Sport

Skeid vil ikke innfri kommunens Nordre Åsen-ønske

Bymiljøetaten og idrettsbyråden i Oslo kommune ønsker at Skeid skal skru på flomlysene på Nordre Åsen for å åpne for egenorganisert aktivitet. Skeid mener det vil medføre uorganisert fotballspilling med fullkontakt – og kaller ønsket «naivt».

Kommunen ønsker å holde utendørs idrettsanlegg tilgjengelig også gjennom dagens smittesituasjon. Dét får Skeid til å reagere.

– Bymiljøetaten sendte lørdag 23. januar ut en epost om at alle idrettsanlegg måtte stenges for all bruk, som følge av situasjonen med det muterte koronaviruset. Mandag 25. januar kom det en oppdatert epost. Der sier bymiljøetaten at de ønsker at flomlysene på kommunale anlegg slås på til vanlig brukstid – cirka klokken 16 – og at de slås av klokken 22.15. Det er opp til klubbene selv om de skal brøyte banene eller ikke, sier daglig leder Daniel Holmeide Strand i Skeid til Dagsavisen.

– Med andre ord: Bymiljøetaten ønsker at lysene på Nordre Åsen skal være på. Det er Skeid en prinsipiell motstander av, legger han til.

Se svaret fra etaten, idrettsbyråden og idrettskretsen lenger ned i saken. 

Les også: Alle treningskamper og fellestreninger for toppfotballen i Oslo avlyst ut måneden

Vil unngå tett kontakt

– Hvorfor er dere imot det?

– Fordi Skeid er jaget ut av anlegget. Vi som er ansatt i klubben er pålagt hjemmekontor, og det er forbud mot organisert idrett. Den organiserte virksomheten Skeid har dermed ikke mulighet til å drive på Nordre Åsen. Når man skrur av flomlysene på ettermiddagen, er det en effektiv måte å stenge anlegget på for aktivitet. Men ved å kun stenge for organisert bruk, og åpne for uorganisert bruk, gjentar man feilen fra i fjor vår, svarer Holmeide Strand og fortsetter:

– Det vil nemlig føre til nettopp den aktiviteten man ønsker å unngå – tett kontakt. Vi ser selv at ungdommer dukker opp på banen for uorganisert trening hvis muligheten byr seg. Og det er ikke ungdommene som gjør noe feil – jeg skjønner jo at de er lei av situasjonen. Men det blir feil å jage idretten ut, men samtidig la lysene stå på. Da får man den uønskede kontakten. Det blir bare naivt å tro at det kun er familier og to-tre meters avstand som gjelder når du skrur på flomlysene.

– Hva mener dere skjer i stedet?

– Ungdom og unge voksne samles. De spiller fotball med full kontakt, uten at det finnes noen logg over hvem som har vært til stede. Dette har vi sett gang på gang her. Enten må man stenge anleggene helt, eller så må idretten være med å organisere, sier han.

Les også: Avdelingene for Kjelsås, Skeid og VIF 2 er klare: – Vi bør være en av favorittene (+)

Skeid går mot etatens ønsker

Holmeide Strand beretter at Skeid har besluttet å gå mot etatens ønske.

– Vi holder flomlysene avskrudd. Vi mener det er uforsvarlig å holde dem på. Andre klubber lar det som skjer, skje. Da er min utfordring til politikerne: Er det dét de ønsker? Hvis dét er tilfellet får de komme klart på banen og si at de tar ansvar og ønsker denne aktiviteten velkommen, så skal vi skru på lysene. Men vi håper at kommunen faktisk ser dette paradokset selv, og skjønner at det er bedre å la idretten organisere dette og få det inn i trygge former. Den tilliten har vi strengt tatt vist oss verdig i snart et helt år, sier han.

###

Det er både fotballbane og skøytebane på Nordre Åsen. Foto: Pål Karstensen

Kretsen kommer med forslag

Generalsekretær Magne Brekke i Oslo idrettskrets har følgende tanker om Skeids utspill:

– Vi forstår godt problemstillingen Skeid tar opp. Samtidig synes vi det er bra at barn, unge og folk flest kan være fysisk aktive. Da er det bra at isflater og andre utendørsarealer er åpne. Stenges de, samles folk bare et annet sted, sier Brekke til Dagsavisen.

– Derfor gir det ikke mening å stenge, med mindre det er portforbud. Løsningen på problemet som Skeid drar opp, er derimot å tillate organisert idrett. Da kan en bruke flatene innenfor de regelverk som gjelder. Idrettslagene er rett og slett «dritflinke» til å drive smittevernsarbeid. Idrettslagene våre passer på at folk holder avstand. Min påstand er at organisert idrett er et smitteverntiltak i seg selv, fortsetter han.

Les også: Skeid starter oppkjøringen (+)

Brekke kommer med følgende forslag:

– Vi håper jo at ting kan åpne igjen raskt. Det som for eksempel er problemet med en åpen skøytebane for folk flest, er at veldig mange samles på samme tid. For eksempel i perioden 12.00-14.00 søndag og i 18-tiden på hverdager. Men gjør man dette i regi av idrettslagene, vil de sørge for å organisere tilmålt tid til de besøkende. Dét er litt mangelvare nå. Så jeg mener det at noe er organisert, heller er en løsning enn et problem.

