i et større intervju med Dagsavisen om hvordan man måler suksess:

«Stabæk holder seg i eliteserien år etter år, og selger spillere år etter år. Jeg vil si at det er like mye suksess som at Brann tar bronse».

Les hele intervjuet med Eirik Kjønø her

Grorud og Stabæks klubbprofiler har tydelige likheter, og Kjønø kan på mange måter fortsette med mye av det samme han har drevet med i Grorud.

Likevel kommer treneroverganger alltid litt brått på. Ikke når det er snakk om klubber som sliter i motvind. Da skjer det stadig oftere, men har man vind i seilene ønsker man ofte å se hvor langt man kan nå. I tillegg går han fra å være hovedtrener til å bli assistent.

Kjønø selv ser imidlertid ikke på dette som noe nederlag.

«Det blir fint å kunne fokusere mer på trenerjobben og litt mindre på spillerlogistikk», sier han.

Stabæk var det desidert beste valget for 29-åringen når han først skulle skifte beite. Tidspunktet er godt – brikkene som støpt for hverandre.

Men hva med Grorud?

Her rives plutselig en stor, og viktig komponent ut av det som har vært en ung, sprek og velfungerende motor. Det finnes selvfølgelig mange reservedeler (andre unge trenere), men det er ikke gitt at noen vil gi den samme effekten som sørlendingen.

Klubben har allerede mottatt en rekke henvendelser om den nå ledige trenerjobben i Grorud. Ifølge styreleder Richard Pedersen har ikke telefonen stått stille siden nyheten sprakk, og han har mottatt henvendelser også langt utenfor Norges grenser.

###

Eirik Kjønø og styreleder i Grorud, Richard Pedersen. Foto: Haakon Frydenberg Thon

Men hvem skal få muligheten? Det vanskelig å se for seg at Grorud kommer til å hente en veteran. Det ville kle klubben, og profilen deres svært dårlig. Kanskje med ett unntak; Lars Tjærnås.

Foruten Tjærnås, som selv er groruddøl, og har fulgt klubben tett, er det egentlig Eirik Kjønø de leter etter. En ung, talentfull og ambisiøs trener. Grorud må tenke på samme måte nå, som når de henter spillere.

Suksessoppskriften med å hente talent, utvikle, og selge videre har Kjønø repetert i så å si hver eneste samtale jeg har hatt med han. Det er der nøkkelen til Groruds suksess ligger.

Jeg vet det er urettferdig overfor Grorud å kalle dette «Kjønøs suksessoppskrift». Denne tankegangen gjennomsyrer hele organisasjonen. Heldgivs – for nå må den samme strategien benyttes for å finne Kjønøs etterfølger.

Grorud blir nå satt på sin hittil største administrative prøve. Nå må de de nok en gang treffe på en signering som skal erstatte en nærmest uerstattelig brikke, uten at Kjønø er innvolvert, og i så måte bevise at suksessen de har hatt de siste årene ikke skyldes Kjønø alene, men i hovedsak klubben selv.

###

Eirik Kjønø og Grorud har tatt store steg sammen de siste årene. Nå må Grorud fortsette på veien uten sørlendingen. Foto: Haakon Frydenberg Thon

Mer fra Dagsavisen