Sport

Møt kapteinene i Oslo-bandyen

Vi har tatt en prat med Oslo fire kapteiner på herresiden, og to på damesiden, i forbindelse med sesongstarten i bandy.

Tirsdag startet dameserien i bandy med Stabæk – Høvik (3-3).  Onsdag klokka sju tar Ready imot Ullevål for herrenes første kamp denne sesongen. I den anledning har vi tatt en prat med de de to kapteinene for Oslos to damelag (Ready og Ullevål), samt Oslos fire kapteiner på herresiden.

Ready ønsker Ullevål velkommen i dameserien

Ullevål stiller i år lag i dameserien i bandy. Det gleder Ready-jentene seg over, og håper flere følger etter.

###

Ready-kaptein Ina Dahl gleder seg over å ha fått Martine Bakkens Ullevål på plass i dameserien. Foto: Haakon Frydenberg Thon

– Jeg syns det er veldig bra at vi nå får opp Ullevål som et nytt lag. Det er veldig bra for damebandyen at vi blir flere, sier Ready-kaptein Ina Dahl (21) til Dagsavisen.

Hun er selv en skikkelig bandy-jente, som startet med idretten da hun gikk i andreklasse på barneskolen. Siden har hun holdt koken.

– Jeg har jo gått på skøyter så lenge jeg kan huske. Jeg spilte veldig mye med guttene for jeg var nesten den eneste som spilte bandy i mitt kull på Ready, så da ble det med guttelaget. Jeg syns det var litt skummelt å gå over til damelaget, så jeg holdt meg der (med gutta) så lenge jeg kunne, helt til de stakk av med all farten og ble mye bedre. Så dette er mitt fjerde år på damelaget.

Vil styrke rekrutteringa

Nå gleder hun seg til å måle krefter med et nytt lag, nemlig Ullevål.

Hun sier at det er moro med et nytt sett drakter, og et nytt sett med spillere som spiller sammen. Med Ullevål på plass er dameserien nå oppe i sju lag. Dahl er likevel ikke fornøyd med det, og håper at dette bare er starten på en god utvikling for damebandyen.

– Det er mye mer som kan endres også i de klubbene som ikke har damelag, og i de som har damelag kan det satses mer, og gi damelaget litt mer, slik at det står likt som herrene, forklarer Dahl.

– La oss si at dere hadde midler dere kunne brukt på noe som var viktig for damebandyen. Hvor ville dere satt det?

– Jeg tror ikke jeg ville satt det ett sted. Jeg tror jeg kanskje ville fordelt det i klubbene slik at man hadde hatt mer midler i klubbene til å rekruttere de yngre og holde på de eldre. Kanskje gi de treningsdrakter sli kat de kan føle seg litt mer spesielle, i stedet for at man må betale veldig mye selv, for det blir veldig kjipt. Da blir man jo litt ivrig også til å ville prestere bedre for å vise at man gjør en bra jobb tilbake, sier Dahl.

Vi ser mot Ullevåls kaptein, Martine Bakken (19).

– Enig? Noe annet?

– Det handler veldig mye med rekruttering da. I Ullevål så har vi jobbet i flere år nå med å få inn enda flere yngre. Det er det det handler om; at når de eldste faller fra, må du har noen yngre som kommer. Samtidig må vi få opp de klubbene som ikke har damelag, det er viktig at de også får yngre som etter hvert kan starte damelag som vi nå har fått til i Ullevål, som er veldig fint, smiler Bakken.

Ser mot Ullern

En av klubbene de håper snart vil få på plass et damelag, er Ullern.

– Jeg tror Ullern har veldig bra jentelag, eller småjentelag. Så om noen år tror jeg de kan komme, og få på plass et damelag. Jeg tror de kan starte i dameserien neste år hvis de har nok spillere, sier Bakken og legger til:

– I løpet av en 2-3 sesonger tror jeg i hvert fall at de vil komme, supplerer Dahl.

Stort spenn hos Ullevål – alle er med

For å få på plass et damelag har Ullevål skrapt sammen en god del spillere med veldig stor aldersvariasjon.

– Vi har jo egentlig alle aldere. Fra 06, og så har vi nå også to mødre også. Så vi har alt mulig, ler kaptein Bakken.

– Hva håper man å få ut av denne sesongen da?

– Vi håper jo at det her skal bli et år hvor vi kan bygge laget og at vi etter hvert klarer å spille veldig bra sammen. Det er samtidig viktig med god stemning og at vi har det gøy mens vi holder på, smiler Bakken, og legger til:

– Holde på flest mulig spillere egentlig, slik at vi kan holde på femårsplanen vår og få et bra lag.

Les om baneforholdene i Oslo akkurat nå

ULLEVÅL, HERRER

En ny generasjon på vei

Ullevål-kaptein Lasse Torkildsen (24) håper at Ullevåls nye generasjon kan ta laget oppover på tabellen, slik at de kan styre unna de to beste lagene i et sluttspill.