– Vi oppfatter at kommunen har stort fokus på barn og unge, og at man ønsker å åpne for aktivitet igjen kjapt. Så må vi vente og se hva regjeringen mener om risikoen knyttet til de siste utbruddene, sier han.

Idrettsbyråden svarer

Idrettsbyråd Omar Gamal (SV) er forelagt Skeids uttalelser i saken, og svarer på Skeids bekymringer i en epost til Dagsavisen.

Dagsavisen stilte følgende spørsmål: Hva tenker idrettsbyråden om utspillet fra Skeid? Hvilke føringer har politikerne lagt for bymiljøetatens ønske? Hvorfor ønsker man ikke at den organiserte idretten skal håndtere dette, heller enn et «frislipp» for folk som møter opp på de kommunale anleggene? Vil det få reaksjoner for Skeid at klubben går mot etatens ønske (ved å holde flomlysene avslått)?

Hold deg oppdatert: Få nyhetsbrev fra Dagsavisen

Her er byrådens svar:

«Byrådet har ønsket å holde utendørsidrettsanlegg tilgjengelig for befolkningen. Vi har en vanskelig tid hvor det er bra om folk for kommet seg ut og beveget seg litt. Folk kan trene alene eller i sin egen kohort, og de må holde god avstand og følge smittevernreglene. Vi har villet holde åpent så mange baner som mulig, for å gi folk en mulighet i nærmiljøet, og til å spre seg litt.

Derfor har kommunen også bedt idrettslagene om å skru på lysene sånn at det er mulig å bruke anleggene utover kvelden og spre seg ikke bare på steder, men også ulike tider.

Jeg vet at idretten synes det er urettferdig at det ikke tillates organisert trening utendørs, og at det finnes gode argumenter for at det blir bedre smittevern om idretten har ansvaret for treningen som skjer. Men nå er vi pålagt kortvarige nedstengingsregler for hele vår region og Oslo kommune følger opp disse. Vi er glad for at det er lov å holde anlegg ute åpen for folk for vi tror det blir lettere å holde ut ventetiden til normale aktiviteter kan begynne opp igjen.

Uteområdene vi har felles i Oslo er veldig viktige for barn og unge, mange bor trangt og trenger å lufte seg litt. Jeg håper Skeid kan tar hensyn til dette i sin vurdering».

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Poengtering fra etaten

Bymiljøetaten poengterer på sin side i en epost til Dagsavisen at ordlyden i eposten som er sendt ut til klubbene kun sier «ønsker».

«I e-posten som Bymiljøetaten sendte ut til alle anleggsdrifter/idrettslag, presiserte vi at vi ønsker at driftere skal slå på lyset til vanlig tid. Det er ikke noe som pålegges drifter å gjøre i tiden vi er i nå. Vi regner med at klubbene gjøre lokale tilpasninger ut ifra hvordan aktiviteten er på de ulike utendørsanleggene i byen. Dersom Skeid ikke er komfortabel med å tenne lyset på Nordre Åsen idrettspark med gjeldende smitteverntiltak, er dette fullt forståelig», skriver Bård Eion Flaen, senior kommunikasjonsrådgiver i bymiljøetaten.

Les også: Stor usikkerhet rundt toppfotballen ­– håper på avklaring i slutten av uken

Etterlyser klart svar

Daniel Holmeide Strand i Skeid er forelagt svarene fra kretsen, bymiljøetaten og idrettsbyråden. Han svarer dette i en epost til Dagsavisen torsdag ettermiddag:

«Byråden svarer jo ikke på problemstillingen. Ingen er motstander av å la folk få røre på seg, men det er under hvilke former det skal foregå i. Vi har flere uker med erfaring fra våren i fjor at uten den organiserte idretten til stede brytes smittevernreglene. Man kan ikke sende ungdommene ut på banen i minus ti grader og tro at de vil trikse med en ball hver for seg med to meter til alle andre, da blir det i stedet vanlig fotballspill raskere enn du kan si sperregrense, skriver han og fortsetter:

«Vi skjønner at ungdom og unge voksne er veldig lei nå. Så enten må politikerne tørre å stå for nedstengningen sin, eller så må de la idretten få komme tilbake og ta kontroll over dette. Det er tross alt helt riktig som idrettskretsen sier, vi får til dette. Vi har gang på gang vist oss tilliten verdig, og da må de la oss ta det ansvaret som vi ønsker å ta».

Holmeide Strand avslutter med å si at de i Skeid for all del kan skru på lyset igjen, men at det som foregår på Nordre Åsen da vil skje på politikernes kappe og ikke Skeids, selv om klubben fortsatt vil oppfordre alle til å være flinke.

Les også: VIF om treningsnekten: – Vil være konkurransevridende (+)

Mer fra Dagsavisen