Sport

Therese Johaug vant 5-kilometeren og tangerte Skari og Brå i antall NM-titler

Therese Johaug gikk inn til sin 16. NM-tittel da hun vant 5 km klassisk under NM i Granåsen. Hun har dermed like mange NM-titler som Oddvar Brå og Bente Skari.

Trondheim 20210118. 
Therese Johaug under 5km klassisk intervallstart i Granåsen.
Foto: Ole Martin Wold / NTB

Det er likevel et stykke opp til Marit Bjørgens 25 NM-titler.

Kathrine Harsem fra Varden og Meråker tok sølvet på femkilometeren, slått med 16,6 sekunder av Johaug. Anna Svendsen fra Tromsø tok bronsen, 25,9 sekunder bak.

Ved første passering etter 2 kilometer hadde Johaug 12,5 sekunders ledelse til Harsem. Etter 3,8 kilometer hadde Harsem tatt inn snaue tre sekunder. Også Svendsen holdt høyere fart enn Johaug på det punktet.

Løperen fra Nansen hadde derimot en bedre spurt enn sine konkurrenter.

Ifølge NRKs ekspert Torgeir Bjørn leverte Johaug ikke noe perfekt klassisk løp.

– Det er en vrien distanse. Det er ikke 10 kilometer, og heller ikke en prolog. Man må ha krefter fra start og krefter til å jage underveis. Jeg kjente godt at jeg ikke har gått så mange sprinter og korte distanser, sa Johaug til NRK.

– Jeg er fornøyd med løpet. Jeg er også imponert over det Kathrine presterte, sa hun.

– Godt å vise at jeg har noe i meg. Jeg visste at jeg hadde mulighet. Selvtilliten kommer av gode opplevelser, og jeg er glad for å ha tatt en medalje, sa Harsem, som var tittelforsvarer på NM-distansen.

Også Anna Svendsen var fornøyd med NM-medalje.

– Det var hardt. Det er brutalt å gå fem kilometer som om jeg liker distansen. Har ikke vunnet så mange medaljer i NM, så dette var stort for meg, sa Svendsen.

VM-aktuelle løpere som Heidi Weng, Helene Marie Fossesholm og søstrene Lotta og Tiril Udnes Weng stilte ikke til start.

Distansen er ingen VM-øvelse og gås normalt under 2. del av NM, som går senere i sesongen.

Les også: Johaug har snudd – melder seg uaktuell for VM-distanse