###

Ullevål-kaptein Lasse Torkildsen. Foto: Haakon Frydenberg Thon

– Vi har hatt et ungt lag i mange år nå egentlig. Begynte sesongen etter de vant NM-gull i 2013, sakte men sikkert forsvant den generasjonen, så har vi kommet med først og fremst en 96-årgang som har forsvunnet litt etter hvert. Og så har det kommet opp 98 og 99 sammen med noen fra 95 som har kommet tilbake fra studier, og som utgjør det meste av laget nå sier, Ullevåls kaptein Lasse Torkildsen.

Til tross for at han selv bare er 24 år, er han likevel blant de mer rutinerte på laget. Hvor er de blant gjengen?

– Ja, jeg er på en måte en senior, og det er litt rart. Nå har vi fått inn tre 95-modeller da, men jeg er i øvre halvdel, og det er litt rart som 24-åring, ler han.

Drømmer om en sjetteplass

Forrige sesong kapret Ullevål den siste sluttspillplassen, men røk for Ullern i kvartfinalen. Det har dessverre blitt historien for Ullevål litt for ofte siden gullet i 2013.

– De siste 3-4 årene har vi enten ligget på kvalik eller akkurat klart å karre oss til sluttspill, og så har vi som regel røket ut i kvartfinalen. Vi har møtt Solberg ganske ofte, som har gått langt. I fjor så møtte vi Ullern, og da vant vi den ene kvartfinalen, og tapte resten da, så vi røk ut. Men det var jevnt i alle matchene så det var vi veldig fornøyd med, forklarer Torkildsen som nå ønsker seg en plassering litt høyere på tabellen, slik at de kan styre unna de aller beste lagene.

– Jeg føler at vår konkrete målsetting er å komme oss til kvartfinale, uten å møte en av de to beste, sier han.

– Altså en sjetteplass?

– Ja, sjetteplassen hadde vært fin å få, smiler han.

– Så det er den man sikter seg inn på?

– Ja, for det er ofte tungt å møte en av de to beste, ler han.

– Vi har gjort det i så mange år nå, så det er den veldig konkrete målsettingen, men så har vi også en målsetting om å utvikle oss og slik, men det er lettere å peke på at der har vi lyst til å komme på en 6. plass.

Vil prøve å etablere en kultur

Han føler at de også er på god vei til å nå det målet.

– Vi fikk ny trener i fjor (Sondre Hammerstad) og starta et litt nytt prosjekt med en del unge spillere som nå har vært der noen år, og fått spilt sammen og begynner å kjenne hverandre litt bedre. Det handler om å prøve å etablere en kultur – en felles kultur.

Ullevål er et av lagene som skal i ilden allerede onsdag. Da møter de Ready borte. Det usikre været, og dermed usikre kamper plager imidlertid ikke Torkildsen.

– Det er vel meldt at det kommer til å bli litt kjøligere, så å utsette et par matcher må man da tåle, man har jo ikke så mye annet å drive med nå uansett så, smiler han.

READY, HERRER

– Vi har noe ugjort

Ready vant serien forrige sesong, men fikk aldri målt krefter med Stabæk i NM-finalen. Ready-kaptein Isac Jerner (25) spår imidlertid en tøffere kamp enn forrige sesong.

###

Ready-kaptein Isac Jerner med pokalen etter seriegullet forrige sesong. NM-finalen ble de imidlertid snytt for av koronaen. Det ønsker de å gjøre opp for denne sesongen. Foto: Gunnar Carelius

– Dere vant supercupfinalen mot Stabæk denne sesongen, tok seriegull forrige sesong, og var i posisjon til å bryte rekka til Stabæk, med fire strake NM-gull. Jeg regner med at dette er noe dere har lyst til å gjenskape denne sesongen?

– Jo, absolutt. Vi har jo som målsetting å utfordre om seier i alle konkurranser vi stiller opp i og alt vi melder oss på, sier kaptein Jerner.

– Vi var kanskje litt heldige i fjor

Han tror imidlertid ikke det blir like enkelt å ta seriegullet, og dermed sikre seg den beste posisjonen inn i sluttspillet. Slik de klarte forrige sesong.

– Forhåpningen er selvfølgelig å ta et seriegull i år igjen, men vi ser jo det at ting i fjor gikk veldig, veldig bra. Vi overpresterte og var kanskje litt heldige i mange matcher og vant veldig mange matcher på slutten som kanskje kunne tippet andre veien, og fikk med oss mange poeng. Da man samtidig så at lagene nærmest hadde annet hell, slik som Stabæk, som gikk på et bananskall mot blant annet Mjøndalen og et par andre lag, gjorde det oppgaven mye letter for oss.

