Sport

«Idrettsleksikon» Kaggestad: – Warholm og Ingebrigtsen foran Haaland

Johan Kaggestad er ikke i tvil. Jakob Ingebrigtsen (20) og Karsten Warholm (24) slår Erling Braut Haaland (20) i løpet om å være Norges beste idrettsutøver.

NTB diskuterte den norske «revolusjonen» innen store globale sommeridretter med Kaggestad. Norge har nå flere markante verdenstopper.

– Warholm og Ingebrigtsen er etter min mening Norges beste idrettsutøvere, og jeg tror ikke det er usannsynlig at begge setter verdensrekord til sommeren, sier Kaggestad til NTB.

Warholm var svært nær å slette Kevin Youngs bestenotering på 400 meter hekk (46,78) fra 1992-OL tidligere i år. Nordmannen løp inn til 46,87 i Stockholm i august.

Ingebrigtsen er på jakt etter å ta rekorden fra Hicham El Guerrouj. Den (3.26,00) har også overlevd lenge og ble satt i 1995. Ingebrigtsens 3.28,68 fra i år er Europa-beste.

– På sikt tror jeg at Jakob Ingebrigtsen faktisk kan bli aller best på 5000 meter, sier Kaggestad.

Les også: Oppgitte trenere etter 2. juledagskamper: – Helt utrolig at kampene blir spilt (+)

På vei?

Fotballstjernen Haaland har mottatt en rekke utmerkelser i inn- og utland den siste tiden. Han er en av de heteste spillerne på kloden og verdsatt 1,1 milliard kroner av nettstedet Transfermarkt.

– Han er ung, har gjort det fantastisk bra og fotball er den største i dretten i verden, men jeg mener likevel ikke at han er Norges beste idrettsutøver, sier Kaggestad.

– Hvorfor?

– Løpe kan alle gjøre over alt, og man trenger faktisk ikke engang å ha sko på beina for å kunne gjøre det.

Les også: Raja om idretten i 2021: Fra koronaens til likestillingens år

Revolusjon

Norge har i løpet av de siste årene fått fram flere sommerutøvere i den ypperste verdenseliten. Dominansen i mange vintergrener er ikke noe nytt.

– Det er mye større konkurranse og tøffere å slå til i sommeridrett enn vinteridrett, sier Kaggestad.

Viktor Hovland står allerede med to seirer på PGA-touren i golf.

– I likhet med Haaland er han ung og med sterke prestasjoner, men han er ikke rangert på topp i verden, sier Kaggestad.

Casper Ruud har avansert kraftig på verdensrankingen (27.-plassen) i tennis det siste året. Og Norge har verdens beste sandvolleypar i Anders Mol og Christian Sørum.

– Volleyball er en av de mest utbredte idrettene i verden, og det er også svært mange som spiller sandvolleyball, sier Kaggestad.

Kaggestad var lenge trener på toppnivå i langdistanseløp i Norge. Han har også vært sportslig koordinator for flere sommeridretter i Olympiatoppen og hatt andre oppdrag innen blant annet skøyter og fotball.

Som ekspertkommentator i TV 2 under sykkelrittet Tour de France i mange år er Kaggestad blitt norsk allemannseie.

Les også: Haaland på toppen av VG-liste som Norges største idrettsstjerne