Sport

Hopperne dro til Østerrike, skiene ble liggende igjen på Gardermoen

Maren Lundby og tre av lagvenninnene på hopplandslaget står uten ski foran fredagens verdenscuprenn i Hinzenbach. Landslagssjefen er frustrert og forbannet.

Som på bildet, Maren Lundby mangler ski.

Sent torsdag kveld møtte hoppdronningen Maren Lundby og landslagssjef Christian Meyer pressen til en hasteinnkalt digital pressekonferanse for å sette ord på den spesielle situasjonen som har oppstått.

Kun hoppkometen Eirin Kvandals ski har ankommet Østerrike foran fredagens renn. Silje Opseth, Maren Lundby, Anna Odine Strøm og Thea Minyan Bjørseth kan dermed risikere å måtte være tilskuere.

– Jeg har vel aldri opplevd at vi må stå over et renn før fordi vi ikke har utstyr. Det er rett og slett skikkelig nedtur. Vi kjemper i verdenscupen, og det skal deles ut poeng i morgen. Det er ganske kjipt å tenke på at vi ikke får hoppe, sier Lundby til NTB.

De savnede skiene står igjen på Gardermoen.

– Vi fløy til Tyskland i dag, mellomlandet i Frankfurt og deretter til München. Der kom det to bager, men ingen ski til meg, Anna, Silje og Thea. Vi er fire som ikke har ski, og første mulighet til å få dem nedover er i morgen kveld, forteller Lundby.

Les også: Ski-VM 2021, her er fullt program dag for dag

Lite fly

Hun vurderer risikoen for at det ikke blir hopping på henne fredag som svært høy.

– Helt klart. Det ser litt dårlig ut akkurat nå. Det ser ikke ut som noen har klart på finne noen ski i riktig lengde her nede heller, sa hoppdronningen fra Bøverbru.

Det går lite fly fra Norge til Tyskland om dagen, og alt tydet torsdag kveld på at hoppernes utstyr ikke ville nå fram i tide.

– For oss er dette selvfølgelig fryktelig kjedelig. Vi er i dytten som lag, og skulle gjerne sett at alle fikk delta. Når vi først får hopprenn, skulle det være noe annet som kom i veien, sier landslagstrener Christian Meyer til NTB.

Viruspandemien har ført til en klar reduksjon i antall verdenscuprenn for kvinnehopperne denne vinteren.

Les også: Riiber lader opp til VM på hjemmebane – Krog på sykehus

Dårlig opplevelse

Landslagssjef Meyer nøler ikke med å kalle skisituasjonen som nå har oppstått krise, men hevder han ante uråd allerede ved avreise.

– Jeg synes det var labert nivå på innsjekk i dag på Gardermoen. Det virket som om personalet hadde null kontroll og bare vimset fram og tilbake. Det tok 20 minutter for hver utøver som skulle sjekkes inn. Det var en dårlig opplevelse, sier han.

– Du høres både frustrert og forbannet ut?

– Det medfører riktighet, svarer Meyer.

Landslagssjefen er klar på at Gardermoen-opplevelsen vil bli fulgt opp i etterkant.

Det er imidlertid ikke bare de kvinnelige hopperne som sliter med manglende utstyr. På herresiden mangler også Thomas Aasen Markeng sine ski. Han må trolig hoppe på lagkamerat Robert Johanssons reservepar i kvalifiseringen i Klingenthal fredag.

Også utøvere på det norske kontinentalcuplaget sliter foran sine renn i Willingen på, men det ligger an til at de får hjelp fra prøvehopper, konkurrenter og produsent.

Maren Lundby og de kvinnelige hopperne skal hoppe tre renn i Hinzenbach denne helgen.

Les også: Norge med rekordmange kvoteplasser i skøyte-VM