Sport

Raymond Johansen om landskamp: – Uforståelig

Oslos byrådsleder Raymond Johansen synes det er uforståelig at Norge skal møte Israel til kamp i hovedstaden samtidig som resten av byen stenger ned.

– Det er rovdrift på spillerne, smittevernfaglig uforsvarlig og utsetter folk for unødvendig fare ved å spille mer eller mindre viktige landskamper. Det virker pussig at spillere sendes kloden rundt, og her i byen er vi midt i en sosial nedstenging. Jeg synes det er uforståelig, sier Johansen til VG.

Forrige uke ble det besluttet at Oslo går inn i en ny sosial nedstenging på grunn av den økende koronasmitten. Byrådslederen mener det blir rart å spille landskamp med det bakteppet.

– Jeg må ærlig talt si at det er pussig på alle mulige måter. Jeg må minne om at da vi stengte ned Oslo forrige gang, 12. mars, var det en annen stor begivenhet samme dag: Liverpool – Atletico Madrid, sier Johansen.

Liverpools åttedelsfinale i mesterligaen mot Atletico Madrid ble spilt onsdag 11. mars foran 53.000 tilskuere. Med blant annet 3.000 spanjoler på tribunen har kampen blitt sett på som mulig smitteårsak i Liverpool.

Ingen tilskuere vil få se onsdagens kamp på Ullevaal.

Les også: «Landskamp uten mening»

Forstår Johansen

Generalsekretær Pål Bjerketvedt i Norges Fotballforbund (NFF) sier at onsdagens kamp har stått på planen i lang tid og er en del av nasjonsligaen, og at fotballen støtter de nylige skjerpede smitteverntiltakene.

– Det er ikke vanskelig å forstå bekymringen han (Johansen) og andre uttrykker parallelt med at smitten øker i Norge. Det blir mer nervøsitet. Selv om man kan få inntrykk av det motsatte, støtter fotballen de nylige skjerpede smitteverntiltakene, sier Bjerketvedt til NTB.

Han opplyser at NFF har tatt konsekvensene av det og nylig avlyst seks planlagte tiltak i Norge for aldersbestemte landslag. I tillegg tok NFF regi for å få U21-kampen mot Gibraltar avlyst.

Les også: Kaos rundt landskamper i Europa

Godkjent av kommunen

– Regjeringen behandler og godkjenner protokollene, men arrangementet foregår jo i Oslo kommune. Vi har ikke fått signaler fra Oslo kommune om at kampen ikke kan spilles, sier Bjerketvedt.

Han opplyser videre om at denne kampen ikke kom i stand ut av det blå.

– Det er ikke en privatlandskamp som noen later til å mene. Det er en obligatorisk kamp i nasjonsligaen hvor begge lag er tapende semifinalister. At vi skulle spille kamp 11. eller 12. november om det ikke ble finale i nasjonsligaen, har vi visst lenge, sier generalsekretæren.

Bjerketvedt ønsker også å presisere at det ikke er økonomiske motiver som er årsaken til at kampen spilles.

Les også: Grorud-spillerne kan trene fra torsdag. Kamp tre dager senere (+)

Reiser

Israel-troppen reiser med charterfly til Gardermoen. Derfra går de rett i en buss som tar dem til hotellet. De vil kun være på hotellet og på Ullevaal stadion i forbindelse med trening og kamp, forklarer Bjerketvedt.

Norges landslagstropp reiser til Østerrike for å spille nasjonsligakamp søndag. Deretter venter en ny bortekamp tre dager senere mot Romania i Bucuresti.

Det har foreløpig ikke lyktes NTB å få en kommentar fra Kulturdepartementet i saken.

Kampstart onsdag er klokken 18.

Les også: Hele Strømsgodset-laget i karantene etter positiv koronatest

Mer fra Dagsavisen