Sport

Regn, blåst og Vålerenga best i motvind

KOMMENTAR: (Strømsgodset - Vålerenga 0-2). Christian Borchrevink løp rett gjennom regnveggen og viste oss hvordan den moderne backtypen skal gjøre det. Og Vålerenga holder følge i medaljekjøret.

Bilde 1 av 3

DRAMMEN (Dagsavisen): Når man ikke har vunnet på en bane på fem år er man like gjerne litt ydmyk. Men fotball styres ikke av historikk og Vålerenga la ned det som var nødvendig på Marienlyst denne usedvanlig sure kvelden. Avgjørelsen kom da Christian Borcrevink utfordret både Godset-forsvaret og naturkreftene ved å komme på et 40-meters-løp som Aron Dønnum visste ville komme og avventet. Kontringen langt ut i 2. omgangen var høydepunktet i november-mørket.

Før det hadde Henrik Bjørdal sendt laget i ledelsen før pause. En scoring som minnet oss om Vålerengas suksess-signeringer i år. Som endte med at den nye kraftpakka som indreløper, unge Bjørdal, gjorde akkurat det Dag-Eilev Fagermo hentet ham for: Flere avsluttere, flere folk inne i boksen når sjansen byr seg.

Ellers var førsteomgangen en klassisk dugnad på høyoktan som slike kamper gjerne blir. Regn og vind rett inn fra Drammenselva, noen mente det var like ufyselig som den nye sveisen til Aron Dønnum, men den fulgte vi ikke. Nettopp Dønnum hadde høyt energinivå som han fikk ut både på godt og vondt. Han var involvert i begge scoringene.

Strømsgodset har slått Vålerenga de fem siste årene her, så dette var ikke den enkleste bortekampen VIF gikk til. Men statistikk er til for å brytes. Og det var kanskje tyngre for hjemmelagets selvtillit at de har gått over tre måneder uten hjemmeseier. Det har gjort noe med Henrik Pedersens normalt energiske mannskap.

Vålerenga virket trygge i grunnspillet, men gradvis slapp de til sjanser som ble litt for lettkjøpte. Christian Borchrevink og Jonatan Tollaas Nation hadde åpenbart kontroll på eks-KFUM-er Moses Mawa ved en anledning, likevel fikk Mawa vendt opp og levert en farlig avslutning. Og Kristoffer Klaesson bokset ut de hardeste skuddene, klokt nok med en iskald og våt ball.

Om Godset skulle hatt straffespark da Ivan Näsberg liggernde blokkerte et innlegg etter pause? Kanskje. Enda en av disse situasjonene som det er bingo om dommerne blåser på eller ikke. Denne gangen ble det vinket videre.

Og vi fikk en herlig intens 2. omgang der Vålerenga hadde motvinden og regnet midt i trynet. Det ble ikke mange sjanser av det, men de klarte å dempe Godsets forsøksvise aggressivitet og høye press med klike valg. Men hjemmelaget kom til noen giftige avslutninger der VIF-keeper Kristoffer Klaesson også framsto som en tredje matchvinner.

For en gangs skyld spilte verken Vidar Örn Kjartansson eller Osame Sahraoui noen hovedroller utpå her. Det er også et godt tegn. Dette VIF-laget har flere strenger å spille på.

Molde og Rosenborg vant sine kamper og da måtte Vålerenga gjøre det samme for å holde følge i medaljekampen der mange millioner kroner står på spill. Kristiansund er antagelig hektet av etter sitt tap for Glimt, mens Odd kommer til Intility kommende helg for å utfordre VIF. De har påført Vålerenga det største tapet i år, den gang det var sommer i landet.

PS. Ingen tegn til rasisme eller homohets verken på bane eller tribune. Framgang!

KAMPFAKTA

Strømsgodset – Vålerenga 0-2 (0-1)

Marienlyst stadion: 600 tilskuere.

Mål: 0-1 Henrik Bjørdal (15), 0-2 Christian Dahle Borchgrevink (76).

Dommer: Kai Erik Steen, Østsiden Askøy.

Gult kort: Mikkel Maigaard, Niklas Gunnarsson, Strømsgodset, Aron Dønnum, Vålerenga.

Lagene:

Strømsgodset (4-3-3): Viljar Myhra – Lars Vilsvik, Niklas Gunnarsson, Duplexe Tchamba, Nicholas Mickelson – Johan Hove, Jack Ipalibo (Herman Stengel fra 74.), Mikkel Maigaard (Kristoffer Tokstad fra 74.) – Valdimar Ingimundarson, Lars-Jørgen Salvesen, Moses Mawa (Aleksander Stenseth fra 74.).

Vålerenga (4-3-3): Kristoffer Klaesson – Christian Dahle Borchgrevink, Jonatan Tollås Nation, Ivan Näsberg, Sam Adekugbe – Henrik Bjørdal, Magnus Lekven, Herolind Shala (Odin Thiago Holm fra 78.) – Aron Dønnum (Felix Myhre fra 90.), Vidar Örn Kjartansson (Matthías Vilhjálmsson fra 78.), Osame Sahraoui.

Mer fra Dagsavisen