– Er den bevisstheten rundt det litt viktig? At man er klar over dette, og vet at man må prestere bedre denne sesongen?

– Jo, absolutt. Det føler vi. Man går ikke igjennom en bandy-sesong med ett tap til vanlig. Så vi er forberedt på at blir tøffere, og flere poengtap i år, mest sannsynlig. Men vi har det som målsetning å vinne seriegull, det er ikke noe å snakke om, slår Jerner fast.

Vil ha NM-gullet

Seriegull er én ting. NM-gullet er det som teller. Det fikk Ready som sagt ikke en sjanse til å vinne forrige sesong, ettersom finalen ble avlyst på grunn av korona. Dermed føler Ready-gutta at de har noe ugjort. Det kan være en av deres fordeler denne sesongen.

– Veldig irriterende at vi gikk glipp av finalen. Så det sitter jo dypt i fortsatt i troppen. I forhold til denne sesongen tror jeg det er positivt, for vi føler vi har noe ugjort. Det er NM-gullet som er det høyeste målet – det er det vi ønsker å vinne. Seriegull er bonus, supercupfinale er bonus. Det er NM-gullet vi spiller for, er Jerners klare beskjed.

– Hvor mye har dere fått sett hverandre og trent sammen siden våren?

– Vi har trent samme siden mai. Begynte i grupper på tre, fram til sommeren mer eller mindre, og etter sommeren fikk vi lov til å trene hele laget sammen. Så har vi trent fire ganger i uken sammen, og én til to ganger individuelt, så vi ligger vel på 5-6 økter totalt i uka, og gjort det helt frem til nå. Det er veldig bra, og vi har fått inn ivrige spillere også, som kommer bakfra, som er treningsvillige og som kanskje ikke har så mye forpliktelser utenfor banen. Det er veldig fint og det hjelper på det sportslige og fysiske.

Yngre, men likevel rutinert

Ready er et vesentlig mer rutinert lag enn for eksempel Ullevål, og Jerner med sine 25 år tenker at han befinner seg et sted midt i haugen sånn aldersmessig på Ready. Samtidig har det kommet inn yngre spillere før denne sesongen. Jerner har stor tro på disse.

– Ja, vi har jo fått inn spillere nå som jeg mener er bedre enn de som har gått ut, men de er jo i snitt ti år yngre enn de som har forsvunnet. Men man trenger rutine også. Når det står likt mot Stabæk i ekstraomganger så vet man jo ikke hvilke nerver som finnes og hvilken rutine de har. Det kan helle det den ene eller den andre veien, forklarer han.

Ready har hatt is på Gressbanen siden mandag, og der spilles også onsdagens eneste kamp. Ullevål er motstander i første test.

ULLERN

Ny kaptein – samme målsetning

William Palmblad kom til Ullern i september i fjor. Denne sesongen skal han bære kapteinsbindet for klubben.

###

Ullerns nye kaptein, William Palmblad. Foto: Haakon Frydenberg Thon

Daniel Zeilon har vært Ullerns kaptein de siste fire sesongene, men denne sesongen blir det landsmann William Palmblad.

Svensken tror ikke han vil endre seg spesielt mye av den grunn. Og tror at de to kan utfylle hverandre godt.

– Det er noe helt nytt for meg. Jeg har aldri vært kaptein før, men jeg ser ikke på det som noen større oppgave eller jobb, bortsett fra å prøve å bare være seg selv – en «peppande» og ledende rolle, og forsøke å få med meg så mange som mulig. Det at jeg har kapteinsbindet forandrer ikke det.

– Men det må jo være en fin bekreftelse da?

– Det er en utrolig fin ære å få lov til å ta på seg kapteinsbindet og få den tillitten. Virkelig, sier han.

– Jeg og Daniel prata litt her i det det ble klart av jeg skulle bli kaptein. Nettopp fordi at det bare er den andre sesongen min, og så skal jeg bli kaptein. Jeg har jo veldig stor respekt for Daniel og han har vært kaptein i fire år. Det kunne blitt en følelsesladd greie å komme etter én sesong, men tanken bak det var vel bare å få en ny stemme. Og at jeg fikk den ærefulle rollen er kjempekult, forteller han.

– Du har jo spilt med Daniel som kaptein. Hvordan er han, og hvordan er du? Det finnes jo to typer kapteiner/ledere. En man ser til på banen, og en man hører på i garderoben. Er det noen forskjell på dere der?

– Jeg vil si at Daniel er en mer rolig og stabil. En veldig erfaren spiller, svarer Palmblad.

– Er du en mer motivator som fyrer opp litt?

– Jeg tror at det som gjør meg til en bra kaptein er at jeg alltid er fyrt opp og 110 prosent klar, og gir ikke opp før dommeren har blåst. Jeg jobber for å få med meg folk slik at vi ror båten i samme retning.

