Sport

Hva nødlandslaget ga oss

KOMMENTAR: (Østerrike -Norge 1-1). Fotball er mulighetenes spill. Sjelden har vi sett det klarere enn denne kvelden. Nødlandslaget fikk alle til å sitte ytterst på stolene i sluttminuttene. Er dette mulig?

Bilde 1 av 2

Wien 18. november 2020 vil bli en merkestein i den norske fotballhistorien. Ikke bare på grunn av spillet, gløden, innsatsen og at Norge var ett minutt fra seier, men også omstendighetene rundt en landskamp ingen kunne forestille seg. Det ble et mentalt frikvarter fra koronakrisen. Elleve norske gutter fikk sin landslagsdebut. Mange av dem vil få flere.

Da Ghayas Zahid skjøv inn ballen etter Veton Berishas pasning etter en times spill, var det en overfortjent scoring i en kamp der Norge kunne ledet 2-0 til pause. Jørgen Strand Larsen vil huske sjansene han fikk resten av livet. Gutten folk flest aldri har hørt om overtok rollen til Erlings Braut Haaland og kom til sin første sjanse etter 45 sekunder.

Når så vi sist en bedre enkeltomgang av hva Sondre Tronstad leverte før pause. Hvor herlig var ikke gjensynet med fotballforståelsen til Mats Møller Dæhli. Hadde han vært håret mer kynisk kunne Norge tatt ledelsen tidligere da han skulle hatt straffespark. Men den kvalitet hans viste med kapteinsbindet på armen var nesten rørende. Møller Dæhli er det evige talentet som er ute i kulden i klubbelaget i Belgia. I landslaget spilte han seg rett inn i hjertene.

Vi får nevne at vi hadde en matchvinner i mål også. Per Kristian Bråtveit ble hentet ned på kampdagen og leverte en høyoktan-redning på stillingen 0-1. Han irriterte seg grenseløst over baklengsmålet som kom langt inn i overtiden. Men han kunne ikke gjøre noe med den. Resten av gjengen jobbet intenst og leverte et presspill vi sjelden ser av et norsk lag. Hvor mange meter løp Veton Berisha?

Les også: Nestenbragden i Wien

Det blir mange refleksjoner etter en slik kamp som dette. Trenger man egentlig en fast landslagssjef? Leif Gunnar Smerud ledet laget med stoisk ro fra sidelinja og landet en taktikk sammen med vikarassistent Tore Andre Flo i løpet av en trening og ett spillermøte. Ja, han kjente mange av spillerne fra U21-landslaget. Men det trengs  noe mer i en kamp som dette. Og Smerud hadde opplagt lyktes med forberedelsene.

Denne gjengen samlet antagelig større deler av nasjonen foran tv-skjermene enn en vanlig landskamp. Dette var laget som skulle slå nedenfra. Og gjorde det. Dette var laget ingen trodde på, men som alle håpet på. Dette var laget som gikk i ledelsen mot Østerrike da Mortensruds største sønn, Ghayad Zahid sendte ballen i mål etter turen Nikosia - Gardermoen - Wien. Søndag morgen ante han ingenting om hva de neste dagene ville bringe.

Norge måtte vinne med to mål. Laget ledet 1-0 etter nitti minutter. De rystet Østerrike ved å brenne store sjanser.  Men det er Østerrike som vinner pulja og rykker opp til det nivået der man møter de aller beste. Hvor mange av disse gutta har spilt seg inn i Lars Lagerbäcks tropp? Nødlandslaget fikk vist at Norge har mange gode fotballspillere ute i Europa.

Les også: Berisha med målpoeng da Thorstvedt debuterte

Tidenes rareste landslagssesong er over. Den ble avsluttet med et lag som hadde alle de nødvendige egenskapene unntatt en undervurdert faktor i fotball: Litt flaks. Men sjelden har mottoet "Sterkere sammen" vært utført i praksis.

Uefas nasjonsliga fotball menn onsdag, B-divisjonen gruppe 1 i Wien:

Østerrike – Norge 1-1 (0-0)

Ernst Happel stadion: Ingen tilskuere.

Mål: 0-1 Ghayas Zahid (61), 1-1 Adrian Grbic (90).

Dommer: Benoît Bastien, Frankrike.

Gult kort: Stefan Ilsanker (17), Østerrike, Mats Møller Dæhli (49), Julian Ryerson (80), Daniel Granli (88), Norge.

Norge (4-4-2): Per Kristian Bråtveit – Julian Ryerson (Daniel Granli fra 81.), Ruben Gabrielsen, Andreas Hanche-Olsen, Jørgen Skjelvik – Ghayas Zahid (Kristoffer Askildsen fra 81.), Sondre Tronstad, Fredrik Ulvestad, Mats Møller Dæhli (Kristian Thorstvedt fra 67.) – Veton Berisha (Andreas Vindheim fra 86.), Jørgen Strand Larsen (Håkon Evjen fra 86.).

Ubenyttede reserver: Anders Kristiansen – Tobias Børkeeiet.

Østerrike (4-4-2): Pavao Pervan – Stefan Lainer, Stefan Ilsanker (Gernot Trauner fra 81.), Martin Hinteregger, Andreas Ulmer – Reinhold Ranftl, Julian Baumgartlinger, Xaver Schlager (Adrian Grbic fra 65.), David Alaba – Marcel Sabitzer, Marko Arnautovic.

Ubenyttede reserver: Alexander Schlager, Cican Stankovic – Christopher Trimmel, Louis Schaub, Michael Gregoritsch, Husein Balic, Peter Zulj, Sasa Kalajdzic, Karim Onisiwo, Philipp Wiesinger.

Les også: Norge dømt til 0-3-tap mot Romania

Les også: Siste runde i Corona League