Sport

Tande tok sin første kongepokal: – Kanskje noe av det jeg er stoltes av

Daniel-André Tande forsvarte ledelsen fra første omgang og tok NM-gullet i liten bakke fredag. På kvinnesiden jublet Silje Opseth for seier.

Det ble en spennende duell om kongepokalen i Midtstubakken i Oslo fredag kveld. Den skulle gå til vinneren av herrerennet, og til slutt gikk Tande seirende ut 2,5 poeng foran landslagskollega Halvor Egner Granerud.

Kongsberg-hopperen gjorde først et svev på 103,5 meter, mens det ble 105 i finaleomgangen. Granerud kopierte først Tandes lengde, og var deretter en halvmeter lenger ned i bakken. Han fikk fire ganger 19 i stil, men det holdt ikke.

Tande fikk 19,5 fra alle i juryen. Dermed kunne 26-åringen smile for seier. Det skilte 1,4 poeng mellom dem etter første omgang.

– Jeg skal innrømme at jeg har det jævlig bra. Det er den første kongepokalen i Kongsbergs hopphistorie. Det er kanskje noe av det er jeg stoltest av, sa Tande til skiforbundets Hopp-TV.

Granerud irriterte seg over at han ikke satte bedre nedslag i sitt første hopp.

– Akkurat nå er jeg veldig sur. Jeg kjenner på det at jeg fikk 54 stilpoeng i førsteomgang. Det er for dårlig å gjøre seg fortjent til 54 stilpoeng. Jeg var 2,5 poeng bak og burde hatt 57 stilpoeng, da er det enkel matematikk, sier han om gullkampen.

Lundby sto over

Bronsen gikk til Marius Lindvik. Han var 9,4 poeng bak Tande halvveis, og luken ble til slutt 17,9. Forrige sesongs hoppukeoverraskelse landet på 102 og 103,5 meter.

Opseth var best i kvinneklassen etter svev på 102,5 og 98,5 meter. Hun slo Eirin Kvandal med 4,2 poeng. Sistnevnte landet på 101 meter i finaleomgangen, men fikk svakere karakterer enn Opseth.

Anna Odin Strøm tok bronsen. Rennet på plastdekke gikk uten hoppstjernen Maren Lundby. Tidligere i år ble det kjent at hun har fått jumpers knee.

– Jeg er bare glad for at kneet fungerer som det skal. Planen har alltid vært å hoppe når det blir hvitt på bakken, så da holder jeg meg til det, forklarer Lundby.

Skulle gått i mars

Fredagens NM-renn skulle egentlig gått i Lillehammer i mars, men ble utsatt på grunn av koronapandemien. Norges Skiforbund jobbet for å ha mesterskapet i stor bakke, men manglende TV-tid skrinla planene.

Helgens NM inneholder en ny øvelse: blandet lagkonkurranse. Den går av stabelen lørdag.

Granåsen i Trondheim arrangerer NM i stor bakke 19. januar.

(©NTB)

Nyeste fra Dagsavisen.no: