Sport

Siste runde i Corona League

KOMMENTAR: Smitten sprer seg også blant verdens beste fotballspillere, men ingenting stanser Nations League.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

I kveld er det endelig slutt for høstens mest unødvendige fotballturnering. Siste runde kan døpes om til Corona League.

Europas 53 lag spilte den nest siste runden i helgen. Ett lag uteble: Norge. Tirsdag ble Seits - Ukraina også strøket av programmet på grunn av smitte. I kveld er det norske laget inne i folden igjen, med et helt nytt lag og en ikke fullt så ny trener. Laget er blitt døpt det litt usmakelige «nødlandslaget». Lite er fjernere enn ordet nød når det gjelder norske fotballspillere.

Men gjengen som stiller er blitt norsk fotballs nye yndlinger og minner de uinnvidde om hvor mange norske ungdommer det er som faktisk lever av å spille fotball i det smitteherjede Europa. Hele denne gjengen, kanskje unntatt Mats Møller Dæhli, kunne vandret lenge fritt på Karl Johan uten at noen hadde dratt kjensel på dem.

Så da skal vi balansere lettere oppgitthet over at Nations League blir fullført samtidig som man merker entusiasmen over et lag som ikke har noen ting å tape. Lite er morsommere i fotball enn de som slår nedenfra. Hva hvis «nødlandslaget» blir årets helter i et år der Norge misbrukte muligheten til å kvalifisere seg til det utsatte Euro 2020 neste år. Et EM-sluttspill som akkurat nå virker ganske umulig å gjennomføre.

Noen har pekt på Leif Gunnar Smerud som Lars Lagerbäcks etterfølger etter som han har gått gradene med aldersbestemte landslag. Så enkelt er det nok ikke. Med seg i Wien har han en ny spennende assistenttrener: Tore Andre Flo.

Men skulle han lede nødgengen til seier over Østerrike og gruppeseier i Nations League går han inn i historien som en av våre mest kuriøse landslagstrenere, dømt til evig liv i fotballens mange quizer.

Tidenes norske fotballstunt fortsetter i dag med at antatt førstekeeper Per Kristian Bråtveit ettersendes i privatfly etter at koronatesten av ham tok ekstra tid på Gardermoen. Uefa-reglementets smittevernkrav hindrer ham i å ta rutefly. Antatt flypris: 100.000 kroner i følge NFF. Nødlandslaget leverer.

Avspark på Ernst Happel stadion onsdag klokka 20.45.

Mer fra: Sport