Sport

Rosenborg uten Helland, i VIF er alle klare

Rosenborg kommer til Intility mandag uten Pål-Andre Helland, mens Vålerenga har Aron Dønnum klar igjen. Jonatan Tollås Nation er fortsatt skadet.

Den er omtalt som bronsefinalen, men trenger ikke bli det. Både Kristiansund og Odd kan passere Vålerenga og Rosenborg hvis lagene fortsetter seriespillet uten å vinne. I Kristiansund og Skien ønsker de seg et uavgjort resultat mandag kveld.

For det er ganske uvanlig at begge lagene har tre kamper hver uten seier, Rosenborg attpåtil med tre tap, Vålerenga med tre 1-1-kamper mot Aalesund, Sarpsborg og Stabæk.

Må vinne igjen

- Vi har plukket poeng hver gang, derfor er vi tre poeng foran Rosenborg nå. Men skal vi ta denne bronsemedaljen som nå er målet, må vi vinne kamper igjen, sa VIF-trener Dag-Eilev Fagermo til Dagsavisen etter 1-1 mot Stabæk i forrige uke.

Han kan glede seg over at to spillere som ikke var på banen på Nadderud, Aron Dønnum og Fredrik Oldrup Jensen, alle er tilgjengelige til kveldens kamp. Begge  er i troppen til sesongens nest siste hjemmekamp. Jonatan Tollås Nation ser kampen fra tribunen og sier til Dagsavisen at det fortsatt skyldes hamstringskaden han pådro seg mot Sarpsborg.

Utgangspunktet er klart. Vålerenga har tre poengs ledelse på Rosenborg, men Rosenborg har en kamp mindre spilt. Lagene har lik målforskjell, pluss 13.

Elleve baklengs på tre kamper

Men Rosenborg har sluppet inn elleve mål på sine tre siste kamper, en oppsiktsvekkende utvikling for Åge Hareides menn. 0-3 for Viking, 2-3 for Brann og 1-5 for Bodø/Glimt.

De hadde samme tapsrekke i 2005, under en annen senere landslagssjef, Per-Mathias Høgmo. Den sesongen tok Vålerenga gull uten å vinne noen av sine seks siste kamper.

Spilleren som alltid har prestert godt mot VIF de siste årene, Pål-Andre Helland, er ute for resten av sesongen. Han pådro seg en muskelskade i låret i den siste kampen mot Glimt.

Møtet med VIF blir Åge Hareides første oppdrag på Intility arena. Kampen på Lerkendal i sommer endte 1-1. Nå er han opptatt av å skape en god innspurt for Rosenborg etter alle nedturene.

– Spillerne blir preget av at de kommer bak og brenner sjanser. De t henger sammen. Selvtilliten blir veldig svak, sa Åge Hareide til NRK etter stortapet i Bodø.

Etter kampen i Oslo venter to hjemmekamper på Lerkendal.

Solbakken på plass

For første gang på mange år vil også Norges landslagssjef også være på plass. Lars Lagerbäck så aldri noen av Vålerengas hjemmekamper, i kveld vil Ståle Solbakken være ringside på sin første dag i den nye jobben. Der vil han også følge trekningen av kvalifiseringen til fotball-VM i Qatar i 2022. Den seansen i Zürich begynner samtidig som avspark på Intility, klokka 18.00.

- Det er bra vi har fått en landslagssjef som også er interessert i norske kamper, sier Dag-Eilev Fagermo om Solbakkens tilstedeværelse.

Allerede torsdag spilles det nye kamper, da skal Vålerenga til Stavanger, mens Rosenborg har Mjøndalen på Lerkendal.

Vålerengas tre gjenstående kamper:

7.12: VIF - Rosenborg, 10.12: Viking - VIF, 22.12: VIF - Start

Rosenborgs fire gjenstående kamper:

7.12: VIF - RBK, 10.12: RBK - Mjøndalen, 13.12: RBK - Molde, 22.12: Sandefjjord - RBK.

Mer fra Dagsavisen