Sport

Ruud gjorde egen målsetting til skamme – sikter mot verdenstoppen

12 år gammel satte Casper Ruud seg et mål om være blant verdens 50 beste tennisspillere innen 2025. Nå sikter han betydelig høyere.

Oslo 20201009. 
Pressekonferanse med Casper Ruud og hele trenerteamet hos Porsche Center Oslo.
Foto: Jil Yngland / NTB

Av Stian Johnsen, NTB

Den norske tennisyndlingen har steget som en rakett oppover verdensrankingen siden han først slo seg inn blant de 100 fremste i mars i fjor. Koronapandemien har heller ikke lagt noen demper på formen til Ruud, som er i ferd med å avslutte en meget sterk grussesong.

Han må også selv erkjenne at utviklingen har gått fort det siste drøye året. At han skulle være ranket som nummer 25 i verden allerede som 21-åring, hadde han i hvert fall ikke trodd da han startet tenniskarrieren.

Ruud forteller om da han begynte på ungdomsskolen NTG-U i Bærum som 12-åring. Elevene skulle skrive ned mål og drømmer de hadde innen sin idrett og presentere dem for klassekameratene.

– Målet mitt da, altså det jeg tenkte var realistisk og som jeg skrev ned, var at jeg skulle være blant topp 50 på verdensrankingen innen 2025, sier Ruud med et forsiktig smil, før han presiserer:

– Den gang visste jeg jo lite om internasjonal tennis og hvordan det var på ATP-touren. Det var det jeg følte var realistisk da.

Store planer

Målet ble innfridd nesten fem år før tiden. Og nå sikter Ruud enda høyere. Toppnivået i internasjonal herretennis er skyhøyt, men som han sier selv: Topp 10 føles nærmere enn noen gang.

– Det er fortsatt en god vei opp dit, men ingen umulighet. Nå vet jeg at jeg har dette nivået inne, og så jobber man for å forbedre seg. Det er naturlig å sette seg nye og høyere mål når man har nådd de målene man har satt seg, sier Ruud til NTB.

– Jeg har selvfølgelig lyst til å vise tennisverdenen og konkurrentene mine at jeg vil være en god spiller over mange år og etablere meg blant topplassene på verdensrankingen over flere år.

Hans fysiske trener, Marcel da Cruz, er ikke i tvil om at 21-åringen har potensial til å slå seg inn blant de ti beste i verden på sikt.

– Jeg tror og håper at han kan være blant topp ti i løpet av tre-fire år. Det er selvsagt slik at vi i teamet ønsker det beste for ham, men jeg har troen på at han har det potensialet, sier han til NTB.

Sardinia neste

Per nå er det en del poeng å ta igjen på de fleste som ligger foran Ruud på verdensrankingen. Samtidig har han ingen flere rankingpoeng som må forsvares i resten av 2020-sesongen, så det er mulig å fortsette klatringen allerede i denne ukens turnering på Sardinia.

Der er Ruud 3.-seedet, og første kamp spilles torsdag mot enten Salvatore Caruso (Italia) eller Yannick Hanfmann (Tyskland).

– Ja, jeg har mulighet til å klatre litt nå, så jeg skal prøve å utnytte det så godt som mulig. Å ende topp 25 eller topp 30 hadde vært ideelt foran neste sesong. Det ser lovende ut enn så lenge, men det er også andre spillere bak meg som kan gjøre det bra og gå forbi, sier Ruud.

ATP 250-turneringen på Sardinia avslutter grussesongen. Senere skal han spille hardcourt-turneringer i Wien (500) og Paris (Masters 1000).

Dersom han skulle gjøre det ekstra bra i de kommende turneringene, har han også sjanse til å komme med i ATP-tourfinalen i London i november. Der spiller sesongens åtte beste spillere, og Ruud er foreløpig nummer ti på listen.