Sport

Oppgjørets time

APEROPET: De neste ukene vil avgjøre svært mye for alle i og rundt Vålerenga-familien.

Nedstengningen av hovedstaden vil sende ringvirkninger over hele byen – samtidig som idrettslagene våre kjemper på flere fronter.

Når vi går løs på helgen går vi også noen svært usikre uker i møte.

Fra fotballen til ishockeyen til pubene.

Fra spillere til ansatte til regnskapsførere.

Fra flanører til tilhengere til supportere.

Tirsdag ble Oslo stengt ned igjen. Serveringssteder, treningssentre, kinoer og breddeidretten fikk satt hengelås på virksomhetene sine av byrådsleder Raymond Johansen. Smittetallene i Oslo stiger, og politikerne valgte å slå ned på noe av det som gir folk glede til minimal smitterisiko. Det er nær sagt ingen som blir smittet på disse stedene, men vi ser over hele verden at dette er bransjer som ryker først når smittetallene øker.

Les også: Gullstriden i Toppserien utsettes

Klanen eier tre serveringssteder i Oslo. Gastropub og restaurant Øst på Intility Arena, bydelspuben Vålerenga Vertshus på Vålerenga og Bohemen Sportspub i sentrum. Alle har fulgt de strenge reglene for smittevern, men alle har blitt nødt til å stenge krana de neste tre ukene. En bransje det er vanskelig å holde flytende i en normal hverdag får en enda mer håpløs avslutning på annus horribilis 2020. Nå må de ansatte ut i nok en permisjon, mens de som ønsker å kose seg i godt lag med noe hyggelig i glasset, og en fotballkamp eller tre på storskjermen, må bli hjemme.

Nå har nok de fleste av oss godt av tre hvite uker, men for mange blir festen flyttet til private hjem og økte smittetall.

For toppidrettslagene våre går det på skinner på spilleflatene, men alle har blodrøde tall i regnskapene sine. Vålerengas fotballherrer har ikke tatt like mange poeng på dette tidspunktet siden sølvsesongen 2010, og kjemper om både medaljer og en plass i europacupen 2021. Sportslig suksess til tross, knapt noen får se kampene på stadion.

Fotballkvinnene avanserte til semifinalen i cupen på onsdag, kan bli seriemestere og spiller Champions League-kvalifisering. Men det er knapt noen som får se jentene herje på banen.

Aller verst har kanskje hockeygutta det som herjer i Fjordkraft-ligaen, topper tabellen og spiller på et splitter nytt Jordal Amfi – uten tilskuere. Det er til å grine av.

Les også: Duoen har gjort underverker for Vålerengas offensiv (DA+)

Vi skal kanskje være glade for at toppidretten ikke ble kuttet av regjeringen i høst som de ble i våres. Men vi vet mye mer om viruset nå enn da. Det er ingen kjente smittespredninger på tribunene på noen av kampene som har vært spilt. Det er heller ingen kjente tilfeller hvor spillere har smittet hverandre eller motstandere i Norge.

I Norge sprer smitten seg hovedsakelig gjennom innreise fra utlandet, via jobb og skole, samt private sammenkomster hvor smittevernreglene ikke alltid har vært på topp. Nå har man heldigvis innført karantene etter innreise, men jobb og skole er like åpent som før, og det er fortsatt lov å ha ti stykker hjemme hos seg på en fest i Oslo.

Jeg merker at den «nasjonale dugnaden» begynner å tære på – spesielt når manglende logikk, og manglende konsekvenser for lovbryterne, bærer agendaen. Når de som er superspredere får holde på, samtidig som de som følger lovverket til punkt og prikke blir ofret først gang på gang, blir det tyngre og tyngre å være den «snille gutten i klassen».

De neste ukene vil være avgjørende for hele Vålerenga-familien. Både sportslig, økonomisk og helsemessig. Jeg er ikke spesielt optimistisk av natur, men finner noe trøst i en av sangene vi har i repertoaret vårt:

Vi står sammen – og kjemper – og vinner til slutt!

Aperopet er et supporterkollektiv som skriver om Vålerenga hver fredag.