Sport

Aperopet: God tur til Litauen

Vålerenga skal til Litauen i neste runde av kvalifiseringen til mesterligaen.

VIF-jentene feirer 4-0 målet i mesterligakvalifiseringen mot Klaksvik fra Færøyene denne uka. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Selv om alt som har skjedd er historie, er det noen historier som er bedre enn andre. Som da Vålerengas fotballjenter spilte Champions League-kvalik i flomlysene på Valle onsdag. Den lille klubben KÍ fra Klaksvik på Færøyene var ingen match for Vålerenga som vant hele 7–0.

Se noe på TV?: De beste seriene på Netflix

Debuten for jentene kom 56 år etter herrene debuterte i Europa, men har allerede rekorden for den største seieren. Guttas største kom i 2007 da Ekranas ble slått 6–0.

Fredag var trekninga for den andre kvalifiseringsrunden, og Vålerenga skal møte Gintra Universitetas på bortebane i Litauen. Laget må ut på tur under et strengt koronaregime.

Gintra Universitetas kommer fra Šiaulia, den fjerde største byen i Litauen. Laget har vunnet den litauiske serien hvert år siden 2005, men har slitt med å komme seg forbi kvalifiseringen i Champions League. Deres beste sesong var i 2017–2018 da de kom til 16-delsfinalen hvor de tapte 0–9 sammenlagt for Barcelona. Sist sesong røyk de ut i kvalifiseringsgruppen. De har aldri møtt et norsk lag før møtet med Vålerenga, men slo færøyske KÍ 2–0 i kvalifiseringen i 2014.

Kampen spilles enten 18. eller 19. november og vinneren går inn i 32-delsfinalen i den ordinære turneringa hvor LSK Kvinner allerede er kvalifisert som serievinnere sist sesong.

Og apropos LSK Kvinner og serievinnere. Etter Vålerengas nedsabling av de gule og svarte sist helg, er Oslos Stolthet fortsatt ett poeng foran Rosenborg med to kamper igjen å spille. I dag klokka 13 spilles den nest siste serierunden hvor spesielt to kamper står i fokus:

Lyn – Vålerenga på Kringsjå

Rosenborg – Sandviken i Trondheim.

HVIS Vålerenga vinner, og Rosenborg taper, er Vålerenga seriemestere 2020!

Men ikke hold pusten for at det skjer. For det første har Rosenborg fortsatt ikke tapt så langt i sesongen og for det andre har Lyn en lei tendens til å ødelegge for Vålerenga. Høres det kjent ut? På 16 møter i Eliteserien for gutta siden 1980, vant Vålerenga kun én gang – den siste.

Jentene har en bedre statistikk, men også de trøbler mot den lille klubben på vestkanten. På Kringsjå vant Vålerenga knepent 2–1 i fjor, mens de to foregående kampene der endte begge 1–1.

Hold deg oppdatert: Få nyhetsbrev fra Dagsavisen

Så det hele blir nok ikke avgjort før neste helg. Da spiller Vålerenga hjemme mot Arna-Bjørnar, mens Rosenborg reiser til Klepp. Det er bare å spenne fast setebeltene.

Men ikke nok med det. Vålerenga jakter ikke bare seriegull og avansement i Champions League, de er på jakt etter klubbens første kongepokal også. På onsdag er Stabæk motstander i kvartfinalen på Nadderud. Høsten kan umulig bli mer spennende om du har hjertet i Vålerenga!

Her er Vålerenga-jentenes neste kamper:

I dag klokka 13: Lyn – Vålerenga (Toppserien)

Onsdag klokka 20: Stabæk – Vålerenga (kvartfinale, NM)

Søndag 15/11 klokka 13: Vålerenga – Arna-Bjørnar (Toppserien)

18-19/11: Gintra Universitetas – Vålerenga (Champions League)

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.