Sport

Nøkkelen til suksess

(Sandefjord – Vålerenga 0-3) Med kun én seier på de siste seks bortekampene, er det langt fra godt nok til medalje. Borte mot Sandefjord satte VIF ikke bare stopper for den dårlige rekken, men viste også hvorfor årets utgave har muligheten til å heve standarden på bortebane.

SANDEFJORD (Dagsavisen): Der Vålerenga er ubeseiret på eget gress, og bare én gang dette årtusenet har startet bedre på Intility, har poengfangsten på bortebane vært en god del magrere. Før kveldens kamp mot Sandefjord må en tilbake til 1. august for å finne forrige borteseier, den gang Bård Finne senket sine egne på Brann stadion. Siden har det blitt tre strake tap, og derfor var det veldig viktig å stoppe den tapsrekken med en seier i Sandefjord.

En seier på de siste seks bortekampene var fasit før Sandefjord ble slått på på Sandefjord Arena søndag kveld, og det snittet må opp hvis Vålerenga skal klamre seg fast til håpet om edelt metall denne sesongen. Samtidig har Molde og Rosenborg nettopp vært gjennom lignende dårlige trender, Molde med fem strake bortetap og Rosenborg med to seiere på de siste sju bortekampene.

Les også: Camara utsatt for rasisme i Sandefjord

22-23 poeng har lagene som har tatt poeng på bortebane som regel tatt, og nå står Vålerenga med 14 poeng med fire kamper igjen. Dermed må laget vinne tre av fire på bortebane i innspurten for å komme opp på medaljesnitt på borteformen, og det er garantert noe Dag Eilev Fagermo og hans mannskap vil jobbe for å styrke neste sesong.

Det årets utgave av Vålerenga har, og som kan sørge for at laget kan heve borteformen såpass til at man kan snakke om både medalje i årets sesong og enda edlere valør i årene som kommer er en mye mer dynamisk midtbane som kan låse opp forsvar i langt større grad enn tidligere utgaver har vært i stand til.

Inntoget til Henrik Bjørdal skal ha en stor del av æren for det, men samtidig er det også noe av det du får ved å bruke Osame Sahraoui som indreløper i stedet for på kanten. Med sine dribleferdigheter og fart, kan unggutten ta med seg ballen gjennom midtbaneleddet og skape ubalanse. Både Sahraoui og Bjørdal har en direkte spillestil, og med deres løpskapasitet, er det en mer offensiv konstellasjon enn da Fredrik Oldrup Jensen er inne for å balansere.

Les også: Slaskens liveblogg: Vålerenga slo Sandefjord – slik var kampen

Det så vi da også prov på det som var kampen første mål, da nettopp Sahraoui og Bjørdal var involvert før Kjartansson skled inn ledermålet. Aron Dønnum slapp ballen til Sahraoui, som chippet gjennom Bjørdal som gikk på et glimrende løp i bakrom. Bjørdal på sin side headet ballen på tvers til Vidar Örn Kjartansson, som fullførte et strålende angrep der ballen gikk på et touch og låste opp Sandefjord med hurtige kombinasjoner.

Det kjappe entouchspillet er noe Vålerenga trener mye på, både på treningsfeltet og ved å studere videobilder. Både Osmane Sahraoui, Vidar Örn Kjartansson og Henrik Bjørdal gir mye av æren til analysebiten og detaljfokuseringen på nettopp de relasjonelle ferdighetene som skal til for å score et sånt mål som mot Sandefjord. Den dynamiske midtbanen, parret med en superspiss i Eliteserien, er det som gir håp for fremtiden for Vålerenga.

Etter pause valgte Fagermo å sette inn en mer balanserende midtbanespiller i Herolind Shala, mens Sahraoui gikk opp på kanten. Det trekket ble gjort for å kontrollere midtbanen i større grad, noe som kunne gitt resultater med en gang. Dønnum spilte inn fra kanten til en fremadstormende Bjørdal, som gikk ned inne i feltet. Dommer Tommy Skjerven blåste en litt tvilsom straffe, men som mot Bodø/Glimt bommet spydspiss Vidar Örn Kjartansson på straffesparket.

Les også: Kjartansson gir fra seg straffeansvaret etter ny straffebom (+)

Kjartansson har scoret på det meste i returen til Vålerenga, bortsett fra straffespark. Drøye 20 minutter etter straffebommen doblet islendingen Vålerengas ledelse, da han utnyttet at Sandefjord-forsvaret sovnet og stakk mellom forsvaret og keeper. Hele stadion røpte på offside, men islendingen og Vålerenga kunne juble for det viktige andremålet som ga litt arbeidsro.

Aron Dønnum spilte en nøkkelrolle både på det andre og selvsagt det tredje som han scoret selv, og var også delaktig i oppbyggelsen av det første målet. Sammen med det andre offensive skytset til Vålerenga bærer det frukter om at laget er gode nok offensivt til å score på hvem som helst.

Kampfakta:

Eliteserien, runde 21

Sandefjord – Vålerenga 0-3 (0-1)

Sandefjord Arena, 600 tilskuere

Mål: 0-1 Vidar Örn Kjartansson (20.), 0-2 Kjartansson (68.), 0-3 Aron Dønnum (87.)

Vålerenga (4-3-3): Kristoffer Klaesson – Christian Borchgrevink, Ivan Näsberg, Jonatan Tollås Nation, Sam Adekugbe – Henrik Bjørdal, Magnus Lekven, Osame Sahraoui (Felix Horn Myhre fra 80.) – Bård Finne (Herolind Shala fra 45.), Vidar Örn Kjartansson (Matti Vilhjalmsson fra 80.), Aron Dønnum (Ousmane Camara fra 89.)

Gule kort: Martin Kreuzriegler, Brice Wembangomo, Sandefjord.

Dommer: Tommy Skjerven, Kaupanger IL

Mer fra Dagsavisen