– Kan dere utfylle hverandre litt der tror du?

– Ja, absolutt. Jeg har jo fortsatt Daniel på min venstre side der som visekaptein slik at vi skal kunne komplettere hverandre. Han har jo utrolig mye erfaring, både som bandy-spiller, men også som kaptein. Han har den roen, som kan være nødvendig. Jeg har den mer eksplosive rollen. Så der tror jeg vi kan finne en veldig god balanse.

Vil kjempe i toppen

Men til tross for ny kaptein er det lite annet som har endret seg på Ullern. Forrige sesong endte de på andreplass, bak Ready. De sikter seg inn på det samme også denne sesongen.

– Målsettingen er den samme som forrige sesong. Minst topp tre, er den klare beskjeden fra den nye kapteinen.

– I hvert fall være med å kjempe om gullet?

– Ja, akkurat. Vi er ikke fornøyde med der vi endte forrige sesong. Vi vil jo mye mer. Derfor går vi for minst topp tre. Det er ikke snakk om noe annet.

SKEID

Pub-laget fra Torshov har tatt steget tilbake i eliten

Skeid-kaptein Truls Skrettingland (31) er spent på møtet med elitebandyen for Skeid, som forrige sesong rykka opp, nøyaktig 30 år etter at de vant NM-gull.

###

Truls Skrettingland. Foto: Haakon Frydenberg Thon

Skrettingland selv er en ekte Skeid-gutt, og har vært i klubben siden han var fem år gammel, og stort sett vært kaptein på bandy-laget siden de starta opp igjen i 2008.

Nå skal han føre barndomsklubben tilbake inn i eliten, med en kompisgjeng.

– Det var veldig moro å rykke opp. På en måte litt blanda følelser også. Vi har jo liksom vært en kompisgjeng som spiller mest for å ha det gøy, men nå blir det mer og mer seriøst egentlig. Vi var jo litt i tvil på om vi faktisk skulle gidde å ta steget opp med tanke på dette. Vi veit jo at det er et kjempestort steg å gå opp. Det er stor forskjell på eliteserien og 1. divisjon. Man regner jo med med å være kasteball, sier barneskolelæreren.

Valget om å gå for opprykket ble egentlig tatt før forrige sesong. Med Skeids 30-årsjubileum for NM-tittelen i 1989 hengende som en diger sol over målsetningen.

– Vi visste at vi hadde en god sjans, for vi har vært nære lenge. Det blir for dumt å tape matcher med vilje også. Målet var å vinne hver kamp og ta konsekvensene av det etterpå, ler han og legger til.

– Det ble jo litt spesielt i og med at det var jo 30-årsjubileum for da A-laget tok gull, tilbake i 1989. Vi følte det var morsomt å ta det steget opp i år litt på grunn av det også.

Rutinert gjeng fra puben

Han er veldig klar over at det kommer til å bli en tøff sesong. Fordelen til Skeid ligger kanskje i at de ikke tar seg selv så høytidelig, er klar over at det blir tøft, og har spilt sammen i flere sesonger. Det er nemlig en ganske høy snittalder på Skeid, ettersom de ikke har noen junioravdeling.

– Det gjelder å finne små gleder ved det. Men der tror jeg vi kanskje har et fortinn kontra andre lag, for vi er såpass sammensveisa. Vi gutta har alltid vært et pub-lag fra Torshov, og det vil vi fortsatt være selv om vi blir betrakta som et eliteserielag, smiler han.

Kamp mot nedrykk

Selv om de anser seg som et pub-lag har de fått inn noen forsterkninger, og Skrettingland tror de skal klare å få med seg noen poeng, og kanskje også kjempe om en sluttspillplass? Men det viktigste blir å unngå sisteplassen, som gir direkte nedrykk.

– 9. plassen som er målet vårt. Vi har jo sett at det har vært tøft for 1. divisjonslagene som har rykka opp å klare det, men i og med at vi har vært såpass nære mot spesielt Høvik, vet vi at det ikke skal så mye til. Det er ikke så mange poeng man faktisk trenger, understreker han, og peker samtidig på Ullevål som et mulig «bytte».

Har du ikke fått nok bandy ennå!? Ikke det nei? Da kan du lese mer om Skeids tilbakekomst i eliteserien her

Skeid har spilt jevnt med Høvik flere ganger, og med noen nye spillere på plass tror Skrettingland at det kan gå veien for Torshov-gutta.

– Jeg tror også vi har hatt godt av å få inn de spillerne vi har. Det blir litt nye impulser, og litt mer konkurranse når man får inn noe nytt. Vi har tenkt at vi skal gjøre så godt vi kan og så får det bli som det blir. Vi skal stå igjen etter sesongen og tenke at vi ikke kunne gjort noe bedre, avslutter Skeid-kapteinen.

Mer fra Dagsavisen